Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Temperatura płynu chłodzącego

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 3.0 V6 24v

Domyślnie

Może i masz racje, ja tak jak już wcześniej pisałem na dniach wymienię czujnik i zobaczę co się zmieni, na szczęście nie mam tak niskich temperatur, więc się nie przejmuję aż tak bardzo bo 80* to już przyzwoita temperatura, szczególnie że w lecie nie było z tym problemów więc pewnie przeczekam ten zimny okres i zobaczę co i jak będzie w lecie, jeszcze oczywiście sprawdzę temperaturę przy których włączają się wiatraki.

a na marginesie zazdroszczę spalania bo mi przy takiej aurze w mieście ciężko zejść poniżej 13 litrów

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

gryzligg daj proszę znać czy wymiana czujnika i termostatu poprawiła wskazania temp. jak już wszystko poskładasz do kupy. Coś czuję, że też będę musiał taki zabieg zrobić.
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

To 9,7 czy 9,8 to odniesienie do wcześniejszego posta - jazda w trasie 2-3Kprm czyli do 110km/h, bez gwałtownego operowania przepustnicą. W mieście 16 spokojnie bierze, a przy dojazdach wyłącznie do pracy 3km, prawie cały czas na ssaniu i 22-23 literki łyknie i to niezależnie od ciężkości buta. Nawet przy lekkim bucie potrafi spalić literek więcej, tłumaczę to tym że się wolniej dogrzewa. W zimie kiedy dojeżdżam do pracki to po 3 kilometrach gdy wjeżdżam na parking, nieraz jeszcze 1000 obrotów mam, czyli ssanie. Twoje 13 litrów w mieście to i tak rewelacja w 3.0 V6.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    gryzligg daj proszę znać czy wymiana czujnika i termostatu poprawiła wskazania temp. jak już wszystko poskładasz do kupy. Coś czuję, że też będę musiał taki zabieg zrobić.
    tak jak już pisałem wymiana termostatu nic nie dała, czujnik postaram się wkręcić jutro - tylko nie wiem czy będę miał czas pojeździć i testować, bo to też zależy od pogody bo jak mam jeździć to chociaż w dobrych warunkach żeby czerpać z tego przyjemność a nie się męczyć w deszczu ze śniegiem

co do spalania Artur, to nie o to mi chodziło byś się tłumaczył, jeżeli ktoś potrafi to zejdzie za spalaniem, ja swojej w trasie nie testuje bo mam inny samochód do robienia kilometrów, jedynie na spoty robię większą ilość km i też mi coś koło 10-11 wychodziło ale bez większej oszczędności i dokładności obliczeń. Ponad 20 litrów to jeszcze chyba nie spaliłem, ale muszę się postarać w lecie

BOBAS
    Gość

Domyślnie

u mnie w 2.0 TS, 2.0 TB i teraz w 2.4JTD sytuacja była i jest w 100% analogiczna z opisywaną przez was - w TB i TS wymiana czujnika i termostatu nic nie dała a w zimie przy jeździe trasą z prędkością 100-120 km/h udało mi się schłodzić TS-a do 50 stopni więc moje zdanie - tak być musi

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

W przypadku V6 w Gtv oraz GTA podczas jazdy po mieście temperatura podchodzi ok 90 (wskaźnik) a 88 (komputer) stojąc w korkach 95-100 (wskaźnik) a 94 (komputer) i następuje uruchomienie wentylatora. Natomiast w trasie w obu przypadkach pokazywało 80 (wskaźnik) a 88 (komputer).

Więc sprawdzcie jakie wartości pokazuje komuter a nie wkaźnik (jest to tylko element wykonawczy).

Pozdrawiam
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

no to wiele wyjaśnia rozumiem, że trzeba jeździć z podpiętym kompem i FES'em?
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

Dzięki Greciu za potwierdzenie, że wszystko jest OK
    mimo wszystko przez te wątpliwości mam nowy termostat, płyn i będę miał mowy czujnik

wątpliwości pojawiły się przez to że w lecie temp. na wskaźniku była OK, czyli 90* choć to nie pierwsza zima Gtv'ką choć pierwsza w którą jeżdżę dużo bo warunki są sprzyjające

Użytkownik Romeo Avatar Greciu
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Maserati Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    no to wiele wyjaśnia rozumiem, że trzeba jeździć z podpiętym kompem i FES'em?
    Można jeździć lub odpalić AR i na postoju patrzeć na zmiany wskaźnik - komputer.

Cytat Napisał gryzligg Zobacz post
    Dzięki Greciu za potwierdzenie, że wszystko jest OK
    mimo wszystko przez te wątpliwości mam nowy termostat, płyn i będę miał mowy czujnik

wątpliwości pojawiły się przez to że w lecie temp. na wskaźniku była OK, czyli 90* choć to nie pierwsza zima Gtv'ką choć pierwsza w którą jeżdżę dużo bo warunki są sprzyjające
    Ja płyn i termostat wymieniałem w Gtv natomiast dzięki nauce w GTA wymieniałem tylko płyn
    Jest:
    Maserati Quattroporte V

Były:
    AR Spider 916 / Maserati Quattroporte V / Maserati 3200 GTA / AR 159 SW JTDm / AR 156 GTA / AR 159 SW 1,9 JTDm / AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nysa
    Auto

Domyślnie

jam bym miał kabelek i programik do diagnostyki to pewnie nie wymieniałbym termostatu, ale w moim aucie są jakieś dziwne problemy z nawiązaniem połączenia, a w ASO łączą się bezproblemowo