Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Moje pierwsze spostrzeżenia i problemiki z Alfetką

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 156 JTD 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    @ slawekradosz:
    W takim razie cieszy mnie to , ze jestes swiadomy tego co kupiłeś i wiesz czego się możesz spodziewac od tego autka- i bardzo dobrze. Uwież mi że jest wiele osób , które kupuja tanio AR , a potem rozsiewają mit o jej awaryjności- stąd mój sarkazm.

Co do silnika to bardzo dobry wybór- JTD to pancerne jednostki
    Bolączka 156 jest korozja podwozia, więc radzę Ci ja obejrzeć w wolnej chwili i zainwestowac w zabezpieczenie jej jakims Bitexem lub czyms innym, tak żeby ją na te 20 tyś "zatrzymać".

Co do problemów z odpalaniem to dobrze było by podłączyć pod kompa tak jak koledzy piszą i sprawdzić ciśnienie na listwie podczas odpalania+ ewentualnie zczytać błędy.
    Bezawaryjnej jazdy życzę.

AR potrafi zaczarowac i skraść serducho ,więc nie zarzekaj się , że AR tylko na te 20 tyś km kupiłeś
    PS jak masz jakieś pytania to nie "wstydz" się pytac bo tutaj w dziale 156 jest sporo aktywnych i pomocnych osób.
    No dokładnie jest tak jak piszesz. To nie jest tak, że kupiłem to auto za tak śmieszne pieniądze i spodziewałem się mega-wypasu z przebiegiem 25 tysięcy, a i oczywiście nasłuchałem się o awariach i w ogóle że tego auta się nie kupuje itp itd. To ze wszystkimi autami tak jest - nie tylko z Alfą a u nas w Polsce niestety niewielu ludzi stać na nowe auto z salonu, a ci co kupili zarżnięte trupy posklejane z trzech albo i więcej aut rozsiewają takie właśnie historyjki na forach itp. mogę coś na ten temat powiedzieć bo mam "francuza" pod domem od nowości i poza jakimiś tam drobiazgami na które 90% osób nie zwróciło by w ogóle uwagi to jestem z niego zadowolony - nieco mniej z ASO, poza tym rynek aut używanych w Polsce sprowadza się właściwie do aut z trzeciej lub czwartej ręki - bo hasło "pierwszy właściciel w Polsce" brzmi co najmniej komicznie gdyż nie wiadomo ilu właścicieli miało to auto w Niemczech czy we Włoszech - tak samo pierdzieli w fotele !!. Podejrzewam, że licznik jest kręcony bo ma 158000 na blacie, ale miałem to gdzieś, bo cel zakupu tego auta był jasny, niemniej jednak jeżdżę tym autem te kilka dni i zaczyna mi się podobać i może faktycznie zostanie na dłużej w rodzinie - jednak cytryna musi u mnie zostać bo do alfy kino domowe albo duży 100 calowy ekran mi się nie zmieści a do C4 GP spokojnie ponadto bella podoba się też mojej żonie no i jej koleżankom . Byłem dzisiaj u zaprzyjaźnionego mechanika i on twierdzi, że miał identyczny patent z jakimś busem, że jak był zimny to trzeba było długo kręcić rozrusznikiem żeby zagadał, ale potem przez cały dzień odpalał od pierwszego strzału - i on jest na 100% pewny, że to tulejki w rozruszniku. Poza tym kompresor od klimy chyba jest do wymiany bo widać zielono wokół niego więc wyciekał ten cały czynnik r134a. Jeśli chodzi o lampki i te pokrętła od nawiewów to mam zamiar to rozebrać poczyścić i podlutować. 1000 zł jeszcze muszę wydać na wymianę wszystkich płynów, rozrządu i filtrów bo na pewno są zaklajstrowane. No, ale po 150 prześmiganych po mieście kilometrach jest teoretycznie OK nie ma się specjalnie co czepiać.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Jak mnie się niesamowicie podoba Twoje podejście! Wiecznie tylko czytam, że albo trzeba na 12 letnie auto wydać minimum 15 tysięcy, albo sie ma złom, ewentualnie są tacy co marudzą, jak to strasznie awaryjny jest samochód.
    Ja moje 156 też kupiłem za śmieszną kasę. Nie jest ideałem i pewnie nigdy nie będzie, bo i po co? Służy mi wiernie, nic się złego nie dzieje, fajnie wygląda i jest bardzo przyjemna w jeździe. Inna rzecz, że brałem z sixta bardziej wytłuczone samochody, mimo, że sixt wymienia je max co 2 lata.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cena zwykle jest wyznacznikiem jakości tak więc trzeba być świadomym tego co się "bierze", autor wątku jest świadomy z czym to jest związane i chwała mu za to. Problem i to duży jest taki, że jeśli autko spodoba się przyszłej Kierowniczce to nie będzie chciała jeżdzić innymi markami .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 156 JTD 105KM

