Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: świece żarowe.

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Do sprawdzenia układu grzania świec żarowych najlepiej jest zrobić tak:
    1. Odkręcić centralkę świec żarowych - klucz nasadowy lub inna 10-tka
    2. Odpiąć wtyczkę wiązki idącej bezpośrednio do świec żarowych- (która to?) - gdy odsunie się delikatnie osłonkę izolacyjną wtyczki będzie widać kabelki w środku (te grube są od świec)
    3. Pozostałe rzeczy zostawić podłączone (druga szeroka wtyczka -od sterowania)
    4. Multimetrem sprawdzić napięcie pomiędzy masą a grubym kablem podpiętym chyba kluczem 8 do centralki - powinno być 12V jak nie ma to pewnie spalony bezpiecznik
    5. Multimetrem sprawdzić opór pomiędzy masą a każdym stykiem ze wspomnianej już wcześniej szerokiej wtyczki od świec żarowych - pomiędzy każdym stykiem (świecą) a masą powinno wskazać opór między 0,8 a 1,4 Ohm - jeżeli jest większy to albo świeca uwalona albo kabel do świecy nie styka(może się upalił) - jeżeli mniejszy to pewnie nam kabelek ze świecy odpadł i zwiera z masą
    6. (tu będzie potrzebna pomoc kolegi albo innej dodatkowej osoby) Przełączyć multimetr na pomiar napięcia. Wyłączyć klucz w stacyjce. Masę multimetru przyłożyć do masy pojazdu. "Plus" multimetru kolejno do pierwszego dowolnego styku w centralce (tam gdzie podłączona była wcześniej wtyczka wiązki świec żarowych). Poprosić żeby ktoś włączył klucz w stacyjce. Powinno pokazać teraz 12 V i po pstryknięciu przekaźnika 0V. Prosimy o wyłączenie klucza w stacyjce i przykładamy do kolejnego styku i tak powtarzamy z wszystkimi stykami - uważać żeby czegoś nie zewrzeć i dokładnie trzymać na stykach. Jeżeli na którymś styku nie pojawi się napięcie po włączeniu kluczyka to centralka jest uwalona(nie będę się rozpisywał o jej naprawie, bo to wróżenie z fusów).
    7. Po zmierzeniu wszystkiego i upewnieniu się że wszystko gra psikamy WD40 do wtyczki i na styki i ją wpinamy z powrotem
    8. Odpinamy drugą szeroką wtyczkę i także tu psikamy WD40
    9. Podłączamy wszystko z powrotem i przykręcamy centralkę

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Swego czasu zrobiłem tak jak poleca Pan wyżej, na jednej opór do nieskończoności, wymieniłem tą teoretycznie nie sprawną i kontrolka bez wykasowywania błędu się uspokoiła. Błąd skasowany przy innej okazji.
    Nie masz miernika to bardziej hardkorową metodą jest stykanie plusa od akumulatora ze świecą, jak w momencie stykania iskrzy tzn że jest wysokie prawdopodobieństwo że jest sprawna. Podobnie z modułem, zamiast świecy wrzucić żarówkę, albo jeszcze lepiej, wykręcić świecę i patrzyć czy robi się czerwona. Ale przypominam że są to "hardcorowe" metody.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Jak nie ma różnicy w odpalaniu to po mojemu nie są winne świece.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

W moim przypadku uszkodzone były 3 świece. Wymieniłem komplet. Przy drugim odpaleniu kontrolka już nie migała, nastomiast w ecu nie było błędu...

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

przy takich temperaturach jak teraz są będzie tak samo palił na wszystkich dobrych jak i nawszystkich spalonych, poczekać do większych mrozów wtedy przekonał by się że jest równica na starych a na nowych

hubus20
    Gość

Domyślnie

własnie wiem i dlatego chce ta spalona wymienić.jutro jade do mechanika.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Rok temu w zimie do minus 10 palił mi bez świec 1.9 105 km
    STOSUJE KTOŚ ŚWIECE CERAMICZNE ISKRA KIELCE, ALBO MANETTI MARELLI?
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 01-11-2012 o 10:14