ja rowniez zaczalbym od sprawdzenia przewodow WN gdyz jak kolega pisze jesli silnik sie nagrzeje chodzi ok czyli nie ma wtedy wilgoci.
ja rowniez zaczalbym od sprawdzenia przewodow WN gdyz jak kolega pisze jesli silnik sie nagrzeje chodzi ok czyli nie ma wtedy wilgoci.
Ok log z rozgrzewania ,dziwne odczucie jak tak sobie siedziałem,to czułem jak by budą trzęsło co jakiś czas ,najbardziej było to czuć pod nogami.
- dzieki za logi, brakuje logu tekstowego z FES-a.
- z tych logów to dziwnie zachowuje się sonda post-cat, prawie 20 minut i sie nie nagrzała!!
- kluczyk w MAR, połączamy interfejs, FES-a , potem klawisz A, czekamy, klawisz N.
- log tekstowy będzie w katalogu domowym FES-a.
- log ten podaje wszystkie parametry w jednym logu, podczas jednego cyklu odczytu.
-
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
bubu u mnie tez tak dlugo sie nagrzewa a tez myslalem ze to jest wina sondy, wymienilem ja i jest dokladnie tak samo
- a wiesz bo to dlatego że diagnistyka to nie jest taka prosta tego wszystkiego.
- jednym pomiarem nie zmierzysz , nie wykryjesz wszystkich zalezności.
- jak odpowiadam na zapytanie ile bedzie trwała diagnostyka, ze tak około 3-4 godzin to mi wszyscy odpowiadają że w ASO to trwa 30 minut.
- zeby zrobić "porządną" diagnostykę to trzeba zobaczyć przebieg sond od stanu zimnego silnika.
- jednak to nie jest dobry sposób, ponieważ w praktyce czegoś takiego nie ma, idziesz do samochodu, uruchamiasz silnik, czekasz na zapięcie pasów i jedziesz.
- czyli w czasie tych testów po 1, 2 ticku temperatury dodajemy gazu aby wyprowadzić ECU z opcji rozgrzewania silnika, wtedy też sonda post-cat powinna spaść do zera V.
- kolejny pomiar to nagrzewanie się katalizatora, robimy to za pomocą alfadiaga.
- kolejny pomiar to test OBD (trasa) logowanie z pomocą programu Scan XL Pro, jeden z nielicznych programów podających parametry adaptacyjne, Long i Short.
- można od razu zaczynać od parametrów Long, Short ale wiadomo że jak robimy diagnostykę, to coś na pewno szwankuje w aucie.
- a i tak musimy wrócić do tych wszystkich pomiarów, testów.
- czasami dopiero testy oscyloskopem pokażą, ze mechanika silnika szwankuje i problem leży w mechanice silnika.
- czesto wykrywam po czasie wyprute katalizatory, blaszki obok sondy lambda w strumienicy raz nawet zainstalowany emulator sondy lambda.
- ale jak komuś nie przeszkadza spalanie po miescie 12 - 13 l zamiast 10, to co ja będę się użerał z nim.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm