Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Brak wskazań "awarii" przez komputer pokładowy

Użytkownik Rowerzysta Avatar bubbihk
    Mieszka w
    italia
    Auto
    CHWILOWO BRAK ALFKI

Domyślnie

coachu chodzilo mi o zarniki xenonowe ze jak sie spala to kontrolka nie swieci
    wiem ze jeden zbiorniczek na plyn bo czasem dolewam

Belmondo sa wszystkie te ktore wymieniles i jeszcze kilka ciekawostek (ale to zalezy tez od wyposarzenia alfki)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Nie wiem czy zależy od wersji, bo wydaje mi się, że powinno to być w każdym wyposażeniu auta tej klasy. Poza tym mam wersję Elegante z grzaną skórą, wszystkimi innymi czujnikami, składanymi elektr lusterkami, systemem B&M itd. brakuje chyba tylko navi i xenonów a spalonej żarówki nie pokazuje

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Nie, to nie zależy od wersji wyposażenia. Było już napisane, światła mijania nie są po prostu w magistrali can.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

anglicy nie bez powodu na takie kontrolki mówia idiots lamps...naprawde potrzebujesz kontrolkę, żeby wiedziec, że masz spaloną żarówke świateł mijania? Jesli tak, to kto ci dał prawo jazdy?

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Intruz Zobacz post
    naprawde potrzebujesz kontrolkę, żeby wiedziec, że masz spaloną żarówke świateł mijania?
    A Ty jeżdżąc w dzień tak od razu byś ją zauważył? Zwłaszcza jeżeli jeździłbyś głównie w trasy?
    Czy może zawsze przed jazdą sprawdzasz czy świecą się żarówki w światłach mijania?

Jak dla mnie jest to niedopatrzenie, że nie ma takiej funkcji akurat odnośnie żarówek w światłach mijania. Tym bardziej, że w większości krajów jest obowiązek jeżdżenia na światłach cały rok.
    Zamiast szukać odbicia moich świateł w zderzakach innych aut, wolałbym jednak odpowiednią kontrolkę

To samo tyczy się kontrolki braku płynu do spryskiwaczy - zwłaszcza, że naprawdę trudno jest ocenić jego poziom zerkając pod maskę do zbiorniczka...

Moim zdaniem w tej klasie aut jest to jednak mały zgrzyt.
    Zgoda, są drobnostki, ale uważam, że nie powinny one mieć miejsca.
    Ostatnio edytowane przez pafka ; 16-08-2012 o 19:30

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

nawet w dzień wyjeżdzając z garażu lub spod domu widze dwa punkty na ścianie - nie musze dojeżdzac nikomu do zderzaka...
    u mnie kontrolka płynu spryskiwacza jest...

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

A jak ktoś nie ma ściany?

hehe

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

naprawde potrzebujesz kontrolkę, żeby wiedziec, że masz spaloną żarówke świateł mijania? Jesli tak, to kto ci dał prawo jazdy?
    To samo można powiedzieć o czujnikach parkowania, ściemniającym się lusterku, wspomaganiu kierownicy, klimatyzacji o nawigacji już nie wspominając, bo przecież są znaki drogowe więc po co navi?
    A akurat tak się składa, że rano jak wyjeżdżam z parkingu o 9 rano to nie widzę czy światła świecą, robię 40 km trasy do pracy i też ciężko to ocenić, a wystarczy po drodze "uprzejmy" policjant lub strażak miejski który umili Ci dzień mandatem jeśli akurat nie masz przy sobie zapasowej żarówki i nie wymienisz przy nim.
    Poza tym zadałem zwykłe pytanie, gdyż wydawało mi się to oczywiste że taka kontrolka powinna być, gdyż jest już standardem - a Ty od razu oceniasz moje umiejętności jazdy..

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

nie oeceniam twoich umiejętności, tylko pamiętam jak na kursie uczyli, że przed każda jazdą trzeba sprawdzić ciśnienie w oponach, światła , klakson itp. Oczywiście do wszystkiego można podpiąc czujniki i dac maszynie mysleć za nas...

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

nie oeceniam twoich umiejętności, tylko pamiętam jak na kursie uczyli, że przed każda jazdą trzeba sprawdzić ciśnienie w oponach, światła , klakson itp. Oczywiście do wszystkiego można podpiąc czujniki i dac maszynie mysleć za nas...
    No tak ale alfa 159 to nie mały Fiat z przed 30 lat auta się zmieniły. Takie kontrolki to powinien już być raczej standard.