Wiec w zasadzie to pewnie nawet podpiecie pod kompa nie do konca powie mi co to jest ?
Wiec w zasadzie to pewnie nawet podpiecie pod kompa nie do konca powie mi co to jest ?
Dzięki użytkownikom Majka i bubu321 udało się mojego JTS'a doprowadzić do porządku. Bubu321 jest z Wrocławia i na pewno chętnie pomoże w zdiagnozowaniu usterki. Zna się na rzeczy i potrafi dużo przeczytać z parametrów silnika. Mogę go polecić jak nikogo innego jeśli chodzi o diagnozę silnika przez OBDII. Skontaktuj się na Privie z nim. Z pewnością odpowie na nurtujące Ciebie pytania i pomoże zdiagnozować usterkę. Do Wrocławia nie ma daleko z Wałbrzycha a z pewnością wszystkie ASO się chowają do bubu321 jeśli chodzi o JTS'y. Mało samochodów z tymi silnikami jeździ po Polsce i nawet w ASO nie do końca wiedzą co i jak z tymi silnikami zrobić.
Dopowiem jeszcze, że Majka się ucieszy z możliwości przetestowania innego GT z takim samym silnikiem.
Szczerze mówiąc, nie wiem jak silnik pracuje na 3 cylindrach, dowiem się jak wyjmę cewkę, odłączę łączówkę od wtryskiwacza, podłączę tester i zobaczymy wtedy co się stanie po uruchomieniu silnika w JTS i jakie błędy pokaże ECU. Wtedy wrzucę logi w nasz wątek – tam, gdzie aktualnie przygotowujemy się do dalszych testów. Ale skoro czuć świetnie jak zapłon wypada, to na 3 cylindrach musi być mega nierówno. Masz MCSF – warto odczytać błąd, programami FES i alfadiag – ten ostatni podaje warunki środowiskowe zachodzenia błędów, jak pisali bubu i euroscan.
MCSF miałam tylko raz.
Nie wiem, czy Twój samochód jeździ – tak żeby można było bezpiecznie wykonać test OBD, nie umiem tego ocenić. Jeśli można – wykonaj go, jak innym proponujemy, nie dla mnie, żebym miała porównanie, ale dla siebie, aby koledzy pomogli Ci zdiagnozować. Może być jednak w trybie awaryjny
George11 napisał Ci pewne możliwości, są koledzy, którzy potrafią ustalać diagnozę na podstawie wyników testów, a także objawów. Trzeba jednak pokazać kody błędów, logi i opisać objawy, a potem podadzą dalsze sugestie.
A przede wszystkim skontaktuj się z bubu321 i jego pytaj o wszystko, jak napisał Kurzyk!
Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-06-2012 o 11:27
oo jest i Majka, wszystko juz wyłuszczyła
pzd,
- z tego wydruku z ASO oraz z zapisu "Wynik Testu 15wynika że panowie zrobili reset parametrów adaptacyjnych oraz wcześniej reset błędu.
- po takim resecie na czas adaptacji, nauki auto nie będzie łapać błędu.
- ale ten błąd powróci, ponieważ tak na prawdę nic nie było zrobione.
- lejący wtryskiwacz objawia się zwykle kłopotami podczas rozruchu silnika, a i spalanie jest astronomiczne.
- diagnostyka nie pokaże tego wprost ale parametry long i short w danym banku będą na to wskazywały, niestety nie pokażą który to wtryskiwacz.
- tak na marginesie to przebieg ponad 100 Kkm kwalifikuje wtryskiwacze do czyszczenia, dziwne jest to że tego punktu nie ma w instrukcji obsługi.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 27-06-2012 o 07:01
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ja ostatnio sprawdzałem swoje wtryski metodą strzykawek i wężyków. Wszystkie leją idealnie, więc teraz kopcenie zwalam na źle zregenerowaną turbinę, która ostatnimi czasy zaczęła wręcz "piszczeć" :/
chcialbym zaznaczyc ze kolega ma GT z silnikiem JTS, a Ty JTD wiec róznica zasadnicza!! on nie zrobi sobie testu przelewowego.
pzd.
Czy ktoś orientuje się czy w silnikach benzynowych JTS pod wtyskiwaczami montowane są miedziane podkładki (uszczelki) takie jak w silniku diesla JTD?