Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Dymienie, a zaślepienie EGR. JTD

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Niebieskie dymiernie zawsze oznacza spalanie oleju, czarny natomiast mała ilość powietrza lub za duża ilość paliwa. Wg mnie padło turbo. - niebieki dym widzisz bo turbina puszcza olej do układu powietrza i palisz olej. W okolicach 2 tys obrotów dawka paliwa powinna się zwiększyc jak również ciśnienie z turbo powinno być w granicach 2 barów. Jeżeli turbo nie jest w stanie dać tyle powietrza co trzeba to występuje niecałkowite lub niezupełne (nie pamiętam w która to strone działa) spalanie i czarny dym przesłania Ci ten niebieski. Turbo do regenaracji lub nowe.
    "dziwny odgłos" o którym piszesz to zapewne swego rodzaju "wycie" powyżej 2 tys ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w częściowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas jazdy zapaliła by się "marchewa"
    Ja w przeciwieństwie do ciebie wiem o czym piszę... Kolego racz zauważyć że Slavo ma silnik 136KM z całkowicie innym (niż u ciebie) sterowaniem zmienną geometrią i zaworem EGR
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo turbo ,wtryski i egr narazie to tyle impreza nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana silnika na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe olejowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.

- - - Updated - - -

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla silnika

- - - Updated - - -

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Slawo Zobacz post
    Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo turbo ,wtryski i egr narazie to tyle impreza nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana silnika na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe olejowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.
    Dobra regeneracja całego turbo, to 1 500 zł. Za wymianę (założenie) to max 200 zł - 2,5 godziny roboty z kanałem. EGR nie wymieniaj, nie ma sensu - chyba, że nie masz co robić z kasą lepiej zaślepić i już - ja tak mam i jest ok! Wtryski? Co z nimi nie tak? Nie daj się naciągać na robotę!

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla silnika
    Czyli tak jak pisałem. Miałem identyczny problem. Były straszne luzy poprzeczne. Ba, latał wirnik na wszystkie strony

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo
    Jeżeli dotykał samego EGR'a - nie. Chyba, że zdjął go i wpadło mu coś do kolektora wydechowego, a to poszło na wirnik ... No ale już nie bądźmy takimi pesymistami Chyba, że po rozebraniu turbo okaże się, że jednak coś na wirniku strony ciepłej turbo zostało znalezione...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał grzgar Zobacz post
    To, że odłączył EGR, na pewno nie ma nic wspólnego z dymieniem, wręcz przeciwnie.
    A guzik prawda

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    A guzik prawda
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w częściowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas jazdy zapaliła by się "marchewa"

kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w silniku cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jak sobie odłączył wężyk to przy nieszczelnym EGRze nic to nie dało bez zaślepienia, bo spaliny i tak będą zasysane... Dodatkowo taki odłączony wężyk (nie zaślepiony) powoduje ubytki podciśnienia w układzie np. serwa hamulcowego
    ja to wiem ale inaczej nie potrafie sobie wyobrazic jak mechanik mógł "odłączyć" w tym silniku egr ,nie zaślepiając go
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 13-10-2012 o 06:53

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w silniku cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr
    nie zwróciłem uwagi że chodzio 136 konną wersje 2.4 Jtd

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał grzgar Zobacz post
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    No bo jak czegoś nie wiesz w 100% to raczej nie pisz, że nie wpływa na prace silnika po jego wyłączeniu. A co jeżeli był zacięty w pozycji otwartej lub uchylonej przy jego odłączeniu?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Czesc tak myslalem o tym zaworze EGR i jak myslicie co zrobic w mojej wersji silnikowej 136km znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/1-5-mm-zaslep...681794302.html