Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Grubosc tylnych tarcz hamulcowych

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Weź szlifierkę i oszlifuj rant na tarczy z obydwu stron i zakladaj nowe klocki będzie dobrze a klocki przy hamowaniu nie będą piszczały. Tarcza podczas szlifowania będzie się obracać a efekt jak po tokarce.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

panowie chyba co niektorzy są za bardzo przewrazliwieni na punkcie tarcz. ktos wytłumaczy co sie stanie jesli tarcza bedzie prosta ale ponizej zakładanej przez producenta grubosci? np 1 mm?
    napisze tylko ze w clio1 z przodu! nówki sztuki tarcze mają o ile pamietam 9mm. A jak rodzice kupili te auto to nikt tam nie zagladał bo klocki były jeszcze grube. jak przyszło do wymiany to tarcza miała wtedy 6.5 mm grubości i jakoś nic sie nie stało, tak wiec odrobina dystansu panowie do wszystkiego, a nie kraczecie jak wrony.
    I nie pisze tego ze nie warto wymienić na nowe - zwłaszcza jak ktoś dużo jeździ to oczywiście ze najwygodniej załozyć nówki. Chodzi mi tylko o książkowe podejćie niektórych do tematu minimalnej grubości tarcz co do 0.1 mm...

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Grubsza tarcza = więcej materiału = większa pojemność cieplna = wolniej się przegrzewa. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Niemal doznałem szoku jak zobaczyłem, że moja Alfa ma z przodu niewentylowane, ale spore tarcze. Kto to widział do ciężkiego samochodu dawać coś takiego... Ale hamulec jest świetny, nie zdarzyło mi się jeszcze go przegrzać (o co pewnie nietrudno).

Poza tym tarcze z tyłu aż tak dużo do roboty nie mają :-)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krystiankiki
    Mieszka w
    Siertadz
    Auto
    146 BOXER i 156 1,9 JTD

Domyślnie

Witam ponownie przetoczylem i jestem zadowolony zostalo 9,38 na te jeszcze wystarczy , a oprócz tego poszedlem po rozum do dlowy i pogadalem sobie madrym gosciem co robi chamulce u mnie w miecsie od jakich 20 lat znajomy znajomego i powiedzial tak " nic sie nie martw każda marka robi tak zeby kupowac nowe a przy tych tarczach jest tolerancja okolo 1,5 mm i jesli nie bedziesz go pakowal poza norme ( autkiem jezdzi moja zona wiec najwyzej zakupy ) do bagaznika to sie nic nie mart " koniec cytatu bo jak wiemy tolerancja sily chamowania jest 70 / 30 przud / tyl wiec nie ma zadnego problemu . Mysle ze mozna zamknac temat i dzieki za wypowiedzi.