DPF wypala Ci się z dobrą częstotliwością. Ja bym wymienił po jakichś 15tys km od ostatniej wymiany.
DPF wypala Ci się z dobrą częstotliwością. Ja bym wymienił po jakichś 15tys km od ostatniej wymiany.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Czyli wypalanie DPF nie powoduje skrócenia km do wymiany oleju?
Wypalanie DPF może powodować dostawanie się pewnych ilości ON do oleju, co powoduje jego rozrzedzanie. Przy stosowaniu oleju long-life, można wymieniać olej co 30tys km, ale na zdrowy rozum, lepiej wymieniać częściej. Jedni wymieniają co 10tys, inni rzadziej. Ja zamierzam wymieniać co 15tys, a mi DPF wypala się nieco częściej niż Tobie. Możesz też obserwować wskaźnik degradacji oleju w FES (100% - tyle masz po skasowaniu insp. olejowej, im mniej % tym gorzej).
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Rozumiem.
Co do wskaźnika degradacji oleju. Skoro mam najechane ~4tyś km po wymianie. I dopiero teraz jest skasowana inspekcja olejowa, to czy nie będzie przekłamania?
Po 4tyś olej już jakieś zużycie ma.
Będzie przekłamanie. Po prostu wymień olej 4 tys km wcześniej, niż będzie trzeba![]()
Mam najechane ~4tyś od wymiany. Wymieniam co 10tyś, więc za 6tyś będzie następna wymiana
Dzięki za pomoc.