Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: 156 - amortyzatory tył

Artur G.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Myślałem iż jako policjant wiesz na czym opiera sie bezpieczeństwo podczas jazdy samochodem? Jak dla mnie takie tłumaczenie sobie "że robie 5tkm rocznie jest nie na miejscu". Zawiodłeś mnie Może warto rozwazyc do tego celu zakup innego typowo miejskiego auta, dla którego amory kostują 50zł/sztuke?

P.S. Jak dobrze poszukasz to do 150zł znajdziesz jakies tanie amory na tył co wytrzymią Ci te dwa lata przy przebiegu rocznym 5tkm.
    Doskonale Cie rozumiem ... rozumiem twoje rozczarowanie (niech Ci będzie że dokopałeś glinie) ...
    Pomimo tego, jednym z wariantów jest zakup używanych, które wcale nie muszą być gorsze i mniej bezpieczne od chińskich budżetówek. Z drugiej strony bez potrzeby wywalać minimum 5 stówek bo rzekomo nie da się odkręcić jest pozbawione sensu (wiedz że nie do końca chodzi o kasę ale rozsądek).
    Piszesz bezpieczeństwo czyli w każdym ok. 10 letnim samochodzie trzeba zmienić amortyzatory na nowe ... bo aktualne mogą nie trzymać parametrów? tak?
    Nadto, gdyby chodziło o przód to nawet nie byłoby tego tematu tylko zakup nowych i basta.
    Ale reasumując, faktycznie zmienię warsztat ...

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Akurat w AR tylne amory wyjmuje się dość łatwo,może obrobili już jakimś wyje...ym imbusem gniazdo w trzpieniu amorka i temu nie moga go odkręcić. Ale generalnie nie ma tam wielkiej filozofii żeby poradzić sobie inaczej niż cięcie amorka.
    Co do kwestii wymiany sprężyny bez demontażu amorka z nadwozia to: nie da się
    I na uszkodzone gniazdo po imbusie też jest sposób - kwestia chęci i pojęcia mechaniora. Swoją droga ta nakrętka jest w takim miejscu i tak to wszystko jest skonstruowane że ja nie wiem jak można tego nie odkręcic??? Już prędzej bym się spodziewał że każą Ci kupić śrubę zwrotnic bo nie mogą jej wybić i wycieli.

Artur G.
    Gość

Domyślnie

Alfa Naprawiona ...
    Nowe amortyzatory Sasch 215 zł. szt. + nowe sprężyny 135 zł. kpl. z przesyłką.
    Alfa pięknie stoi, dupcia lekko wysoko, drogi trzyma sie jak przyklejona

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Artur G. Zobacz post
    Alfa Naprawiona ...
    Nowe amortyzatory Sasch 215 zł. szt. + nowe sprężyny 135 zł. kpl. z przesyłką.
    Alfa pięknie stoi, dupcia lekko wysoko, drogi trzyma sie jak przyklejona
    No i to sie chwali

Ostatnio zauważyłem iż amory podrożały, choc nie wiem dlaczego. Szukałem dla siebie KYB i z 250 w ciągu dnia poszły na 300 do SW, ale kupiłem nowe oryginały za 349zł od TaniegoFiata - mysle iż to będzie lepszy wybór na dłuższe posiadanie alfy. Stare wytrzymały 10 lat