Domyślnie

No !! mi się już spodobało ! i na razie śmigamy tą alfiną, a citroen stoi na parkingu - kierowniczka rzekła, że też jej się widzi i boje się, że na tej 156 się nie skończy - powymieniam co trzeba, żeby polatała bez większych problemów a potem się zobaczy. Ale nawet dwóch mechaniorów w tym ten co robił przegląd mówił, że nawet jest dobrze utrzymana więc na te 30 tysiączków chyba starczy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 156 JTD 105KM

Domyślnie

Citroen już się denerwuje bo ciągle jeżdżę Alfą o on stoi na parkingu. Wymieniłem popalone żarówki,dałem nowe klemy, nowy akumulator, wymieniłem olej, płyn chłodniczy - musiałem kupić nowy zbiorniczek do spryskiwaczy bo nie było tego "cycka" do wlewania płynu więc kupiłem za 50 dych z allegro razem z silniczkiem. Zauważyłem przy okazji że zbiorniczek wyrównawczy od płynu chłodniczego przecieka na łączeniu więc go kupię, albo spróbuję go zasilikonować. Alfa pali po mieście 7 litrów, ale zanim pozmieniałem te rozrządy,filtry i oleje to brała 9 litrów !! trochę się wtedy wystraszyłem, ale mechanik który te filtry wymieniał powiedział, że tak zasyfionych filtrów nie widział jeszcze - więc to pewnie one były powodem. Jedyny mankament to odpalanie zimnego auta powiedzmy po 6-7 godzinach stania, muszę się sporo nakręcić rozrusznikiem, żeby zagadał, ale później po mieście każde odpalenie silnika jest od dotyku. Sprawdzę jeszcze to co piszecie wyżej

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Gratuluje fury optymisto Będzie z Ciebie Alfaholik
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Nielot
    Gość

Domyślnie

ja nie miałem aż takiego szczęścia jak Ty ale tez lubie swoje autko

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Hehe. Ja bardzo chciałbym zamienić swoją na 164, ale mam podobnie pozytywne odczucia co i Ty i jakoś nie wyobrażam sobie pozbycia się tak niezawodnego i pewnego auta
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Nielot
    Gość

Domyślnie

ja np nie wiem czy chciałbym inne auto tzn innej marki bo z tym jestem wręcz "po imieniu" i znam je od "kuchni" więc jak słyszę coś niepokojącego w moim autku to już wiem gdzie powinienem szukać usterki;P. jak by nie patrzeć to plus

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    I wszystko jasne. Myslałeś ,ze zrobiłęs interes życia ale niekoniecznie. Cytujac klasyka "Chciałeś wydymać Freda, a Fred wydymał Ciebie"- znaczy się, że za 3000 tysiące to chodza alfy skatowane, nadające się tylko do rozbiórki, więc zbyt wiele nie oczekuj od tego samochodu i przyzwyczaj się do różnych psikusów...
    Cena na zadbanego Fiata CC góra SC...
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia