Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Jakie czynności po zakupie 166 2,4 JTD??

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Podjedź do diagnosty niech sprawdzi ja pod kątem zawieszenia,następnie zaopatrz się w kabelek oraz program. Koledzy na forum pisali jak zrobić logi silnika. Wtedy dowiesz się jakie auto ma parametry, czyli w jakiej kondycji masz wtryski, ciśnienie na listwie cr, ciśnienie turbiny, masy powietrza, oraz usunąć błędy jeśli owakie występują. Jeśli cała elektryka działa to super, rozrząd oleje filtry to podstawa i nie oszczędzaj na nich. Silnik jtd jest pancerny ale osprzęt potrafi zawodzić także warto jest się mu przyjrzeć. Miłego użytkowania

Użytkownik Rowerzysta Avatar brygadzista1
    Mieszka w
    Wolsztyn WLKP
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

A jeśli auto jedzie dobrze to po co coś naprawiać? Po zakupie rozrząd, olej, filtry. Samochód jest po to żeby jeździł a nie po to żeby myśleć co się może zepsuć.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał brygadzista1 Zobacz post
    A jeśli auto jedzie dobrze to po co coś naprawiać? Po zakupie rozrząd, olej, filtry. Samochód jest po to żeby jeździł a nie po to żeby myśleć co się może zepsuć.
    Chyba ktoś skrytykuje tą odpowiedź, ale nie będę uprzedzał faktów....

Lukas166
    Gość

Domyślnie

To ,że niektórzy kupują auto po oglądnięciu z wierzchu i przejechaniu się nim nie znaczy ,że wszyscy tak robią. Auto zanim kupiłem pojechałem na stacje i sprawdziłem zawieszenie, hamulce i luzy. Wszystko jest jak w zegarku ale wiadomo,że auto ma swoje lata i coś może wyjść w trakcie ale jak się wsiada do auta z myślą "Boże niech tylko dojedzie do domu" to uwierzcie mi ,że na pewno nie dojedzie. Kupiłem Alfę bo nie chce jeździć autem które zobaczę na parkingu x5 tylko takim ,które daje troche radości z jazdy.

Powiedzcie tylko jaki kabelek kupić i jakim programem najlepiej sprawdzać?
    Ostatnio edytowane przez Lukas166 ; 09-10-2012 o 12:57

Auto

Domyślnie

fes (fiatecuscan) do pobrania za darmo nawet z naszego forum powęsz troszkę.A kabelek np. taki http://allegro.pl/interfejs-2w1-fiat...623563491.html.

Lukas166
    Gość

Domyślnie

A powiedzcie mi co może być jak przy mocniejszym wdepnięciu gazu zaświeca się na chwile przysłowiowa marchewka (kontrolka wtrysków). Od czego zacząć? Najpierw płyn do czyszczenia wtrysków? Mówie od razu ,że nie sprawdzę tego teraz bo auto zaraz po zakupie zostało w Pl a ja w Danii jestem i jak wróce chciałbym jak najszybciej zrobić wszystko na "zicher" :-)

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    MMz
    Auto
    159 1.9 JTDm | EX 166 2.4 JTD

Domyślnie

Od większej ilości informacji nam podających.. Jak się zapali marchewa to jest spadek mocy? Jeśli jest - logi Testy dynamiczne, sprawdzić doładowanie na turbinie.

Lukas166
    Gość

Domyślnie

Ok :-) Jak na razie to mogę tylko mśleć co to , w listopadzie dopiero zobacze.

Lukas166
    Gość

Domyślnie

A wymienić od razu termostat na nowy??

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas166 Zobacz post
    A wymienić od razu termostat na nowy??
    Jeżeli na wskażniku w kabinie pokazuje Ci 90C po nagrzaniu silnika to nie ma takiej potrzeby.
    Ja miałem uszkodzony termostat i objawiało się to tym , że podczas jazdy i rozgrzaniu silnika wskaznik w kabinie pokazywał ok 70C niezależnie czy przejechałem 20 czy 200 km.

Co do marchewki która się zapala w czasie jazdy to może to byc przeładowanie turbiny spowodowane zapieczonymi lopatkami zmiennej geometrii.
    Jedni twierdza, że modele 136HP nie maja zmiennej geometrii , inni mówia , ze mają( wersje 140HP i 150HP mają ja raczej na pewno). W zasadzie każdy mówi coś innego co nie zmienia faktu , że problem z przełądowaniem turbiny : jest dość powszedni- sam miałem go u siebie- pomogło czyszczenie turbiny w profesionalnym warsztacie- to dosc kosztowna czynnosc dałem za robote ok 1300.
    Aczkolwiek w Twoim przypadku nie musi wcale tak być i o przyczynie zaswiecenia sie tej marchewki dowiesz sie jak podłączysz auto pod kompa.

Generalnie kabelek za 50 zł + FES to wg mnie podstawa obcowania ze 166 bo na forum nie zawsze diagnozy sa trafne w 100%- każdy che pomóc "bratu w potrzebie" ale nikt jasnowidzem niestety nie jest, a podany kod błędu napewno naprowadzi na właściwy kierunek w rozwiązaniu problemu.

Wymien płyny, rozrząd...
    Reszta rzeczy wyjdzie w "praniu" i porobisz sobie to na bieżąco No ale napewno lepiej ogarnąć auto w PL niż w DK bo tam ceny pewnie zabijają, wiadomo , że te nasze Alfy to już pomału leciwe auta i zawsze cos do zrobienia się znajdzie.
    Części używane do 166 nie sa bardzo drogie więc o koszty az tak bardzo się nie bój.
    Ludzie tutaj na forum przebywający juz jakiś czas, są na bieżąco ze 166 i napewno coś Ci poradzimy jak będzie trzeba.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 31-10-2012 o 18:58
    [C