Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Problem nie z AR ale inne forum nie odpowiada-liczę tu na pomoc...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał puchaty1988 Zobacz post
    Witam szukam manuala na wymianę łańcucha rozrządu w sejcento 900, i mam drugi problem z Cnquecento 900 na gaźniku, problem opisałem na innym forum ale już czekam drugi dzień i nikt nic nie napisał... (to chyba nie jest forum...) przedstawię tu problem może ktoś coś zaradzi.

"
    Witam mam taki problem z cc 900 samochód jest z 93r silnik z weberem
    objawy to szarpanie na np 3,4,5 biegu na bardzo lekkim gazie po dodaniu przyśpiesza ale nie idealnie jednostajnie.

Wymieniłem gaźnik z innego 900, problem nie ustał, z powrotem założyłem oryginalny gaźnik, zacząłem go regulować (bo kopcił na czarno jak mu się pocisło) teraz ładnie się wkręca ie kopci itd
    ale wszystko na postoju,
    Zmieniłem cewkę (bo też ją miałem na oku bo była troszkę przypocona olejem)
    zmieniłem świece na nowe (chodź stare były dobre- kolor brązowy)

I teraz już nie wiem czego się chwycić,
    kable WN spryskałem wodą- silnik dalej pracował bez zmian

czy taki samochód można diagnozować kompem? mam kabelek elm327 i obdII do FES'a

a dodam że termostat jest walnięty (silnik się zagrzeje na postoju do 90 i wł. się wentylator) a podczas jazdy temp. utrzymuje się w okolicach 60-70stopni

a i silnik na jałowym nie zawsze pracuje idealnie równo..
    Poradźcie coś ....."
    ustaw zapłon.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

puchaty1988
    Gość

Domyślnie

na zimnym delikatnie coś cyka najprawdopodobniej coś z góry silnika, dziś nim już jechałem i masakra nie da się płynnie poruszać szarpie jak oszalały, na wolnych pracuje tak jak by na którymś cylindrze zapłon wypadał, nie zbiera się równo na obroty i ciągle jest ten objaw nie równej pracy, wszystkie przewody podciśnieniowe itd. są nowe wymieniłem bo też to zakładałem, założę dziś cewkę i kable o sc, a jak nie to to ściągnę dekiel zaworów i może tam coś się ujawni....

Wiem na pewno że olej nadaje się do wymiany, ale nie wydaje mi się żeby rzadki olej powodował by takie zachowanie ??

a jeśli chodzi o układ paliwowy to sprawdzałem na dwóch gaźnikach i objaw ten sam... (w obydwu gaźnikach komory pływakowe były wystarczająco zalane)

- - - Updated - - -

tutaj jest moduł zapłonowy

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A może wydmuchało uszczelkę pod głowicą?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar damian2709
    Mieszka w
    Wolbrom
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 jtd Sportpack

Domyślnie

hmmmmmmmm wiesz co, nie wiem co mu jest dziś sprawdziłem olej a tam poniżej minimum, (wcześnie nie mogłem sprawdzic bo cc zawsze krzywo stał) dolałem mu oleju i szarpanie delikatnie ustało, ale jest nadal więc to chyba zawory.

Myśle sobie tak jak by wlać mu STP do czyszczenia, bo może z zawory są zalane i się na nich olej spiekł i się nie domykają,
    (dodam że napewno bierze olej bo zakopci na niebiesko jak sie doda mocno gazu) więc to chyba jakiś trop...

puchaty1988
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał damian2709 Zobacz post
    hmmmmmmmm wiesz co, nie wiem co mu jest dziś sprawdziłem olej a tam poniżej minimum, (wcześnie nie mogłem sprawdzic bo cc zawsze krzywo stał) dolałem mu oleju i szarpanie delikatnie ustało, ale jest nadal więc to chyba zawory.

Myśle sobie tak jak by wlać mu STP do czyszczenia, bo może z zawory są zalane i się na nich olej spiekł i się nie domykają,
    (dodam że napewno bierze olej bo zakopci na niebiesko jak sie doda mocno gazu) więc to chyba jakiś trop...

to napisałem ja tylko przez przypadek z konta szwagra

Użytkownik Pirat drogowy Avatar damian2709
    Mieszka w
    Wolbrom
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 jtd Sportpack

Domyślnie

andrzej ladnie tak kozystac z mojego konta ??? 5 euro sie nalezy

puchaty1988
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał damian2709 Zobacz post
    andrzej ladnie tak kozystac z mojego konta ??? 5 euro sie nalezy

to był przypadek bo pisałem z twojego lapka i tam się już automatycznie zalogowałem jako ty i nie zauważyłem...

Użytkownik Świeżak Avatar i am
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    PEUGEOT 206, AR 156 2004r 2,4JTDm, Łada Niva

Domyślnie

Kiedys miałem cieniasa dokładnie z takim samym problemem, przy delikatnym przyspieszaniu czuc bylo delikatne szarpanie.
    Podmienialismy komputer, gaznik (ktory mam do tej pory) i wszystko co było możliwe. Samochod został kupiony jako nowy w salonie i gdzies kolo 160 tys km zaczelo sie tak dziac. W koncu nie doszlismy o co chodzi i pozbylismy sie go przy 220 tys przebiegu
    Jestem nietolerancyjny, prosze więc o wyrozumiałość

puchaty1988
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał i am Zobacz post
    Kiedys miałem cieniasa dokładnie z takim samym problemem, przy delikatnym przyspieszaniu czuc bylo delikatne szarpanie.
    Podmienialismy komputer, gaznik (ktory mam do tej pory) i wszystko co było możliwe. Samochod został kupiony jako nowy w salonie i gdzies kolo 160 tys km zaczelo sie tak dziac. W koncu nie doszlismy o co chodzi i pozbylismy sie go przy 220 tys przebiegu

ile kolega życzył by sobie za gaźnik??
    ten cc ma chyba 190tys przejechane tzn tyle jest na liczniku a czy więcej nie wiem ale silnik nie ma wycieków wygląda o wiele ładniej niż to seicento co mam do sprzedania z przebiegiem 104tys

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Boro.m
    Mieszka w
    Oława, Poland
    Auto
    156 1,9 JTD 115 KM SW 2002, Grigio Sterling

Domyślnie

posiadałem 900 swojego czasu ja podobne objawy miałem jak termostat się walnął i był cały czas otwarty, czyli na dużym obiegu. Efekt - nie dogrzewało się auto i szarpało strasznie. Nie wiem czy w twoim przypadku to samo ale skoro już wszystko co możliwe sprawdziłeś nie zaszkodzi zobaczyć i tego
    Marzenie - > Quattroporte, ale powolutku .....