powinna miec przedzmianowy czyli caly aluminiowy z listwa od gory.Poliftowe szly od konca 2007 r. ale tez nie kazde auto mialo.Jaki Ty w koncu masz kolektor??Moze ktos go juz wymienial??Od kogo kupiles auto??
powinna miec przedzmianowy czyli caly aluminiowy z listwa od gory.Poliftowe szly od konca 2007 r. ale tez nie kazde auto mialo.Jaki Ty w koncu masz kolektor??Moze ktos go juz wymienial??Od kogo kupiles auto??
Koletor jest plastikowy i nie widzę żadnych ruchomych dżwigni sterujących klapami. Alfa przyjechała 2 tyg. temu do mnie prosto z podwórka Niemca 1-szego właściciela.Mam jakieś wpisy serwisowe ostatnie zmiany oleju, rozrządu. Ma prawie nowe tarcze i klocki ham. a wpisu o wymianie brak.
napewno ktos wymienil kolektor
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
I tak zrobię, tylko rozrząd ma 30tys przebiegu i nie wiem czy przejechać jeszcze z 30 i przy następnej wymianie wyrzucić klapy,czy zrobić to wcześniej. Z tego co wyczytałem to oryginalnie powinien mieć kolektor aluminiowy. Teraz ma plastikowy po modyfikacji ze sterowaniem od spodu. Przebieg auta 163tys. km. Można przypuszczać, że klapy pewnie zacięły się (piszecie, że dzieje się to przy przebiegach od ok 100tys.) i go wymieniono, czyli można by\ założyć, że obecny kolektor w aucie ma za sobą ok 60tys.
Myślę że nie ma na Twoje pytanie jednoznacznej odpowiedzi. NIe wiadomo kiedy dokładnie kolektor został założony i też czy była to nówka czy może np część z odzysku, np z rozbitka i stąd nie ma wpisu do historii, bo gość raczej taki zabieg mógłby zrobić tylko poza ASO. Pierwsze wersje metalowych kolektorów zacierały się nawet po 30tys z tego co czytałem, choć z reguły jest to 60-100tys (u mnie po 82tys). W 2006 chyba montowali trochę poprawioną wersję, pewnie ta wytrzyma dłużej. Potem, po lifcie (2007) montowali plastikowy.
Jednak nawet mając wiedzę o przebiegu na tym kolektorze, nikt nie przewidzi czy klapy wirowe w Twoim egzemplarzu mogą wytrzymać jeszcze 500tys km czy może 50tys czy może jeszcze znacznie mniej.
Powiem Ci tak - możesz sobie knuć i kombinować, jak dawno założono kolektor, itp. i szukać jakiegoś rozwiązania pt. "wymienię to za 3 miesiące". Problem jest jeden - jeśli będziesz miał pecha (a niejedna osoba juz miała) to po zassaniu klapki do silnika zamiast wydać na usunięcie klap ok. 500 PLN, wydasz 3500 PLN na naprawę silnika...
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Witam
Mam pytanie -a jak się ma zaślepienie EGR do klap wirowych?
Czy wtedy problem się rozwiąże czy nadal istnieje ryzyko z urywającymi klapami?
Pozdrawiam
Witam
Miałem na myśli całkowite zaślepienie EGR fizyczne + programowe.
Jest to w takim razie dość skuteczne rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam