Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Piszczy w kole

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Tarcza a dokladniej material z ktorego jest wykonana czyli stal.

macmac
    Gość

Domyślnie

Też miałem taki problem. Wymiana klocków z tyłu i oczyszczenie zacisków rozwiązało problem.

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    szukajka nie boli ... temat przerabiany pare razy już. Przyczyną takiego piszczenia najprawdopodobniej jest rant na tarczy. Nawet jak jest minimalny to po nagrzaniu sie tarcz i klocków zacznie piszczeć. Po usunięciu rantu na tokarce piszczenie powinno ustać.
    No raczej nie rant na tarczy bo ja mam nowiutkie brembo. Mają przejechane może z 1,5kkm.

Skłaniał bym się ku nie odbijającym do końca ręcznym lub nie cofającym się do końca tłoczku.
    Ostatnio edytowane przez mikolajpn ; 25-06-2012 o 16:35

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 8v

Domyślnie

Miałem taki problem w lewym tylnym kole. U mechanika rozebrali i doszli do wniosku ze problem to reperaturki (jak dobrze pamiętam). Nie odbijały klocki i w ten sposób tarcza sie nagrzewała przy długiej trasie i piszczało. W ten sposób całe klocki sie zużyły i również trzeba było wymienić.
    Pozdro!

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Cytat Napisał mikolajpn Zobacz post
    No raczej nie rant na tarczy bo ja mam nowiutkie brembo. Mają przejechane może z 1,5kkm.
    Skłaniał bym się ku nie odbijającym do końca ręcznym lub nie cofającym się do końca tłoczku.
    To jak masz nowe tarcze to w takim razie do przeczyszczenia prowadnice w zaciskach. I po problemie
    Today we are living our future memories..

ForAce
    Gość

Domyślnie

Ja z tym problemem męczyłem się ostatnio. Na szczęście aktualnie wszystko jest dobrze.
    U mnie wymieniono cały zacisk hamulca. Niestety nie odbijał prawidłowo, i w ten sposób klocki cały czas tarły i koło się nieziemsko nagrzewało. Niestety jako, że zależało mi na terminie dość sporo zapłaciłem w ganinexie, ale najważniejsze że teraz jest już wszystko ok.

Samemu też próbowałem to jakoś naprawić, lecz niestety przeczyszczenie dawało krótkotrwały efekt. Najważniejsze, że koło nie nagrzewało się aż tak. Pamiętam, że jak po podniesieniu auta, by jakkolwiek ruszyć koło trzeba było sporo siły w to włożyć.

Użytkownik Embrion Avatar Winius
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa Romeo 147 - 1.6 TS 105 KM '2003 Distinctive'

Domyślnie

Widzę, że temat przewija się wszędzie - u mnie pomogło co innego bo jak poczytacie to najpierw wymieniłem ciut za dużo dzięki podpowiedziom mechaników

http://www.forum.alfaholicy.org/147/76030-problem_z_tylnymi_hamulcami_alfa_147_twin_spark_1_ 6_105km_2003r.html

Od tej chwili mam już spokój i tarcze chłodniutkie jak dobre piwo

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Koledzy rozebralem w weekend kolo lewe i prawe. Wydaje mi sie ze mam krzywe tarcze a dlaczego ? Juz tłumacze.

Po zdjęciu kola i puszczeniu ręcznego chciałem pokręcić tarczą i wygląda to tak że przez 3/4 obrotu idzie lekko a przez kolejne 1/4 obrotu ociera i ciezko jest zrobić obrót. Wydaje mi się że gdyby to był zacisk to obcierało by przez całość obrotu , tak samo jak w przypadku gdy winne były by klocki. Miałem też płynu hamulcowego pod korek ale dzisiaj odessałem i wieczorem sprawdzę czy to coś pomogło.

Skrzypienie tez nie jest stałe po rozgrzaniu hamulców tylko właśnie piśnie raz na jeden obrót koła.
    Tylne felgi nagrzewają się bardziej niż przednie , nie jestem w stanie utrzymać na nich ręki dłużej niż 10-15sekund.

Mam też do roboty z tyłu wahacze ale to będę robił dopiero za dwa tygodnie ale nie sądzę że to ma jakiś związek.

Boję się że wymienię wszystko i nie pozbędę się problemu chce zacząć od tarczy bo to wydaję mi się najbardziej prawdopodobne a jak wy myślicie ?

- - - Updated - - -

Już jestem pewny ze plyn nie ma nic do tego skrzypienia

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Koledzy jutro będzie wymiana klocków i tarcz. Mam nadzieje że nie bez sensu wiec jeżeli widzicie coś nie logicznego w moim rozumowaniu to napiszcie moze oszczędze kilka stówek.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jin147
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alff 147 JTD

Domyślnie

Miałem to samo piszczało z tyłu po przejechaniu kilku kilometrów. Pojechałem do mechanika (italauto w katowicach) rozebrali cały zacisk wyczyścili co się tam dało i do dzisiaj mam spokój a zapłaciłem 40 zł.