Zanim wykonasz ponowny chaotyczny odruch w postaci wymiany przełącznika zespolonego, sprawdź połączenie na kostce w bagażniku. Masz dokładnie takie same problemy przez które przeszedłem osobiście. Rozprułem całe poszycie w tylnej klapie i nic, po zdemontowaniu poszycia z prawej strony (czyli tam gdzie wlew paliwa) jest taka duża czarna kostka. Parę razy ją rozłączyłem i działa, jeżeli to nie pomoże to wtedy możesz się rzucać na większe wydatki w postaci wył zespolonych. Ale moim zdaniem jest to wina kiepskich styków.
Tak na zakończenie tematu.
Dzisiaj go definitywnie rozwiązałem- przyczyna- wyłącznik zespolony na kierownicy- tak jak Koledzy sugerowali.
Widać komuś to dawno wysiadło, stąd skorodował cały mechanizm wycieraczki tylnej- nie była używana.
Kupiłem używkę na alledrogo, ze względu na to że handlarz był z mojego miasta i w razie czego mogłem zwrócić.
Procedura wymiany po kolei puki jeszcze pamiętam:
1. Odłączamy akumulator przy włożonym kluczyku- aby nie zablokować kierownicy. Akumulator odłączamy aby poduszka nie złapała błędów podczas rozpinania.
2. Odkręcamy 4szt. śrubek trzymających dolną osłonę kierownicy (mały imbus).
3. Zdejmujemy osłonę- z przodu delikatnie odklejamy rzepa mocującego skaj wypelniającą.
4. Jeżeli odczekaliśmy kilkanaście minut od odłączenia akumulatora- można iśc dalej, jeśli nie, warto jeszcze poczekać.
5. Zdejmujemy poduszkę- procedura opisana w wątku o wymianie kierownicy. Od siebie dodam że warto maksymalnie wyciągnąć kierownicę do siebie, aby zrobić sobie z tylu miejsce. Śrubokręt dość duży wkładamy w otwory głęboko, jak się zablokuje przekręcamy o 90 stopni- poduszka delikatnie odskoczy z zaczepu. Trzeba użyć trochę siły- ja sobie pomogłem kluczem założonym na śrubokręt, aby łatwiej było obrócić. Jak zaczep odskoczy- obracamy kierownicę o 180 stopni i powtarzamy czynność dla drugiego zaczepu. Wyciągamy poduszkę i odpinamy 2 złącza od niej.
6. Zdejmujemy plastikową czarną zaślepkę ze śruby kierownicy- trzeba pociągnąć- wsadzona na wcisk.
7. Oczom ukazuje nam się nakrętka kierownicy (w zasadzie dwie w koszyku z blachy)- odkręcamy- klucz chyba 24.
8. Odłączamy złącze przycisków kierownicy- to jest ta wtyczka w zaczepie w dziurze po poduszce.
9. Zdejmujemy kierownicę- nic znaczyć nie trzeba- na osi jest znacznik a na kierownicy odciśnięte miejsce, z którym ma się on pokrywać. Wtyczki delikatnie przeciskamy przez otwór w kierownicy.
10. Odpinamy dolne złącze zwijaka taśmy i odkręcamy zwijak od manetek (3x śrubkoręt krzyżak), zdejmujemy.
11. Odkręcamy osłonę górną kierownicy. Mocowana na 2 imbusach do manetek.
12. Odkręcamy manetki- trzymają się na obejmie skręconej na osi kierownicy za pomocą opaski metalowej- kluczyk imbus- zobaczymy zaglądając pod kolumnę.
13. W miarę możliwości i dostępu zdejmujemy złącza manetek- trochę ich jest- jedna z góry plaska- nieduża, dwie duże z tyłu i mala z lewej strony na dole- do tych dostęp uzyskamy jak delikatnie wysuniemy manetki do siebie.
14. Wyciągamy manetki i zakładamy nowe.
15. Montujemy wszystko w odwrotnej kolejności.
Z góry ostrzegam że roboty trochę jest. Najtrudniejsze momenty to zdjęcie poduszki i montaż zwijaka taśmy- w manetce są dwa pierścienie- trzeba je ustawić w takiej pozycji, aby wypusty zwijaka wchodzily w otwory w pierścieniach. W jednym jest jeden otwór, w drugim dwa. Te dwa w drugim nie są symetryczne na obwodzie więc jak zwijak nie pasuje mimo ustawienia- obracamy go o 180 stopni. Trudno to wytłumaczyć bez zdjęć- generalnie nic na siłę- wszystko trzeba dobrze ustawić.
Powodzenia!!!