Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: stuki puki - przód strona lewa - chyba coś z maglownicą

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

no i wybiłem gałeczkę ;-) hehe

Jako tako na samym zawieszeniu (wahaczach) luzu/stuków nie uświadczyłem.

Przy szarpaniu za gałkę a wsumie bardziej pchaniu jej w stronę magla słychać delikatne popukiwanie. Wymaga to trochę siły, no ale bez chodźby tarczy hamulcowej jako dźwigni ciężko jest tym machać. Wydaje mi się więc, że mam tam coś nie tak. Jeszcze wybiorę się na jakąś stację w celu potwierdzenia, lecz najpierw muszę znaleźć jakąś dobrą.

Jak ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia to czekam na sugestie, ewentualnie potwierdzenie moich przypuszczeń ;-)

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No w Alfie w zawiasie pukać może wszystko ...Ja po wymianie kompletnie całego i zakupieniu magla całego ...stuki miałem z lewej strony....i po wielu nieprzespanych nocach okazało się że poduszka silnika była naderwana i mocowanie przegubu wewnętrznego waliło po mocowaniu wahacza dolnego bo silnik z lewej strony opadł o centa...Nawet na stacji diagnostycznej nie potrafili tego znależc choć stukało....Wkońcu po szarpaniu brechą silnika doszedłem do tego co jest grane...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

wyrok zapadł, luzy na maglownicy, minimalne ale jednak stuki dochodzą. Dużo to roboty z wymianą tego zestawu naprawczego?
    Bo same wyciągnięcie magla to chyba nie problem?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Z tego co tam widziałem to roboty trochę jest, magla nie wyciągniesz w bok, w dół to trochę wyciągania jest (3h roboty jak wie się co robić), do tego pomijając już kłopotliwe wyciąganie to wymieniając uszczelki luzu nie skasujesz, kwestia tulejek, zębatki i listwy zębatej. Sam ponowny montaż maglownicy do kupy jest kłopotliwy żeby nic nie zapowietrzyć, i nie zepsuć uszczelek. Jeśli z niej nie cieknie a luz jest minimalny po prostu to zostaw, i obserwuj dalszy rozwój sytuacji.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

no od małego luzu się zaczyna a później może się wysrać na drodze i to jest dopiero kłopot szczególnie że nie jestem u siebie...

kto zna firmę miejsce w okolicy Wrocławia bądź samym Wrocławiu ewentualnie strony Ostrowa WLKP bądź Kalisza gdzie regenerują i wymieniają przy tym na miejscu?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Mówiłeś o cytuję "minimalnym". Jeśli jest faktycznie minimalny to możesz ewentualnie sprawdzić, podkręcić na śrubie regulacyjnej/dociskającej wałek do listwy. Nie pomoże czyli luz na tulejkach teflonowych. Koszt zestawu naprawczego 200-250zł, robocizny 400-500zł z montażem magla i to jak się uprzesz to wykonasz samodzielnie. Jeśli chodzi o regenerację z przyszlifowaniem/chromowaniem no to kasa jest większa i nie wykonasz tego sam. Tyle że tu jest pytanie czy nie opłacalniej jest zakupić nową maglownicę...
    P.S. Przyjmuje się że luz DO 10 stopni (2 grube paluchy) na kole kierowniczym jest jeszcze w normie i nie jest niebezpieczny.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Nowej nie kupi raczej...W intecarsie można kupić regenerowaną przez Laubera z 2 letnia gwarancją za ponad 1000pln. Wiem bo sam kupiłem

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto

Domyślnie

luzów na kierownicy raczej nie ma, nie wyczuwam przynajmniej. Jedynie luz na tulejkach

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

W Bytomiu na Szombierkach gosc mi zaspiewal 1000 za regenracje pelna razem w wyjeciem i wsadzeniem.
    Postaram się znaleźć jeszcze jakiś warsztat co się tym specjalizuje w celu porównania

syfon
    Gość

Domyślnie

Jeśli macie luz na maglownicy z lewej strony, to tej tulejki nie ma w zestawie naprawczy. Trzeba dotoczyć. I nie warto regenerować całego magla. Nawet nie trzeba go wyciągać. Mnie mechanik zrobił to bez wyciągania. Wyjął samą tulejkę z metalowym kołnierzem który ją przytrzymuje. Da się.