Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: [156] opony zimowe

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Dębice są jeszcze tańsze, a na Polską zimę są chyba najlepsze - mam na myśli że wtedy gdy na drodze leży śnieg, inne opony się zagrzebują a Dębice jadą jakbyśmy mieli łańcuchy Gorzej jest z Dębicami na autostradach, gdzie raczej śnieg nie zalega (chociaż u nas to i tak różnie bywa ) a jest ślisko.
    No ale jak już ktoś zauważył w zimę się nie po szaleje za bardzo i tak A Dębica dużo taniej wychodzi.
    Najważniejsze to moim zdaniem żeby na zimę kupić opony nowe, a nie używki (niezależnie od stanu bieżnika, nówka jest zawsze po prostu miękka i spełnia swoje zadanie w zimę)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar xweb
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V 140@167KM

Domyślnie

Dębice sprzedają w popularnym dyskoncie, który nawet aspiruje do bycia baristi...

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Potwierdzam Dębica Frigo to bardzo dobra oponka szczególnie na śniegu. Miałem 14 i 15 a teraz mam 3 komplet. Na śniegu wyprzedzałem na nich nawet auta 4x4
    Na wodzie cudów nie ma ale to oponka klasy budzet
    6 letnie wytrzymały prędkość 205 km/h a wiec powyzej indeksu predkosci
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa / Puławy
    Auto
    156 2.4JTD 2002r. 183KM powered by Cinsoft.pl

Domyślnie

Dorzucę swoje 3 grosze.
    Kilka lat temu na zimowych Dębica Frigo przejeździłem 3 sezony (samochodem Golf III TDI).
    Na śniegu, tak jak piszą koledzy wyżej, spisywały się wyśmienicie. Hamowanie, kierowalność i ruszanie - bezproblemowo. Kiedyś na ekspresówce późną porą i przy małym ruchu zdarzyło mi się dla testu rozpędzić do 115km/h, jadąc po około centymetrowej warstwie śniegu, który dopiero co spadł. Na więcej nie pozwolił zdrowy rozsądek i strach, bo zaczęło tyłem lekko nosić na boki Generalnie nie mogłem im nic zarzucić jeśli chodzi o zachowanie na śniegu.
    Natomiast jeśli chodzi o zachowanie na mokrej nawierzchni, to niestety zimówki Dębicy były (i podobną kolejne modele nadal są) fatalne. Przy dodatniej temperaturze na mokrym asfalcie musiałem zawsze trzymać duży dystans do innych samochodów, bo drogę hamowania miałem znacznie dłuższą niż inni. Na zakrętach też nie było najlepiej - jak straciły przyczepność to już leciały na pobocze. Z ruszaniem też był czasem problem. Generalnie nie radziły sobie w takich warunkach.
    No suchym - jako tako. Ani źle ani dobrze. Ot, przeciętne.
    Podsumowując - jak dla mnie kupno Dębicy ma sens jedynie jeśli mieszka się w terenach górzystych czy gdzieś, gdzie piaskarki nie dojeżdżają. Bo wtedy często trzeba walczyć z zaspami czy śniegiem na drodze. Mieszkając w większej miejscowości, czy jeżdżąc głównie po drogach, gdzie piaskarki pojawiają się dosyć szybko wg mnie nie ma sensu kupować takich opon. Bo najczęściej jeździ się po mokrej nawierzchni lub z błotem pośniegowym, a wtedy najlepiej sprawuje się opona mająca dobre właściwości jezdne na mokrej nawierzchni. Dębica do takich nie należy... Ja jeżdżąc głównie po Warszawie i krajowych drogach najczęściej jeździłem po mokrej lub suchej nawierzchni. Po czystym śniegu może 10-15%. Także Dębica a takim wypadku nie jest dobrym wyborem.

Kolejny samochód kupiłem z oponami całorocznymi Goodyear Vector i tych używałem w zimie (letnie kupiłem z alusami). Powiem szczerze, że byłem bardziej zadowolony z tych całorocznych w zimie niż z zimowych Dębic w poprzednim samochodzie. Powód - wciąż jeździłem głównie po mokrych lub suchych jezdniach, jakie zwykle w zimie są drogi w Wa-wie i krajowe między miastami, a w tych warunkach opony całoroczne miały lepszą przyczepność niż zimówki Dębicy.

