Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Temat: 159 dpf

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slim
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Potwierdzam kolegów u mnie wypalanie rozpoczyna się również powyżej 100%. Średnio co ponad 1k km. Generalnie filtrem wg mnie nie ma co się przejmować chyba, że ktoś robi tylko krótkie odcinki po mieście, ma wirusa lub ma problem z silnikiem, który objawia się większym dymieniem. BTW przydałaby się w naszych alfach jakaś sygnalizacja wypalania, nie każdy w sumie jeździ ze spalaniem chwilowym na wyświetlaczu. Zdarzyło się mi, że wypalanie włączyło się akurat pod domem. Dodam, ze jak komuś przeszkadza DPF lub sprawia problemy można usunąć mechanicznie i np. ECUSafe'em względnie udać się do "specjalisty", ale to już inna bajka...

DonGreco
    Gość

Domyślnie

co znaczy "większym spalaniem chwilowym" ??? bo mnie zastanawia czemu jadąc z góry hamując silnikiem na kompie pokazuje mi chwilowe spalanie 2l/100 a nie jak w innych autach (miałem ich troche) 0 ??? czy to normalne w AR jeżdżę dużo w większości trasa bardzo często z fantazją

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

To normalne. W każdej AR tak jest
    2021 Giulia Veloce Ti Trofeo White
    ex:
    2018 Giulia Veloce Misano Blue
    2006 159 SW Blu Oltremare

DonGreco
    Gość

Domyślnie

ok to co miał na myśli kolega slim pisząc o większym spalaniu chwilowym nie bardzo rozumie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał slim Zobacz post
    BTW przydałaby się w naszych alfach jakaś sygnalizacja wypalania, nie każdy w sumie jeździ ze spalaniem chwilowym na wyświetlaczu. Zdarzyło się mi, że wypalanie włączyło się akurat pod domem
    Podczas wypalania, silnik głośniej pracuje, wskazówka doładowania po puszczeniu gazu spada bardzo szybko do 0, a na wolnych obrotach wskaźnik doładowania jest lekko wychylony.
    Myślę, że tyle objawów wystarczy by zauważyć wypalanie DPF-u, ja za każdym razem to zauważam.

DonGreco
    Gość

Domyślnie

dzięki za wyjaśnienie

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Potwierdzam kolegów u mnie wypalanie rozpoczyna się również powyżej 100%. Średnio co ponad 1k km. Generalnie filtrem wg mnie nie ma co się przejmować chyba, że ktoś robi tylko krótkie odcinki po mieście, ma wirusa lub ma problem z silnikiem, który objawia się większym dymieniem. BTW przydałaby się w naszych alfach jakaś sygnalizacja wypalania, nie każdy w sumie jeździ ze spalaniem chwilowym na wyświetlaczu. Zdarzyło się mi, że wypalanie włączyło się akurat pod domem. Dodam, ze jak komuś przeszkadza DPF lub sprawia problemy można usunąć mechanicznie i np. ECUSafe'em względnie udać się do "specjalisty", ale to już inna bajka...
    "Polecam" usuwanie DPF-a Ecusafem...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał radzik2908 Zobacz post
    na wolnych obrotach wskaźnik doładowania jest lekko wychylony.
    nie w każdym przypadku. to chyba zależy od wersji czujnika.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slim
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Co do zwiększonego spalania o którym pisałem to spalanie chwilowe, które podczas wypalania zwiększa się i jest wyraźnie większe np. przy spokojnej jeździe wynosi ponad 10l i z trudem spada poniżej. Trwa to kilka minut. Nie sposób tego nie zauważyć.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Co do zwiększonego spalania o którym pisałem to spalanie chwilowe, które podczas wypalania zwiększa się i jest wyraźnie większe np. przy spokojnej jeździe wynosi ponad 10l i z trudem spada poniżej. Trwa to kilka minut. Nie sposób tego nie zauważyć.
    Lecac autostrada ze slusznapredkoscia,nie zauwazysz

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia