Czyli tak czy siak mechanicy tego nie dopełniliNapisał lejek20
Czyli tak czy siak mechanicy tego nie dopełniliNapisał lejek20
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Tak ewidentnie jest to wina mechanika który to robił. Jak by wszystko było zrobione zgodnie ze sztuką ta śruba nie miała by prawa się odkręcić.Napisał 75andrew155
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
Alfa 33 1,4 imola ---- Była
Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm
Napisał 75andrew155
I tutaj się z kolegami zgadzam w 100%, mechanik zawinił i dla tego jestem bardzo ciekaw w jakim warsztacie taką fuszerkę odstawiają :roll:Napisał lejek20
Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem i sprawa wygłąda następująco. Przy pierszej rozmowie stwierdził, że koło pasowe się dociąga się na końcu jak samochód jest już złożony ale w końcu się niby przyznał do błędu i stwierdził żebym mu samochód przywiózł. Kiedy zadzwonołem po południu, żeby się umówić na konkrentą godzinę zmienił zdanie i stwierdził, że koło dokręcił i jest niemożliwe aby się samo odkręciło (potwierdził tym samym to co mówiliście). Jednak oczywiście do błędu się nie przyznaje i wszystko zwala na mnie. Twierdzi że to ja odkręciłem koło pasowe. Kiedy go zapytałem po jaką ch.....e miałbym je odkręcać stwierdził: "żeby załozyć osłony rozrządu, bo z kołem pasowym ie da się tego zrobić". Jak widać człowiek ten ma urojenia i zaczyna już totalne brednie wymyslać bo osłony można załozyć bez problemu z założonym kołem pasowym. Kiedy mu powiedziałem, że nawet nie mam takiego klucza, żeby odkręcić koło, to stwierdził że zwykły fi32 wystarczy i każdy go ma. Jak wiadomo ta nakrętka to fi 36 i płaski klucz jest do niczego - potrzebny jest nasadkowy, a takowych w zwykłym markecie się nie dostanie (kiedyś chciałem kupić taki klucz). Jednym słowem facet kręci jak może (zresztą nie pierwszy raz) żey się od remontu silnika wykręcić.
W każdym razie jutro mam rozmawiać z głównym bosem warsztatu. Jednak rewelacji się nie spodziewam, bo jest to słowo przeciw słowu i niczego udowodnić się nie da. W każdym razie jutro się dowiecie gdzie samochodu nie naprawiać.
Bądż stanowczy żądając naprawy tego co spierdzielili , postrasz ich rzeczoznawcą
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Trochę się na nich pokrzyczałem i sprawę częściowo załatwiłem. Głowice mi zrobią, ale sam mam sobie silnik poskładać. Z jednej strony to może nawet lepiej bo tym razem dopilnuje aby było wszystko podokręcane.
W głowicy są skrzywione wszysttkie "dolne" zawory +jeden "górny. Tak przynajmije widać "na oko" ale pewnie wszystkie będzie trzeba wymienić. Jeśli chodzi o tłoki zrobiłem coś takiego: odkręciłem uszkodzoną głowicę, odczepiłem zapłon i zakręciłem rozrusznikiem. Tłoki niby chodziły poprawnie, uszkodzen na ich powierzchni też nie widać. Czy to wystarczy aby się przekonać czy są dobre? Mechnik twierdzi (ale z oczywistych względów mu nie ufam), że w tych silnikach rzadko dochodzi do uszkodzenie tłoków.
No i jeszcze jedno - głowicę odkręciłem bez wyjmowania silnika, tylko jestem ciekaw czy uda się ją w ten sam sposób włożyć. Może być problem żeby dojść kluczem dynamometrycznym. Ktoś już próbował coś takiego?
Myślę że tylko zawory są pokrzywione , wydaje się że głowicę powinieneś skręcić bez większych problemów bez wyjmowania całego silnika
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
co do tłoków to bym dobrze sie im przyjzał poniewaz tydzien temu rozbierałem swój silnik bo pekł mi tłok przyczyna nieznana do tej pory ale tez dowiedziałem sie ze tłoki w 16v sa dosc delikatne na uderzenia jaka prawda nie wiem ale ja bym dobrze sie przyjzał wyjał tłoki (odkrecił korbowody i obejzał dokładnie tłoki )
Skręcisz głowice bez problemu no chyba że masz jakiś duży klucz dynamometryczny, ja mam taki i się mieści: http://moto.allegro.pl/item398638863..._42_210nm.html
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
Alfa 33 1,4 imola ---- Była
Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm
Jak chłopaki nie potrafią zrobić dobrze swojej roboty i nie chcą tego w całości naprawić co jest ich obowiązkiem wynikającym z prawa, to niech ci podadzą dane polisy oc warsztaty i ciągnij koszty z polisy, lub niech opłacą naprawę w innym serwisie. Ja bym im nie odpóścił.