Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Czy to termostat?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków-Dojazdów
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD CF 3 115 koni 2001

Domyślnie

Zmierz kolego temperaturę na kompie po przejechaniu jakiegoś większego dystansu...myślę,że padł Ci termostat..ale to wyjdzie jak zmierzysz tą temperaturę. Ja miałem tak,że w okresie podobnych temperatur jak teraz też wskazówka nie wychodziła mi ponad 50 stopni, jedynie podczas przegazowywania auta na postoju potrafiła wskoczyć na okolice 90 stopni. W lecie jeździłem tak dalej i nigdy wskazówka nie przekroczyła tej kreski między 50 a 90... wymieniłem termostat na nowy EPS i jak ręką odjął także osobiście myślę,że masz uszkodzony termostat... sama wymiana jest trochę kłopotliwa ale nawet jak ktoś tego jeszcze nie robił to powinien sobie z tym poradzić, pod warunkiem,że jest cierpliwy xd pozdrowienia! A właściwie to co ja mówię z tą temperaturą na kompie...jak masz uwalony termostat, który jest ciągle otwarty to i tak będzie Ci pokazywać niską temperaturę, wydatek ciepła z silnika nie będzie w stanie nagrzać na tyle mocno płynu chłodzącego w ciągle otwartym układzie.
    Ostatnio edytowane przez don camillo ; 17-10-2012 o 21:56

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Kolego jak podpinałes kompa w celu sprawdzenia jaką temp. pokazuje na zegarach, a jaką widzi ecu to powinieneś zaobserwowac w którym momencie termostat zaczyna przepuszczac (widac skoki temp., bądz nagrzewanie sie przewodu od termostatu do chłodnicy).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    WM
    Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Może to byc termostat bądz czujnik temp. Po takim przebiegu (przejechanych km) powinien trzymac normalną temp pracy silnika, zwłaszcza w ts.
    Hmm.Wymienilem termostat,czujnik też wymieniłem(ten co daje dane do kompa) i też nie mam wskazówki idealnie na 90*
    A i odkad mam alfe to ciezko sie nagrzewa...strasznie dużo trzeba przejechac,by sie nagrzał srodek.To tak ma...?

Użytkownik Romeo Avatar Cool_Kid
    Auto
    AR 145 1,8 T.S 144KM - nero - 1998r. / Giulietta Veloce 2,0 JTDm 170KM - etna nero - 2012r.

Domyślnie

Panowie, a skąd komputer czyta temperaturę silnika? Z anteny radiowej? Dane do kompa przesyłane są od czujnika temp. wody, czyli gdyby był padnięty to by na kompie też przekłamywał. Wskaźnik temp. wody na zegarach w 156 zawsze oszukiwał, oszukuje i oszukiwać będzie. Miałem 4 156 w różnym wieku, z różnymi silnikami i zawsze wskaźnik przekłamywał.

145 1,8 TS 144KM - nero - 1998
    Giulietta Veloce 2,0JTDm 170KM - etna nero - 2012
    "Jak wszyscy wiemy moderator zawsze punkt znajdzie, więc lepiej nie fikać. I tyle w temacie." - Wrażliwy Administrator.

http://i.imgur.com/m4g6E.jpg