Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: Alfą na miasto?

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Jak do miasta to tylko benzyna.
    Jak już się uprzesz na diesla to wywal DPF bo wcześniej czy później będzie kłopot.

Co do widoczności do tyłu.... delikatnie mówiąc jest słaba - jak patrzysz w lusterku to czujesz się jak w czołgu Szerokie tylne słupki też nie ułatwiają sprawy.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tommi_alfa Zobacz post
    Witajcie koledzy, mam pytanie odnośnie jazdy alfą 159 w ruch miejskim, tzn są opinie m.in dziennikarzy że wspomaganie 159 w ruchu miejskim to ,,tragedia'' że np zmiana pasa ruch w korku jest praktycznie niemożliwa, że parkowanie to masakra, to samo odnośnie pedału sprzęgła - że bardzo ciężko chodzi co w ruchu miejskim bardzo przeszkadza..
    Wedlug mnie jedna wielka brednia.
    Jakos nigdy nie mialam problemu ze zmiana pasa , hahahah
    Wspomaganie i sprzeglo raczej nazwalabym " normalnymi " w przeciwienstwie do niektorych aut gdzie jedno i drugie tak lekko chodzi ze dla mnie jest beznadziejnie.
    Nie lubie aut ze wspomaganiem tak silnym ze kierownica sie kreci jednym palcem , tak samo z super miekkim sprzeglem

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Jeżdżę na co dzień i 156, i 159. 159 ma znacznie mniejszy promień skrętu, tych paru cm w długości nie odczuwam, za to często przeszkadza mi większa szerokość auta, przez co czasami zastanawiam się nad sensownością 159 w mieście. Na parkingach obowiązkowo muszę składać lusterka. 156 ma promień skrętu wozu drabiniastego z dyszlem o długości 6m. Ale po mieście pomyka jak współczesne hatchbacki, zresztą wymiarami jest zbliżona do nich. Sprzęgła w obu autach mogłyby być odrobinę lżejsze, a siły wspomagania kierownicy bym nie ruszał.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Wspomaganie jest takie jak ma być. Też mam opony 225 i nie mam żadnych problemów. Jakieś brednie o tej zmianie pasa ruchu, może redaktorzyna nie zauważył po prostu że go zmienił?
    Sprzęgło chodzi dokładnie tak samo jak w Citroenie C3 mojej żony czyli bardzo lekko. Za to dziś jeździłem trochę Xtrailem i cóż.. po 2 godzinach odezwało się moje lewe kolano :/
    Z parkowaniem w porównaniu do 156 jest dużo lepiej ale też szału ni ma. Jeśli żona nie czuje się na siłach spróbuj znaleźć auto z czujnikami przynajmniej z tyłu, dużo dają. Jednakże wszelkie niedogodności przy wjeżdżaniu na miejsca parkingowe wynagradza mi widok mojego autka zaparkowanego pomiędzy jakimiś takimi maszkaronami
    Powodzenia!

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Ile mniejsza 10cm? Chyba trzeba sie udac na kurs parkowania? Jakoś nie mam kłopotów z parkowaniem a jezdziłem już wiekszymi gablotami niż 159, może lata praktyki?

P.S. Promień skrętu 159 jest chyba większy niż 156 wiec w czym problem....
    Kolego, nikt nie powiedział, że 156 nie da się parkować, stwierdzenie dotyczyło tego, że wg subiektywnej opinii, łatwiej jest to robić 159 niż 156, a więc nie rozumiem Twojego wpisu, który polemizuje... no właśnie, z czym?

Jeśli chodzi o promień skrętu, jest zdecydowanie gorszy niż np. w Oplach, że o Mercedesach nie wspomnę, skąd przyszło Ci do głowy porównywanie go ze 156?
    Nie miałem okazji jeździć 156, ale zdecydowanie mniejsza od 159, 146 ma promień skrętu autobusu przegubowego z przyczepą 3-osiową
    Ostatnio edytowane przez janio ; 02-08-2012 o 07:57

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Kolego, nikt nie powiedział, że 156 nie da się parkować, stwierdzenie dotyczyło tego, że wg subiektywnej opinii, łatwiej jest to robić 159 niż 156, a więc nie rozumiem Twojego wpisu, który polemizuje... no właśnie, z czym?

