Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Po co komu benzynowy TS?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt
    Spalanie zalezy od kierowcy, ja ani troche nie narzekam, bo 10l/100km po mieście to nie jest dużo :roll:

poza tym każda benzyna jest lepsza niż diesel
    Dla mnie 10/100 w mieście to nie jest mało (ani nie jest specjalnie dużo) mimo, że moja też tyle pali
    Dlaczego uważasz, że diesle są takie złe? Jeśli miałbym zmieniać auto to właśnie na JTD
    FORZA ITALIA !

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Dlaczego uważasz, że diesle są takie złe? Jeśli miałbym zmieniać auto to właśnie na JTD
    Charakterystyka której się zmienić w nich nie da, kultura pracy i masa innych detali które mogą kogoś doprowadzać do szału-w tym klimat samego samochodu. Ja ogólnie preferuje silniki turbobenzynowe, albo wielkolitrażowe i niewyżyłowane. A jeśli chodzi o osiągi to turbobenzynie turbodiesel nie dorówna. Jedynym sensownym argumentem za dieslem dla mnie była by ekonomia spalania, ale to wtedy dopiero jakbym rocznie robił powyżej 50 000km.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Jeśli miałbym kiedyś zamiar zmienić swojego BOXERA to tylko na V6, bo TS-y jakoś mnie nie przekonują ;//
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt
    TSy nie wyją, TSy brzmią! Im większe obroty tym lepiej
    OTÓŻ TO!!!!!

ale moj oszczedny nie jest.... 15 litrow po miescie to norma. Ale i tak dieslom mowie nie.

gardlo
    Gość

Domyślnie

Nie ma silników bez wad, TS był po to aby nie wywalać koszmarnych pieniędzy przy zakupie nowych alf i na ubezpieczenie. Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie po co obecnie montują 1.8 czy 2.2 do 159 - przecież wiadomo że 3.2 jest lepszy. Jak spojrzysz jednak na cennik sprawa się wyjaśni. Ja kupiłem swojego TS przypadkiem, bo akurat tylko z tym silnikiem znalazłem auto w dobrym stanie technicznym. Mogłem kupić 2.5, mogłem kupić 166 z silnikiem 3.0 ale były tylko zarżnięte trupy. Oczywiście osiągi mogłyby być lepsze, ale widząc co teraz wyprawiam tym TS-em myślę że w 3 litrówce mógłbym już dawno stracić życie. Co więcej, oprócz drobnego przecieku, w mojej alfie psuło się wszystko oprócz silnika.

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Cytat Napisał bobryt
    Spalanie zalezy od kierowcy, ja ani troche nie narzekam, bo 10l/100km po mieście to nie jest dużo :roll:

Dla mnie 10/100 w mieście to nie jest mało (ani nie jest specjalnie dużo) mimo, że moja też tyle pali
    Ja obecnie jeżdżę Seatem Leonem II 1,6 102KM - miasto 10,5-11 litrów i to jest liczone na tym co wleje do baku a nie to co pokazują komputerki.
    To znany bardzo silnik z VW, Seata, Skody montowany od Golfa po nowego Passata !!!

Jeżeli ktoś zatem narzeka na spalanie rzędu 10-11 litrów w TS przy mocy 140-155 koni to nie wie co mówi albo nie miał okazji porównać. Nie wspomnę o tym jak brzmi i innych cechach tego silnika.

Co do JTD - no cóż gdybym tak jeździł tym JTD jak jeżdżę Alfą czy Leonem to wątpie, że spali mniej jak 9-10litrów.

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gardlo
    Ja kupiłem swojego TS przypadkiem, bo akurat tylko z tym silnikiem znalazłem auto w dobrym stanie technicznym. (...) ale widząc co teraz wyprawiam tym TS-em myślę że w 3 litrówce mógłbym już dawno stracić życie.
    No właśnie. Miałem tak samo.

provokator
    Gość

Domyślnie

ja już kiedyś diesla miałem, może silnik sie nie psuł i był nie do zajechania jednak to mówię dieslowi nieee, ciarki mnie przechodzą na samą myśl o tym klekocie nawet jak na światłach jakiś podjedzieP nie ma to jak dźwięk TSa przy wydechu noviteca muzyka dla uszuP

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

może i te TS-y brzmią ale tylko na jakimś ładniejszym wydechu bo na seryjnym wyją jak zarzynane świnie przy obrotach 5-6 tysi, okresowe zabiegi nie są tanie i ten silnik nie ma zbyt dużej rewelacji i niech nikt nie mówi ze co jak co ale są tak jakby niewypałem

wole klekota r5 20v niż jakiego kol wiek TS-a jak i inna 4 cylindrówke rzędowa

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

A ja traktuję z usmiechem wszelkie posty typu TS jest do bani, duzo pali..itd itp.

JA swojego uwielbiam, uwielbiam ten dźwięk...W pracy śmigam Octavią w dieslu...jeździ się nią fatalnie, nawet jakby dopłącali to bym sie nie zamienił...z rozkoszą wsiadłem dzisiaj w swoją AR z TSikiem, który spisuje się rewelacyjnie i złego słowa o swoim egzemplarzu nie powiem...oleju nie dolewam, nic nie stuka, nic nie puka, pali na styk...poprostu rewelka

Wcześniej jeździłem boxerkiem w AR 33 i czuje taki sam sentyment do tego autka oraz silnika...nastpena będzie GTV 2.0TB lub 3.0 V6, ale nie z powodu "dupowatego ;// " TSa a coraz to wiekszym ambicjom :twisted:

Pozdrawiam 8)
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz