Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: [145] Gałka zmiany biegów

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał lepper
    czesc.
    Jak wam wchodza biegi po skroceniu galki?Czytale gdzies ze wrazenie jest ze biegi krotsze sa i zastanawiam sie nad skroceniem tylko czy biegi ciezej nie wchodza potem?
    dlugosc dzwigni wcale nie jest przypadkowa.niby jaki ma cel jej skrocenie???
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Nie wiem jak w 145 ale w 33 skracałem drążek i biegi wchodziły trudniej (chociaż faktycznie skok był mniejszy)
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

lepper
    Gość

Domyślnie

wolalem sie upewnic czy cos to da bo moze i fajniej by wygladalo ale kapa ze zmiana by byla
    dzieki za uswiadomienie

osaalfa146
    Gość

Domyślnie

tzreba przyznac ze tak podświetlana gałka fajnie wygląda )) A cena jeszcze nie taka straszna, daje rade

velpol
    Gość

Domyślnie

Nie chciałbym nikogo obrażać ale ta gałka zmiany biegów wygląda trochę jak wiejski tuning dlatego nawet nie myślę o zmianie oryginalnej mimo, że może nie jest idealna ale taka pozostanie. Jak patrze na te wszystkie światełka i pierdułki to przypominają mi się fioletowe diodki do wnętrza zasilane z gniazda zapalniczki z chamskimi niebieskimi kabelkami, którymi chwalił mi się kumpel po zakupie w hipermarkecie za 15 zł

Abrial
    Gość

Domyślnie Re: Gałka zmiany biegów

co do gałki to się nie będę wypowiadał po kwestia gustu, mam oryginał i co prawda pałęta się jakaś MOMO ze szrotu ale nie zmieniam a tym bardziej nie skracam bo przypomina mi to obniżanie autka poprzez skracanie oryginalnych sprężyn, Emblematy kupisz w salonie po 80PLN. Podróbki z allegro nie polecam bo się odklejają i kolory są nie takie, chyba że trafisz na oryginał z nocnych skoków na parkingach

velpol
    Gość

Domyślnie Re: Gałka zmiany biegów

Cytat Napisał Abrial
    Emblematy kupisz w salonie po 80PLN. Podróbki z allegro nie polecam bo się odklejają i kolory są nie takie, chyba że trafisz na oryginał z nocnych skoków na parkingach
    Jeśli chodzi o emblemat na przód to polecam :
    http://moto.allegro.pl/item408378587...na_atrape.html
    Jest to oryginalny znaczek który z resztą sam kupilem
    Nie polecam za to tanich podróbek typu :
    http://moto.allegro.pl/item424766867...najtaniej.html
    Różnice chyba widać od razu.
    Stary emblemat z atrapy najprościej odkleić polewając ją wrzątkiem - to było dla mnie jedyne skuteczne rozwiązanie. Po odklejeniu starego dobrze oczyść i odtłuść atrapę , przyklej nowy i gotowe

simeone
    Gość

Domyślnie

Jeśli już mowa o gałce i dzwigni biegów- czym może być spowodowany nadmierny (tak mi się wydaje) luz na dzwigni? Przykładowo :wrzucony jest bieg i gdy poruszamy dzwignią wyczuwalny jest luz na boki. Gdzieś coś się przykręca, reguluje?
    Dodam tylko,że biegi wchodzą bez zastrzeżeń.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał simeone
    Jeśli już mowa o gałce i dzwigni biegów- czym może być spowodowany nadmierny (tak mi się wydaje) luz na dzwigni? Przykładowo :wrzucony jest bieg i gdy poruszamy dzwignią wyczuwalny jest luz na boki. Gdzieś coś się przykręca, reguluje?
    Dodam tylko,że biegi wchodzą bez zastrzeżeń.
    Sciągnij mieszek, potem gumową nakładkę. Zobaczysz biały plastikowy elemnent w kórym jest dźwignia biegów. Wrzuć któryś bieg i poruszaj wajchą. Jeżeli rusza się sam drążek no to trzeba by chyba skrzynie rozebrać i tam coś skręcać ale nie jestem pewien, jeżeli natomiast rusza się cały ten plstik to trzeba go dokręcić (niestety od spodu co łatwe nie jest)

Dla skracających drążek i chcący pozostawić oryginalną nakładkę dźwigni.
    Nie skracajcie zbyt bardzo tej cieńszej częsci drążka bo potem bedziecie musieli rozwierać gałkę żeby weszła na dźwignię.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 146, 1,4 TS, 103 KM, 1999

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Tak z cielawości zapytam - ściągał już ktoś gałkę zmiany biegów? Mówię oczywiście o bezinwazyjnym ściągniu. Na czym ta gałka się trzyma? Jak ją zdemontować?
    Właśnie jestem po zmianie gały w mojej 146. A więc po kolei:
    1. Przy ściąganiu gały nie można jej ściskać od przodu. Jest tam klin który dociskając od przodu blokuje gałę.

2. Gała siedzi dość głęboko ale subiektywnie oceniana przeze mnie siła potrzebna do jej ściągnięcia po prawidłowym jej uchwyceniu nie była zbyt duża.

3. Do zmiany zastosowałem gałę podświetlaną dostępną na Allegro. Sugerowane podłączenie pod zapalniczkę wydawało mi się zbyt pracochłonne ze względu na konieczność pociągnięcia kabla więc podłączyłem się do kostki, która doprowadza sygnały do el. lusterek. Ja ich nie mam więc wykorzystałem znajdujące się tam "plusy i minusy" do podświetlenie gały. wiązka z kostką puszczona była obok drążka skrzyni biegów od strony kierowcy. Wystarczyło wyjąć zaślepkę wywlec kostkę do góry i można było prowadzić operację podłączania.

4. Przymiarka przed końcowymi operacjami.

Po zakończeniu podłączenia kostka wylądował znowu na swoi miejscu, obok dźwigni.

5. Przy okazji zmieniłem mieszek na który tez kupiłem na Allegro. Efekt końcowy:

Uwagi końcowe.
    Zdecydowałem, że nie będę dokonywał żadnego skracania dźwigni. A więc musiałem coś zrobić z górną częścią lewarka który jak okazało się nie miał regularnego kształtu.
    Do prawidłowego zamontowania główki, takiego żeby nie miał tendencji do bujania się. musiałem dotoczyć tulejkę redukcyjną: fi wew. ok. 9,5 mm, fi zew. ok. 14,5. rozciętą. Szerokość rozcięcia to szerokość tej płetwy z przodu dźwigni ok 2,6 mm. Długość tej tulejki to ok. 35 mm. Tuleja została wykonana z plastiku w celu jej łatwiejszego późniejszego dopasowania. Oczywiście to idealnego dopasowania tej tulejki musiałem użyć pilniczków, wiertła itd. ale warto było.

Koszty:
    - mieszek - 37,00 zł
    - gała - 102,00 zł
    - czas nie licząc wykonania i dopasowania tulejki - 1,5 godziny.