Jeśli chodzi o promień skrętu, jest zdecydowanie gorszy niż np. w Oplach, że o Mercedesach nie wspomnę, skąd przyszło Ci do głowy porównywanie go ze 156?
    Nie miałem okazji jeździć 156, ale zdecydowanie mniejsza od 159, 146 ma promień skrętu autobusu przegubowego z przyczepą 3-osiową
    Mnie nie. Odpisalem na powyższe posty A że aktualnie posiadam na placu 159 to sobie podróżuje czasem i tak np. w 156 lepiej widze dookoła, ale za to 159 ma większe lusterka które pomagają przy wjazdach tyłem, tylko te lusterka wyglądają jak z dostawczaka - prosze nie atakuj znów mnie Chociaż 156 parkuje na lusterka w ciasnym garażu i to jeszcze po skosie od jakoś 5 lat i przenigdy nie zrobiłem sobie czy komus innemu rysy na lakierze A jak tam twój jts? W ogóle coś żeś sie tak oburzył.
    Swoją droga to 159 ma takie same "dostawcze" lusterka jak nove bravo, którym to "pikusiowato" sie wyjeżdza z ciasnego parkingu, a i mam jeszcze jeden fajny przycisk "city".

- - - Updated - - -

Nie miałem okazji jeździć 156, ale zdecydowanie mniejsza od 159
    Większa? Subiektywne odczucie bo jak stawiam je obok siebie to tej różnicy jest niewiele. Ale wiadomo każdy facet woli miec te pare cm wiecej niż sąsiad a np. we wnętrzu 159 wcale nie ma większych gabarytów

- - - Updated - - -

Nie wiem czy czasem taki promień skrętu jak w naszych wozidłach nie spisuje sie lepiej na trasie przy szybkich zmianach toru jazdy, ostrych zakrętach, itp. wiadomo iż wymusza go też w pewnym stopniu konstrukcja zawieszenia.

janio
    Gość

Domyślnie

Twoja subiektywna opinia jest taka, kogoś innego jest przeciwna, cóż w tym dziwnego - na tym przecież polega subiektywizm - ale to chyba nie powód do tego, żeby twierdzić, że skoro tak, to ten ktoś nie umie cofać i powinien się w tej kwestii doszkolić. Czy estetyka wykonania 159 Ci się podoba, czy też nie, to zupełnie inny temat, ale równie subiektywny, a więc polemika nie ma najmniejszego sensu - nie atakuję Cię, zwracam jedynie uwagę, na to, że piszesz nie na temat. Ja również, a jeżdżę od ładnych paru latek i ani sobie ani innym nie zrobiłem najmniejszej ryski, tyle tylko, że nie widzę najmniejszego powodu, żeby się tym chwalić
    JTS rządzi
    To czy promień skrętu ma wpływ na jazdę pozamiejską, nie wiem, ale temat dotyczy miasta.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 02-08-2012 o 11:54

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Więcławice Stare
    Auto
    159 JTDm 16v

Domyślnie

Moje pierwsze próby parkowania tyłem w 159 to była porażka ale po przyzwyczajeniu nie ma problemu. Zwrociłem ostatnio uwagę na inną rzecz. Przez kilka tysięcy kilomtrów jazdy po mieście nikt mi z premedytacją nie zajechał drogi, nie wszedł na jezdnie przed maską ani nie wymusił pierwszeństwa. Dotarło to do mnie jak jechałem mniejszym autem i dwóch artystów widząc, że jade postanowiło sprawdzić czy mam sprawne hamulce.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159 1.8MPI

Domyślnie

To też fakt, po przesiadce ze Stilo do 159 jestem w szoku, że nagle ludzie bardzo chętnie wpuszczają przed siebie, ustępują miejsca i generalnie dużo kulturalniej traktują mnie na drodze. Ale tak po prawdzie, to im się nie dziwię

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mam to samo W trasie wszyscy wręcz do rowu zjeżdżają, żeby nie przeszkadzać