Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Alfa Romeo 156. Dobra dla mnie?

Użytkownik Świeżak Avatar Qnaj
    Mieszka w
    Gryfice
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

Ale nie szukaj na Allegro bo ta duzo picu malo wartych aut. Nie wiem skad jestes bo ja akurat z pomorza i bardziej mi sie kalkulowalo pojechac do niemiec niz tluc sie 700km na poludnie by obejrzec i nie wiadomo czy kupic, ale na poludniu i w wielkopolsce widze ze ofert jest sporo wiecej. Co do ceny - mysle ze w okolicach 17-18 tys (JTD, benzyne pewnie taniej) znajdziesz zadbana z koncowki 2003 lub 2004. Ja dolozylem troche i swoja kupilem za okolo 21 tys ( w przeliczeniu i podsumowaniu kosztow wyjazdu). W dziale bazar pojawiaja sie alfki forumowiczow a mamy tu sporo maniakow ktorzy wloza kazdy pieniadz w swoje auta

SaVrO
    Gość

Domyślnie

Tyle ile ty chvesz dać za ten samochód, to ja wydałem niedawno doprowadzajac moja AR156 do stanu 90%. Tak, tak tylko 90% bo zeby bylo 100% to trzeba jeszcze wkladac. Licz sie z wydatkami, te moga byc niekonczace sie zwlaszcza jesli sie za duzo kasy nie ma. Dobrze miec jakis kat zeby czasami samemu cos pogrzebac przy tym samochpdzie. Na tym forum znajdziesz mnostwo tutoriali jak naprawic samemu najpopularniejsze usterki. To nie jest samochod dla kogos co ma z bolem tylko na sama bude... ale jezeli sie zdecydujesz to tak jak ja bedziesz dumny z niej i bedziesz marzyl o kolejnych :-)

Wysłane telepatycznie poprzez Asus Transformer Prime

cristovao
    Gość

Domyślnie

To się również dołączę, ponieważ sam szukam Alfy 156 po lifcie. Czy kupując autko własnie w przedziale 15-20 ok 2004 roku oprócz pakietu startowergo (rozrząd, oleje itp) trzeba wciąż liczyć się z dużymi i częstymi kosztami? Wiem, że wszystko zależy od egzemplarza ale ktoś z takim autkiem pewnie robi sobie dziennik kosztów i orientuje się mniej więcej ile rocznie kosztuje takie autko. Założyłem sobie 2,4-3k rocznie razem z eskploatacją. Czy to zbyt optymistyczne założenia?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

No to i ja się wtrącę żeby trochę ostudzić emocje
    Nie miałem nigdy 156-tki i raczej nie będę nie będę miał mimo że to:
    - ładne auto,
    - fajnie się prowadzi,
    - jest komfortowe.

Jednak koszty utrzymania najpopularniejszego TS-a są (moim zdaniem) dużo za duże do tego co to auto daje.
    Zestaw startowy:
    - zawias z 1500zł (starcza na ile? 15000km?),
    - rozrząd z 1500zł (starcza na ile? 30000km?),
    - kable + świece z 500zł (w przypadku TS-a raczej dożywotnio ).
    Wychodzi ze 3,5k bez oleju i filtrów.
    To tyle jeśli się nic nie zepsuje. Aaa jak wiadomo alfa lubi się zepsuć...

Do tego stres z rana: zapali czy czeka mnie wycieczka pekaesikiem?

Ktoś napisał że 1.6 pali tyle co 1.8. Ja słyszałem że 1.8 pali tyle 2.0. Tak czy siak moje 1.8 poniżej 9-ciu litrów benzyny/100km nie schodziło. Pewnie spotkasz się z opisami na alle że taka alfa pali 8 czy 9 litrów gazu. Jak dla mnie to kompletna bzdura! Teraz pewnie pomyślisz że w związku ze spalaniem kupisz sobie 2.0 - a tu klops. Podobno 2.0 najbardziej się psują.

Wiem że alfa kusi atrakcyjną ceną na starcie ale uwierz mi - wszystkie oszczędności zwrócisz z gruuubą nawiązką...

