Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Ja za moje rok temu musiałem dać 16 po negocjacjach...
Najczęściej ludzie kupują oczami i emocjami więc ładny kolor, ładna fela i już jest zarąbiste autko... Do tego gratis typu zimowe oponki i od razu mega okazja... Po miesiącu okazuje się że wkładamy w nie drugie tyle ile żeśmy za nie dali przy zakupie.
Więc może kup lepiej benzynkę, pojeździj trochę i założysz gaz, drożej ale pewniej. Takie jest moje zdanie. Chyba że serio trafi się jakaś Alfa która będzie zadbana ale ktoś będzie zmuszony ja sprzedać wtedy to ok.
Jestem z Tarnowa, szukam cos od razu z gazem zamontowanym, niestety moj budget nie pozwala mi na dodatkowe doplaty do autamoim marzeniem jest Giulietta, ale niestety tylko marzeniem jak narazie
Jak mozna ogladajac ar 147 na gaz zobaczyc czy auto jest warte zakupu czy nie, na co zwrocic uwage? Mysle tez nad stilo, nie jest tak ladny jak 147 no ale serce z portfelem wygrywa i boje sie o te ciagle awarie, bo jak narazie to tylko to czytam na necie, na 10 opinii 7 negatywnych.
Tak jak wyżej, jakie sa rzeczy na ktore trzeba koniecznie patrzec przy zakupie 147?
Wezmy pod uwage ze nie jestem mechanikiem ani typem co zna sie na rzeczy
- - - Updated - - -
Wiem ze auta z takim rocznikiem maja taki przebieg, nie o to chodzi, nie skarżę sie na to. Tylko pytam ludzi co sie znaja na tych autach co sadza, czy warto czy nie, nie chce wydac 12 tys i potem nastepne 10 na naprawy:/
- - - Updated - - -
Wlasnie tego sie boje, jestem typem takiego goscia; ladny kolor, fajne fele i do tego jakies optional i dla mnie auto jest super :/ niestety nie znajac sie na mechanice tylko tym sie sugeruję :/Dlatego z tad te moje pytania![]()
Gdybym ja mial oglądać na dzień dzisiejszy AR z TS to tak na wstępie jakiś komp do sprawdzenia podstaw-czyli silnik i AIRBAG.Zawieszenie nie gra już takiej roli bo pewnie i tak coś do zrobienia będzie więc to jest sprawa normalna.Wariator czy nie jest hałaśliwy jak będą dokumenty na rozrząd to wtedy ale i tak trzeba profilaktycznie zajrzeć.Z tym czy ładna fela i nie zniszczony środek to sobie rade raczej dasz.Poza tym jeszcze VIN i sprawdzić wersje wyposażenia z stanem faktycznym.Bywa też że w wersji 1.6 spotkałem sie z przypadkiem gdzie miał być 120km a był 105![]()
Kurde, czym dalej idziemy z tym tematem tym bardziej rozumie jaka czarna magia jest dla mnie to wszydtko, jak moge sprawdzic przez kompa silnik oraz airbag?
Darek Ty się nie liczysz bo Ty się znasz a sam widzisz że napisał że nie ma pojęcia o mechanice.
Wariator odpada bo chce 105KM. Jeśli napisał że nie zna się na mechanice to albo musi kogoś z sobą zabrać obeznanego albo na stację diagnostyczną dać stówkę czy dwie i sprawdzić cały samochód. Już jadąc na stację powinieneś słyszeć jakieś stuki czy inne dźwięki. Jeśli będziesz miał trochę km to najlepiej najpierw zadzwoń do komisu i popytaj o dany samochód i na końcu zapytaj czy możesz go też zabrać na stację diagnostyczną. Najlepiej się nie podniecać (choć wiem że może to być trudne).
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6-C18372274.html a myślałeś nad benzyną i zagazowaniem? Będzie nowy gaz na gwarancji i serwis w swoim mieście jakby coś... Do 9,500 co najmniej utargujesz i za 2,5 tyś założysz dobry gaz więc też wyjdzie na 12 tyś.
A pewnie i przy tym za 12 tyś z gazem i tym za niecałe 10 tyś bez gazu będzie coś do zrobienia. Ale to możesz utargować po wizycie w stacji diagnostycznej bo wtedy Ci powiedzą co i jak
- - - Updated - - -
Mieć przy sobie laptop z programem diagnostycznym i kabel do podpięcia pod Alfę.
No Bednar, powiem Ci ze to co mowisz ma sens, tac 9 tys i zalozyc gaz, gaz kosztuje jakies 2,5 tys?
Chyba tak zrobie, najbardziej sie oplaca.
Tak mowiac na marginesie, to ta 147 z linku co podales.....zakochalem sie...i ta czerwien!!
A tak wogole ktos z was ma na gaz? Ile tak naprawde taki 105 konny TS pali na trasie? nie mowie o typowym alfoskim stylu jazdy ze opony co sezon do wymianytylko o normalnym stylu jazdy...?
Dzieki wszystkim za odpowiedz
Ja mam gaz i przy jeździe 3-4 tyś obr 10/100 mi wychodzi gazu. Tankowanie co mniej więcej równe 300km do pełna 30 l bo przy zapaleniu rezerwy jadę na stację. Tylko że ja mam 120 KM.
Alfoski styl jazdy że opony do wymiany co sezon? ;p To raczej w bmw bo tam bokiem leciszAlfa wysokie obroty ale szybki start a nie palenie gumy w miejscu kiedy jakiś cinkol już z 10m dalej bo szybko wystartował
Na początku w jeździe miejskiej miałem spalanie średnie 8,5/100 bo dbałem jak o noworodka ale po roku jeżdżenia już tworzymy jedność i spalanie wzrosło
- - - Updated - - -
No się tak nie zakochujLepiej zimna krew i negocjuj cenę żebyś miał na początkowe wydatki.
Jezeli nikogo nie masz w poblizu kto ci moze pomoc w ogledzinach to najlepiej znajdz ASO i jedz.Będziesz mail AIRBAG i inne wazne rzeczy na papierze a nie na gębe i w razie innych wyszukanych niespodzianek mozesz negocjowac cene a naprawisz pewnie woz poza ASO taniej i na markowaych podzespolach byleby pan wladek nie przerobil czegos pod klienta na szybko i tyle.Mimo tylu bredni na temat marki to naprawde fajne auta i przy madrej obsludze naprawde nie zabija koszt utrzymania i obslugi.LPG jak najbardziej bez wstydu i przy odpowiednio dobranej instalacji i dobrym montazu(bednar ma mistrzostwo swiata u siebie-kolesiowi sie chcialo i gdyby nie wtryski to nie ma instalacji w aucie.Ładnie wszystko schowane i nie przeszkadza w naprawach przedewszystkim)tyle