Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Ktoś wyleczył swoje kompleksy, a ja mam problem. Co mogę zrobić z taką rysą?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Mam to samo tylko, że same drzwi. Również zgłosiłem na policje ale na ich pomoc raczej nie liczę. Mam nadzieję, że przejdą się po ludziach i przynajmniej nastraszą pytaniami. Myślę to zalać lakierem i potem delikatnie polerować. Tyle, że ja mam tylko drzwi a ty cały bok.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Poczytaj co nieco na forum kosmetyka aut, tam ludzie czasami potrafią zdziałać cuda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

bylem u dwoch lakiernikow i w s-plusie

Tylko malowanie całości albo zamiast rysy białej zrobimy niebieską ;F Ryczeć się chce...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

współczuję... miałem jakieś dwa miesiące temu to samo.... efekt w załącznikach. Byłem u znajomego lakiernika - Powiedział "żebyś nie szedł w koszty spróbujemy spolerować, i wtedy zobaczysz które elementy ewentualnie będziesz chciał malować..." zapłaciłem 100 zł za polerkę boku... i jedynie co pod słońce trochę widać jakby ktoś paznokciem przejechał, a tak to wszystko znikło...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PICT0553.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	89.5 KB
ID:	69977   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PICT0552.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	82.5 KB
ID:	69978   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PICT0551.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	87.2 KB
ID:	69979   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PICT0550.jpg
Wyświetleń:	341
Rozmiar:	107.7 KB
ID:	69980  

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

pawciu a masz zdjecia "po" zabiegu? Faktycznie nie wyglada u CIebie to fajnie. Ja auto polerowalem 2 m-ce temu... u lakiernika u którego byłem dziś spytać co z tym... powiedział że polerka na pewno nie da rady.. zresztą.. jest to tak głębokie że jak bym chciał to bym pewnie mógł oddrapywać lakier..

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

po zabiegu nie mam... aczkolwiek efekt jest taki jak Ci mówię. U mnie rysa wyglądała jakby była głęboka, ale jak znajomy zaczął matowić papierem wodnym to zaczynało znikać. Jeszcze właśnie od tego lakiernika słyszałem że można we własnym zakresie ewentualnie wykałaczką na oczyszczoną i odtłuszczoną powierzchnię rysę uzupełniać bazą, odczekać by dobrze wyschło, nałożyć w ten sam sposób klar i wtedy spolerować. W każdym razie na Twoim miejscu najpierw bym próbował spolerować u lakiernika - być może nie będzie już taka wyraźna. A potem ewentualnie pobawić się tą wykałaczką... Moim zdaniem nie wiele tracisz, jak się nie uda to dopiero wtedy elementy malować...

Pozdr Paweł

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

F**k! Dzis zauwazylem to samo po stronie pasazera na tylnych drzwiach, co prawda nie jest tak zle jak u Was, ale mam chamska moze 70cm ryse falowana widac jakiemus *** sie nie spodobalo auto Zauwazylem to jak juz bylo ciemno, jutro w dzien bede mial szanse poogladac dokladniej. Powinni ucinac rece!

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

koledzy kwestia jest jedna czy to było do podkładu czy tylko warstwa wirzchnie czyli klar jest zarysowany. Jeżeli tylko klar to delikatnie papier 2000 i polerka. Co prawda nie zejdzie do końca ale na pewno da sie to zamaskowac żeby nie było widać na pierwszy rzut oka. Niestety jak już sa ryski do podkładu to tylko malowanie. A w tym przypadku malowanie takiego auta malowaniu nie równe bo to w sumie trzeba wyrówać rysę prysnąć plus zapytlic szerzej żeby nie było skoku kolorów i całośc w klarze. Więc jak ktos liczy sobie za cos takiego normalna stawkę ....... hmmm

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

jeszcze jest taka sprawa... kolego bsq czy u Ciebie na osiedlu są jakieś kamery z monitoringu miejskiego? jeśli tak to domagaj się sprawdzenia nagrania z tamtego okresu kiedy się to stało. Popytaj sąsiadów, może któryś coś widział. Czy miejsce do parkowania masz w takim miejscu że widzisz samochód z mieszkania? Jak tak to bym zainwestował w jakąś kamerkę która cały czas patrzyłaby na auto... Odpicował wtedy auto żeby kuło w oczy. Jeśli kogoś boli Twoja alfa to może zrobi to jeszcze raz i wtedy pociągniesz dziada do odpowiedzialności...

Pozdr Paweł

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lajcik1
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam,
    Ja w poprzednim aucie mając rysę do podkładu skorzystałem z porady kolegi z innego forum i naprawę lakieru wykonałem według jego instrukcji.
    Ja użyłem lakieru do zaprawek dorobionego w zakładzie lakierniczym.
    Efekt: na bordowym metaliku nie było śladu, może pod słońce było bardzo delikatnie widać jakieś załamanie lakieru.
    Polecam, bo działa a lepsze (tańsze) niż wizyta u lakiernika.

Instrukcja:
    "...nakładasz lakier zapałką lub wykałaczką na ryse w taki sposób żeby ja wypełnić. Byc moze trzeba bedzie powtórzyć operacje 2-3razy. Nastepnie jak sie dobrze utwardzi (po 2-3 dniach w temperaturze otoczenia) bierzesz papier scierny na wodę o gradacji 2000-2500 na twardy klocek i zeszlifowujesz naddatek lakieru. BARDZO WAŻNE! Nalezy uważać, żeby nie przetrzeć lakieru po bokach "zaprawki", fabryczna warstwa jest bardzo cienka. można nawet zabezpieczyc fabryczny laier naklejając cienutką tasmę (bezbarwna biurowa można) po bokach zaprawki. Po wyrównaniu wczesniej nałożonego lakieru bierzemy paste polerską Farecla G3 lub np Abel Auto P9 i wyrównujemy połysk"

źródło: http://www.206club.net/showthread.php?t=46720

Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Lajcik1 ; 18-09-2012 o 17:16