Plus jest taki że z blachami w razie czego nie będzie problemów bo pełno tego na szrotach i w rowach stoi.

Ja (jeżeli ktoś by mnie zmuszał do kupna tego modelu) celowałbym w V6 lub diesla. Choć dla mnie trochę dziwaczne jest kupowanie alfy z dieslem pod maską.

Podsumowując: szkoda kasy i nerwów na auto które będzie stało popsute!

- - - Updated - - -

Założyłem sobie 2,4-3k rocznie razem z eskploatacją.
    Kpisz sobie chyba

Za tyle to gulfem z gazem nie pojeździsz!!!

Zakładam że ma to być Twoje pierwsze auto. Dolicz do zużycia paliwa (9-10 l/100km benzyny w TS-sie) zakup opon. Odradzam raczej kupowania opon za 40z za sztukę. Ubezpieczenie - jak z tatą ubezpieczysz to 350 - 400 zł. Wymiana oleju i filtrów raz do roku. No i najważniejsze: najdalej w przyszłym roku remont główny silnika . No i zestaw startowy z początku posta.
    Ostatnio edytowane przez omron8 ; 31-08-2012 o 06:43

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Koszty? Ja swoją Ale mam już dwa lata i od samego początku prowadzę dziennik http://www.autocentrum.pl/awc/mario595/ . Mogę powiedzieć tylko tyle - na Alfę mnie stać a jak nie będzie mnie stać to kupię jakieś Ałdi czy BMW ....

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Ale Ty masz dieselka a ja skupiłem się na teesie

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Tak jeszcze do kosztów utrzymania, to jeśli trafisz autko na większych kołach i zdecydujesz się na nowe opony to szykuj się że za sztukę wybaculisz z 400-500 zł

cristovao
    Gość

Domyślnie

omron8, właśnie ze wglęzdu na średnie opinie o silnikach TS rozważałem jedynie JTD. Dokładniej alfę 1.9 140KM. Zdaję sobie sprawę z takich nieuniknionych rzeczy jak: OC,przeglad,klima,zmiana opon,zmiana oleju. Zdaję sobie również sprawę że zawieszenie, hamulce czy kupno nowych opon jest sprawą normalną i to zwykła eksploatacja Z tego co czytałem to ceny tych elementów nie są jakieś kosmiczne coś jak bmw czy audi. Bardziej miałem na myśli ile niespodziewanych rzeczy może się wydarzyć jakiś awarii elektryki, turbin i wspomnianego nieodpalenia zimą Z dziennika omron8 wynika że moje założenia nie były aż tak mocno niedoszacowane Czy naprawdę przyzwoicie utrzymany 8 letni diesel klasy premium może się tak non stop psuć? Czy tam inżynierowie cały czas po winku projektują?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

cristovao - nie wydaje mi się, że to są wysokie koszty utrzymania. Jedyne rzeczy, które mnie niespodziewanie dopadły to: chłodnica (nie ciekła ale już leciwie wyglądała), amorki z tyłu (jeden był uszkodzony - więc wymiana całej pary) no i sprzęgło (nie ślizgało się ale ciężko "pedał" chodził). Reszta to normalne rzeczy, które w każdym aucie wymieniasz.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Focus 2.0 + LPG

Domyślnie

Ja szczerze polecam V6. Fakt że nie jest specjalnie ekologiczna, ale powstrzymując się od deptania gazu w 2.5 V6 spokojnie można zejść w trasie do 8,5 l/100 jadąc 120-130. W mieście to już inna historia ale koszty paliwa zwrócą się poprzez bezawaryjność. No i dobrze znosi lpg. Poza tym wrażenia z jazdy bezcenne Generalnie na temat silników AR jest taka opinia że najlepszym wyborem są: Diesel - 1,9jtd, benzyna - V6 (2.5, 3.0, 3.2). T-sparki nie są złymi silnikami lecz życie pokazuje że z wiekiem zaczynają się bardzo sypać.