Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: [166] Porady

AtomBoy
    Gość

Domyślnie

akceptuje spalanie - zwłaszcza, ze dzisiaj odbyłem jazdę próbną modelem z 2,5 V6
    jestem pod ogromnym wrażeniem tego samochodu - przyspiesza płynnie , zaskoczyła mnie kultura pracy silnika!

a ten dźwięk..... miodzio!

o wnętrzu nie wspomnę bo wiadomo, że jest full poza skórą na której specjalnie mi nie zależy gdyż mam w rodzinie dobrego tapicera więc obszycie takiego fotela dobrą skórą to nie problem. Siadając za kierownicą czułem się jakby ten wóz został stworzony dla mnie, idealne dopasowanie czułem się jak "w domu" hehe.

Myślę, że jeszcze powybrzydzam na rynku troche tych alf jeździ...
    chociaż stan owego egzemplarza jest wręcz idealny do wymiany ale to za kilka tys. km będą wahacze lewy i prawy tył góra reszta jak najbardziej ok.

Hym... cudeńko ale chce się jeszcze przejechać 3.0 i zobaczyć czy rzeczywiście tak wielka różnica jest między tymi motorami

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał smuz
    QBA napisał/a:
    3.0 do setki o ile dobrze pamiętam ma zaledwie 1.2 sekundy szybciej jak 2.5, 30 koni więcej.

To jest kolosalna różnica !!!!! 1,2 sek uwierz mi to tak jakbyś duzym fiatem wyprzedał malucha!!! odczucia w mocy momencie i sprawnosci silnika 2,5 a 3,0 są ogromne
    wiem co mowie ......( przed zakupem myślałem o 2,5 -jazdy próbne róznymi egzemplarzami zmieniły moje teoretyczne dywagacje)
    Kolosalna różnica to jest między trabantem i Alfoską V-ką też jeździłem 3.0 bo właśnie taką miałem kupić i jest naprawde różnica ale nie aż taka żeby wieszać psy na 2.5 (ale moją nastepną będzie mam nadzieje 166 3.2 ti )

To tak samo jak w 164 narzekają na 2.0 TS i mówią że męczy sie z tym silnikiem, a 3.0 nie, naturalna sprawa że 3.0 V6 śmiga znacznie lepiej ale 2.0 do zwykłej jazdy wystarczy i wcale tak bardzo się nie męczy jak to ludzie mówią, moim zdaniem konstuktorzy alfy wiedzieli co robią

A moją nastepną będzie mam nadzieje 166 3.2 ti
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA
    ale nie aż taka żeby wieszać psy na 2.5
    Nikt nie wiesza psów.
    Ale moim zdaniem bez sensu było montowanie 2.5 jak był 3.0
    Róznica w spalaniu symboliczna.
    A 2.5 spisuje się znakomicie np. w 156.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    mazowsze
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TS

Domyślnie

Nie wiem co niektórzy z tym ciężarem! Mam 2.0TS, potwór to nie jest ale spokojnie daje radę! Poza tym nie wiem po co komu 166 piłować spod swiatłów Jeżdżąc rozsądnie zmieścisz się w 12 litrach! Jeżeli jednak masz ochotę na wrażenia i potężne ubytki w portfelu to polecam oczywiście 3.0, tam zmieścisz się w 22 litrach po mieście!
    Poza tym nie polecam montażu gazu bez względu na markę auta - szkoda silnika!

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

2,5 litra był tylko dlatego w ofercie żeby zapełnić lukę cenową ... 3.0 była poprostu bardzo droga i taki chwyt marketingowy został zastosowany. Sprzedawcy zawsze powtarzali że 2,5 to ekonomiczniejszy a równie dobry silnik no i przede wszystkim tańszy.

w praktyce ma się to tak że spalanie est symboliczne a różnica w odejściu ogromna ... tu już nie chodzi nawet o przyspieszenie do 100 bo to jest drobiazg ale o przyspieszenia powyżej 100 i jego elastyczność

jeśli nie jeździłeś wcześniej alfą i do tego V-ką to niedziwię się że silnik 2,5 litra cię zauroczył ... masz rację na to chwilę wydaje się że ejsteś u granic doskonałości. Jeśli jednak kupisz i pojeździsz dłużej 2,5 litrówką i kiedyś wsiądziesz do 3,0 to wtedy zrozumiesz kto tu jest sprite a kto pragnienie :-)

2,5 litrówka to fajny silnik ale dedykowany do 156 róznica wagi sprawiała że w 156 spisywał się wyśmienicie ...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Jeździłem wczesniej 3.0 i nawet moja pierwsza jazda 166 to właśnie 166 z tym silnikiem bo taką miałem kupić, powaliła mnie na kolana odejściem, a 2.5 kupiłem z tego względu że nie mogłem trafić na 3.0 w zadowalającym mnie stanie. Nie mogłem dłużej być bez auta, a trafiła sie bardzo ładna 2.5 a że nie potrzebuje nie wiadomo jak zwinnego auta na dojazd do pracy zdecydowałem się nabyć właśnie taką i nie żałuje ponieważ mam dopiero 22 lata i nie jestem milionerem a spalanko przedstawia fotka poniżej (nie zakorkowane miasto, wolna ale nie emerycka jazda)

Wiem że 3.0 to majstersztyk ale nie wciskajcie chłopakowi (AtomBoy) kitu że 3.0 zmieści się w 12 litrach bo mnie w 2.5 ciężko to osiągnąć
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA
    ale nie wciskajcie chłopakowi (AtomBoy) kitu że 3.0 zmieści się w 12 litrach bo mnie w 2.5 ciężko to osiągnąć
    Pewno, że cięzko.
    U mnie też dojazdy do pracy odległość ok.10km z tego połowa powiedzmy po tarasie.
    Ale niestety dopiero w połowie tego dystansu silnik osiąga właściwą temperaturę.
    Jazda powolna, czyli nie przekraczam 110km/h, przyspieszenia w normie, czyli generalnie nikogo niepotrzebnie nie hamuje.
    Spalanie wynosi: 11,9l/100km średnia z ostatnich 300km.
    Ale oczywiście osiągało się już rezultaty rzędu 30l/100km przy przypływie kawaleryjskiej fantazji.
    Równa jazda na trasie w granicach 110km/h spalanie 9l/100km
    Szybka jazda autostradowa prędkości 200km/h i więcej spalanie rzędu 25l/100km
    Tak to się przedstawia u mnie bez owijania w bawełne.
    Pozdrawiam