coachu chodzilo mi o zarniki xenonowe ze jak sie spala to kontrolka nie swieci
wiem ze jeden zbiorniczek na plyn bo czasem dolewam![]()
Belmondo sa wszystkie te ktore wymieniles i jeszcze kilka ciekawostek (ale to zalezy tez od wyposarzenia alfki)
coachu chodzilo mi o zarniki xenonowe ze jak sie spala to kontrolka nie swieci
wiem ze jeden zbiorniczek na plyn bo czasem dolewam![]()
Belmondo sa wszystkie te ktore wymieniles i jeszcze kilka ciekawostek (ale to zalezy tez od wyposarzenia alfki)
Nie wiem czy zależy od wersji, bo wydaje mi się, że powinno to być w każdym wyposażeniu auta tej klasy. Poza tym mam wersję Elegante z grzaną skórą, wszystkimi innymi czujnikami, składanymi elektr lusterkami, systemem B&M itd. brakuje chyba tylko navi i xenonów a spalonej żarówki nie pokazuje![]()
Nie, to nie zależy od wersji wyposażenia. Było już napisane, światła mijania nie są po prostu w magistrali can.
anglicy nie bez powodu na takie kontrolki mówia idiots lamps...naprawde potrzebujesz kontrolkę, żeby wiedziec, że masz spaloną żarówke świateł mijania? Jesli tak, to kto ci dał prawo jazdy?
A Ty jeżdżąc w dzień tak od razu byś ją zauważył? Zwłaszcza jeżeli jeździłbyś głównie w trasy?
Czy może zawsze przed jazdą sprawdzasz czy świecą się żarówki w światłach mijania?
Jak dla mnie jest to niedopatrzenie, że nie ma takiej funkcji akurat odnośnie żarówek w światłach mijania. Tym bardziej, że w większości krajów jest obowiązek jeżdżenia na światłach cały rok.
Zamiast szukać odbicia moich świateł w zderzakach innych aut, wolałbym jednak odpowiednią kontrolkę
To samo tyczy się kontrolki braku płynu do spryskiwaczy - zwłaszcza, że naprawdę trudno jest ocenić jego poziom zerkając pod maskę do zbiorniczka...
Moim zdaniem w tej klasie aut jest to jednak mały zgrzyt.
Zgoda, są drobnostki, ale uważam, że nie powinny one mieć miejsca.
Ostatnio edytowane przez pafka ; 16-08-2012 o 19:30
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
nawet w dzień wyjeżdzając z garażu lub spod domu widze dwa punkty na ścianie - nie musze dojeżdzac nikomu do zderzaka...
u mnie kontrolka płynu spryskiwacza jest...
A jak ktoś nie ma ściany?
hehe![]()
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
To samo można powiedzieć o czujnikach parkowania, ściemniającym się lusterku, wspomaganiu kierownicy, klimatyzacji o nawigacji już nie wspominając, bo przecież są znaki drogowe więc po co navi?
A akurat tak się składa, że rano jak wyjeżdżam z parkingu o 9 rano to nie widzę czy światła świecą, robię 40 km trasy do pracy i też ciężko to ocenić, a wystarczy po drodze "uprzejmy" policjant lub strażak miejski który umili Ci dzień mandatem jeśli akurat nie masz przy sobie zapasowej żarówki i nie wymienisz przy nim.
Poza tym zadałem zwykłe pytanie, gdyż wydawało mi się to oczywiste że taka kontrolka powinna być, gdyż jest już standardem - a Ty od razu oceniasz moje umiejętności jazdy..
nie oeceniam twoich umiejętności, tylko pamiętam jak na kursie uczyli, że przed każda jazdą trzeba sprawdzić ciśnienie w oponach, światła , klakson itp. Oczywiście do wszystkiego można podpiąc czujniki i dac maszynie mysleć za nas...