Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Alfa GT jako pierwsze auto w życiu :?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Cytat Napisał Sashimo Zobacz post
    W znalazłem za granicą takie coś http://www.autoscout24.de/DetailsTat...12384900000000 przebieg tylko 72 tys km wątpię żeby był cofany licznik bo z tego co wiem Niemcy nie bawią się w coś takiego co o tym myślicie ^^

PS: Autor pisał o kręceniu 1.9 JTD a 3.2 tak tylko XD
    taaa Niemcy się w to nie bawią - owszem, ale turki już niekoniecznie.

Sashimo
    Gość

Domyślnie

no co racja to racja ;/ to nie wiem czy szukać w Niemcach czy w Polsce ;/

Użytkownik Romeo Avatar ergomarcin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    brak

Domyślnie

w Polsce wybór dość skromny, dużo czasu i jazdy zanim się coś ciekawego znajdzie...

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

No to ja powiem z własnego doświadczenia. Jeżeli nie jeździłeś za dużo samochodem i jesteś mało doświadczonym kierowcą to nie polecam GT jako pierwszego auta. Z własnego doświadczenia wiem, że przez kilka pierwszych miesięcy łatwo o jakieś przytarcie chociażby manewrując między krawężnikami. Ja jako pierwszy samochód dostałem opla tigrę, po krótkim czasie, bo niespełna pół roku przesiadłem się w Peugeota 307 CC i to był błąd. 4ro letnie auto po prostu było dla mnie zbyt młode i wymagające (mówię głównie o spalaniu). 150 KM to jednak nienajmniejsza moc dla początkującego kierowcy Jeżeli jednak jeździłeś wcześniej i czujesz się jako tako pewnie za kierownicą, to myślę, że możesz spróbować. Do mocy się kierowca przyzwyczaja z czasem i i tak jej brakuje Diesla w GT możesz spokojnie schipować na jakieś 180 KM Są magicy, którzy podkręcają te silniki do prawie 200 KM, ale nie każdy silnik to zniesie.

Sashimo
    Gość

Domyślnie

No ja jeździłem autem 130kM i trochę 200kM no i teraz chcę kupić swoje własne bo mam całe 20lat ale mniejsza z tym powiedzcie mi 2 rzeczy ^^ Jak autko ma 180 000km przejechane to na jak długo mi wystarczy i co się będzie w nim psuło ? No i w ogóle czy opłaca się takie kupić za 5000+ euro ? Ile kosztowało by obszycie foteli skórą bo są niektóre auta fajne ale albo nie mają skóry albo skóra jest już zużyta ^^

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Boga, mojej firmy i Alfy rozumem nie obejmiesz dlatego co się w niej będzie psuło nie przewidzisz. Co do obszycia skórą to zależy gdzie, jaką skórą i co chcesz obszywać. Jeżeli pójdziesz do znanej włocławskiej firmy Java Car Design to za najtańszy pakiet (fotele przód+ boczki przód + kanapa + boczki tył) kasują od 3900 zł. Jeżeli znajdziesz jakiś mały prywatny zakładzik to ceny powinny się zamknąć ok 2000 zł jeżeli się nie mylę. Oczywiście zależne jest czy chcesz prawdziwą skórę czy ekologiczną.

simeone
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Archi
    Co do 3.2 - oferty modyfikacji oprogramowania dają moc do 260 KM i 330 Nm
    Jaki jest koszt takich modów?
    Orientowałeś się kiedyś? Nie kusiło cię aby pogrzebać w oprogramowaniu?

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał simeone Zobacz post
    Jaki jest koszt takich modów?
    Orientowałeś się kiedyś? Nie kusiło cię aby pogrzebać w oprogramowaniu?
    Pisałem w jakimś poście na ten temat. Koszty gotowych rozwiązań - zmiany samego programu - to ok. 2000 zł (np. V-tech), podobnie wychodzą kwoty w euro.

Co do kuszenia - może i tak - ale brałem pod uwagę zmiany polegające tylko na oprogramowaniu, bo V-ka w GT jest zduszona przez normę Euro4 - zatem podniesienie mocy do poziomu motorów GTA nie powinno robić problemu - plus te 10 KM.

Z drugiej strony myślę, że GT jest wystarczająco "wyważonym" modelem i warto też dbać o jej oryginalny stan - bo ma zadatki na klasyka. Uważam, że nawet te 20 KM - mimo, że poprawi osiągi - nie wniesie znaczącej zmiany jakościowej w odniesieniu do konkurencji. Po co zatem się napinać. Istotną różnicę zrobiłby pewnie kompresor, ale to oznacza już cały "projekt" - a tego nie szukałem, bo moja GT to auto na co dzień.

Pozdrawiam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Uważam, że nawet te 20 KM - mimo, że poprawi osiągi - nie wniesie znaczącej zmiany jakościowej w odniesieniu do konkurencji. Po co zatem się napinać. Istotną różnicę zrobiłby pewnie kompresor, ale to oznacza już cały "projekt" - a tego nie szukałem, bo moja GT to auto na co dzień.

Pozdrawiam
    co do tych +20 -- osiągi może i tak ale jak trakcja na FWD przy ok 270kunia sobie poradzi w GT ? ty akurat masz Q ale nie każdy ma tą przyjemność

Kamilus
    Gość

Domyślnie

Jak by nie patrzeć to właśnie GT jest moim pierwszym autem. Zanim dozbierałem do niej, woziłem się mamy Suzuki Swift'em ;p. Gdy przesiadłem się na JTD 1.9 to miałem wrażenie, że siedzę w odrzutowcu. Uważam, że taki silnik jest aż nad dobry jak na pierwsze auto. Mało pali, nie jest awaryjny ( no ale jak już coś siądzie to trzeba przyinwestować) a jak ktoś mądrze wspomniał, u nas 3.2 jest Ci nie potrzebne. Nie ma gdzie tego rozwinąć. Chyba, że mieszkasz blisko granicy niemieckiej to możesz wbić na autostradę