Teraz do Alfy kupiłem zimówki Continental TS850 195/65 R15 i zobaczę jak się sprawują. Przy zakupie kierowałem się głównie testami (zwłaszcza ADAC), a konkretnie zachowaniem na mokrej nawierzchni, bo dla mnie ten parametr jest najważniejszy. Na śniegu większość zimówek zachowuje się dobrze, a właśnie na mokrym widać największe różnice między różnymi modelami zimówek. Po śniegu jeździ się też znacznie wolniej i ostrożniej, a na mokrej nawierzchni często jedzie się szybciej - tak jak w lecie na letnich w czasie deszczu - i właśnie wtedy bardzo ważne jak dla mnie jest dobre zachowanie opon na mokrym, gdzie generalnie zimówki radzą sobie znacznie gorzej niż letnie (nawet w niskich temperaturach).

Mam nadzieję, że pomogłem komuś choć trochę w wyborze opon
    Ostatnio edytowane przez regnar ; 24-10-2012 o 00:22

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Wyśmienicie sie jeżdzi na alpinach a na debicach tak jak napisał kol. Regnar ma 100procent racji

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

a ja polecam kleber krisalp hp2 , całkiem przyzwoita opona.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał regnar Zobacz post
    Natomiast jeśli chodzi o zachowanie na mokrej nawierzchni, to niestety zimówki Dębicy były (i podobną kolejne modele nadal są) fatalne. Przy dodatniej temperaturze na mokrym asfalcie musiałem zawsze trzymać duży dystans do innych samochodów, bo drogę hamowania miałem znacznie dłuższą niż inni. Na zakrętach też nie było najlepiej - jak straciły przyczepność to już leciały na pobocze. Z ruszaniem też był czasem problem. Generalnie nie radziły sobie w takich warunkach.
    No suchym - jako tako. Ani źle ani dobrze. Ot, przeciętne.
    Przez dwa lata jeżdziłem na trasie Olsztyn-Gdańsk i powiem szczerze ze nawet przy predkościach 120-140 nie miałem z nimi problemu na mokrej nawierzchni. Fakt nie trzymają jak letnie ale to w końcu zimówka Także opinii do końca nie podzielam.
    Moim zdaniem świetna zimówka za bardzo małe pieniądze Idealna dla kogoś kto mieszka pod miastem ( np nowe osiedla domków, wioski itp ) a wiekszość przebiegów pokonuje własnie na trasie dom - miasto - praca - dom.
    Na trasy zwłasza krajowe i szybkiego ruchu faktycznie można zainwestować w oponkę klasy premium

Cytat Napisał kusior007 Zobacz post
    a ja polecam kleber krisalp hp2 , całkiem przyzwoita opona.
    Mam 14" w Clio. Właśnie sprzedaje z aluskami. Złe nie są ale moim zdaniem daleko im do dębic na śniegu
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

W Alfie mam Semperity SpeedGrip i mogę polecić, nie ma się do czego przyczepić, wszystko jak trzeba, nie ma problemów w żadnych warunkach- w mojej nie ma ASRu czyli przyczepności zimą jest mało przy ruszaniu niezależnie od opon, ale te naprawdę sie trzymają. Jak te się skończą to albo SpeedGripy w najnowszej specyfikacji, albo opony takie jakie ma ojciec, czyli Fuldy Kristall Montero 3 i można na nich robić cuda z samochodem w śniegu

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    fuldy kristall montero 3 i można na nich robić cuda z samochodem w śniegu
    a jak na mokrym asfalcie sie zachowują?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

i ja dorzuce swoje trzy grosze. fuldy na sniegu sa wg. mnie znacznie slabsze od debic. wiec jesli ktos ma zaspy na drodze, gorzysty teren to nic lepszego niz debice frigo 2 nie kupi. Natomiast jesli mieszkasz w miescie to chyba fuldy lepsze sa. Wg mnie cichsze i mokry asfalt tez lepiej znosza.
    Ostatnio edytowane przez solaris2007 ; 26-10-2012 o 15:32