Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: UWAGA: problemy z bagnetem!

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Ja przed dłuższą trasą zawsze sprawdzam bagnetem. Czujnik pokazuje takie dziwne rzeczy że już dawno przestałem na niego patrzyć. Któregoś razu mało się nie posr***m ze strachu jak mi pokazał brak oleju:/ Sprawdziłem bagnetem i się okazało że jest max...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Do Giulietty jeszcze nie robiłem żadnej dolewki, nawet na dotarciu... To dziwne, że nowe diesle jednak biorą. Nie wiem, jak jest z TBi.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

janio
    Gość

Domyślnie

Jak mawiał wielki ideolog "wierzyć, wierzyć... ale kontrolować" Panowie, elektronika jest wszechobecna, gdyby do niej podchodzić z takim sceptycyzmem, to nic innego byśmy nie robili, tylko kontrolowali U mnie w tej chwili jest ponad 4 tysiące po wymianie oleju, zarówno na bagnecie jak i na wskaźniku max - pierwszy raz po wymianie, bagnetem olej sprawiłem po przejechaniu ponad 3 tys.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 04-10-2012 o 11:40

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Są takie silniki, które nie żłopią oleju
    nie ma takiego silnika.
    Każdy, ale to każdy silnik pobiera trochę oleju. Natomiast to, że na bagnecie jest wciąż ten sam stan spowodowane jest tym, że ubytek oleju uzupełniany jest paliwem. Najwięcej oleju ubywa, a paliwa w nim przybywa podczas rozruchu i jazdy na zimnym silniku. Min dlatego należy olej wymieniać.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    nie ma takiego silnika.
    Każdy, ale to każdy silnik pobiera trochę oleju. Natomiast to, że na bagnecie jest wciąż ten sam stan spowodowane jest tym, że ubytek oleju uzupełniany jest paliwem. Najwięcej oleju ubywa, a paliwa w nim przybywa podczas rozruchu i jazdy na zimnym silniku. Min dlatego należy olej wymieniać.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mechanikiem nie jestem i się nie znam ale biorąc na chłopski rozum to coś mi tu nie pasuje... Czyli gdybym odkręcił korek wlewu oleju i zostawił tak na powiedzmy 3 godziny to poziom oleju by mi spadł? Jakby nie patrzeć benzyna jest bardzo lotna i zaraz by się "ulotniła"...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Mechanikiem nie jestem i się nie znam ale biorąc na chłopski rozum to coś mi tu nie pasuje... Czyli gdybym odkręcił korek wlewu oleju i zostawił tak na powiedzmy 3 godziny to poziom oleju by mi spadł? Jakby nie patrzeć benzyna jest bardzo lotna i zaraz by się "ulotniła"...
    Teoretycznie tak.
    Jednak w praktyce do tego raczej nie dojdzie, bo gdyby w oleju było na tyle dużo paliwa, że znać byłby ubytek na bagnecie po jego odparowaniu to silnik by się prawdopodobnie zatarł...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    159SW 1.8MPi+LPG

Domyślnie

A ja tam w elektronikę wierzę. Rano odpalam auto, brak oleju. Docieram do firmy olej jest spoko. Daję wiarę w to że moje małe krasnoludki w czasie jazdy się obudziły i dolały oliwy

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Danielos80 Zobacz post
    Daję wiarę w to że moje małe krasnoludki w czasie jazdy się obudziły i dolały oliwy
    Do czasu kiedy założą związek zawodowy i zastrajkują ;P

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Danielos80 Zobacz post
    A ja tam w elektronikę wierzę. Rano odpalam auto, brak oleju. Docieram do firmy olej jest spoko.
    Lubisz życie na krawędzi

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Natomiast to, że na bagnecie jest wciąż ten sam stan spowodowane jest tym, że ubytek oleju uzupełniany jest paliwem. Najwięcej oleju ubywa, a paliwa w nim przybywa podczas rozruchu i jazdy na zimnym silniku. Min dlatego należy olej wymieniać.
    Hehe, a to ci dopiero !

Powoli strach wchodzić na to forum - a nuż jutro dowiemy się, że ubytek oleju uzupełniany jest płynem do spryskiwaczy, podczas korzystania z tychże.

A poważnie - sytuacja o której piszesz może mieć miejsce przy zajeżdżonym (głowica, pierścienie, etc.) lub uszkodzonym silniku (np. problemy z sondą lamba). Ale jest to oczywiście mały margines, dlatego proszę o nie przypisywanie takich sensacji wszystkim silnikom.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"