Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Falująca i dławiąca Alfa 156

Luk1989
    Gość

Domyślnie

Aha czyli operacja z odłączeniem przepływki jest tak naprawdę stratą czasu , jeżeli przepływomierz podaje złe sygnały dla ECU czy jest możliwość wychwycenia tego za pomocą komputera diagnostycznego ?
    ArturR_1975 jak wrócisz z ASO daj znać co tam u Ciebie było przyczyną ...

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

nie jest stratą czasu po odpięciu przepływki jeśli jest sprawna auto będzie zamulona jeśli jest do wymiany auto będzie ładnie latać. Przepływomierz dozuje ilość powietrza do paliwa jesli jest walnięty podaje złe wartości do kąpa który dozuje wartości....chyba prościej się nie da.

Luk1989
    Gość

Domyślnie

No i elegancko dziękuję za odpowiedź w sprawie przepływki w takim razie spróbuję i sprawdzę , a to mi wszystko wyjaśnia po co odłączyć przepływkę jutro zobaczę i napiszę jakie efekty ... Dzięki

Luk1989
    Gość

Domyślnie

Więc tak , dzisiaj postawiłem samochód do mechanika z rana przed pójściem do pracy aby popatrzył co tam jest nie tak z moją Alfą , po pracy pojechałem odebrać auto , mechanik powiedział mi że to może być 2 sonda bo mu wywala błąd , zrobił mi reset wszystkich ustawień i adaptację silnika oczywiście po resecie moja alfa zaczęła szaleć z obrotami , zdziwiłem się i zdenerwowałem że jest jeszcze gorzej ponieważ z tego co wiem to mam tylko jedną sondę , pojechałem na badanie spalin , badanie idealne wszystko w normie żadnych problemów szybko wskoczyłem do kanału i przeleciałem cały układ wydechowy nie znalazłem drugiej sondy mam tylko jedną przed katalizatorem :/ , wróciłem do domku postanowiłem popatrzeć na przepływomierz , odłączyłem przepływomierz , z moich obserwacji wydawało mi się że się nic nie zmieniło czy był czy nie było i tak obroty lekko falowały chociaż miałem wrażenie że po odłączeniu jakby troszeczkę słabiej ... co sądzicie o tym ?

Załączam papierki jakie otrzymałem od mechanika i z pomiaru spalin.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1102.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	31.9 KB
ID:	69176Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1103.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	29.1 KB
ID:	69177

Auto

Domyślnie

Jeśli w swojej 1.8ts odpiąłem przepływkę to auto wariowało na gaz reagowało jak chciało. Nie masz się z kim podmienić na przepływomierz? Już opisywałem kiedyś podobną historię u mnie gdy falowało wymieniłem sondę, przepływkę i czujnik położenia wału.
    Ten mechanik nie ma programu do alfy tylko jakiś diagnostyczny który mi nic nie mówi. Podepnij się pod fiatecuscan lub cos podobnego i jeśli masz uszkodzoną sondę wyskoczy ci odpowiedni błąd a nie takie gadanie. To prawda masz jedną sondę wiec kolejny partacz który ustawił cos o czym nie ma pojęcia i wziął za to kasę.

Luk1989
    Gość

Domyślnie

No właśnie nie mam z kim , a mam programik fiatecuscan2 no i mi właśnie żadnej sondy nie wywala nie mam żadnych błędów , odłączałem przepływkę i później musiałem skasować błąd bo mi marchewa się świeciła nie wiem co mam tak naprawdę robić bo przepływka swoje kosztuje a wydać na darmo to tak trochę nie fajnie czujnik położenia wału już mniej w granicach przyzwoitości ... Nie wiem może spróbować wyczyścić przpływomierz ? A nich mi ktoś jeszcze powie czy po czyszczeniu przepływki jak tak to robić adaptację na nowo i czy mogę to zrobić własnie za pomocą FiatEcuScan , i czy jest jakaś procedura adaptacyjna może ktoś wie ?

Auto

Domyślnie

W tym ci nie podpowiem bo nie wiem, aczkolwiek z tego co pamiętam przepływka sama się zaadoptuje po przejechaniu się ale tego pewien nie jestem. Jesli chcesz naprawić auto samemu musisz to zrobic na zasadzie prób i błędów lub oddaj komus kto się naprawdę zna. Jeśli wywala marchewę przepływka raczej ok. kurcze no dziwne brak błędów i problem. u mnie pomogła wymiana tak jak pisałem sonda lambda i czujnik położenia wału jest to stosunkowo niedrogie. Tak jak pisałem na wstępie albo sam spróbujesz(dosłownie) lub dobry mechr.