Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Alfa 146 2.0 TS - jaki osprzęt przy zakładaniu gazu??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zbrosławice / Gliwice
    Auto
    Kilka

Domyślnie

Cytat Napisał Winiar00 Zobacz post
    No i OK... Tylko perfekcji nie uzyskasz choć byś się ze%$#ał zmienność jakości gazu itp... Ale po co tak daleko wychodzić AC twierdzi że odchyłka +/-10% jest OK
    Taaa... Bez komentarza. Przyjmując takie kryteria - ok, być może ISA2 da radę. My się mieścimy w 2% zazwyczaj. Różnice związane z jakością gazu nie odbiegają od różnic związanych z jakością benzyny - powiedzmy że można mówić o kolejnym 1-1,5% - aktualnym dla obu paliw.

Ten reduktor to rosyjska ruletka wywali bąka w układ chłodzenia i masz lipę.
    Nie mogę się zgodzić. To opinia oparta o bardzo zdezaktualizowane dane. Pod koniec 2010 roku dokonano zmiany, po wprowadzeniu której nie puścił ani jeden reduktor - a montujemy ich ze 400-500 rocznie, nie licząc faktu, że dla pewności, po zawarciu z producentem porozumienia w tej materii - wycofaliśmy sukcesywnie z rynku reduktory sprzed modyfikacji i zastąpiliśmy nowymi, dostarczonymi przez producenta - oczywiście bezpłatnie, w ramach akcji serwisowej.
    Z okresu montażu reduktorów sprzed modyfikacji (ok 900 sztuk) wydarzyło się około 25-30 przypadków rozszczelnienia reduktora, więc problem oczywiście istniał, ale powodów do histerii nie odnotowałem. Kilka dni temu pojawił się nasz niezdyscyplinowany Klient, który nie odwiedzał nas blisko trzy lata. Miał Magic III z początku 2009 roku - chodził do teraz bez zarzutu. Oczywiście zmieniliśmy - prewencyjnie. Pomimo upływu gwarancji.
    Teraz nie ma z nimi najmniejszych problemów. Stosujemy namiętnie.
    Aha - od razu mówię - argument jaki gdzieś wyczytałem, że nadal istnieje ryzyko, bo "kaloryfer" jest cienki i nie zapewnia wytrzymałości, godzien jest kogoś kompletnie pozbawionego wyczucia wytrzymałości materiałów. Albo - kogoś, kto za wszelką cenę chcę pokazywać jak się na wszystkim zna, sięgając w razie potrzeby głęboko w pokłady kontrfaktyczności.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Różnice związane z jakością gazu nie odbiegają od różnic związanych z jakością benzyny - powiedzmy że można mówić o kolejnym 1-1,5% - aktualnym dla obu paliw.

No tu to bym się nie zgodził.
    Moja Bella

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zbrosławice / Gliwice
    Auto
    Kilka

Domyślnie

Rozumiem, że mając jakieś ku temu podstawy?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto

Domyślnie

Tak.
    Z życia wzięte.
    Przy codziennej jeździe nudnej jak cholera , powtarzalnej do urzygania spalanie jakie zanotowałem w skrajnych przypadkach wahało się od 9L do 12.5L.
    Nawet biorąc pod uwagę zmienność warunków drogowych i moich nastrojów to daleko tu do 1% .
    Odnosi się to zarówno do LPG jak i PB.
    Moja Bella

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zbrosławice / Gliwice
    Auto
    Kilka

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Tak.
    Z życia wzięte.
    Przy codziennej jeździe nudnej jak cholera , powtarzalnej do urzygania spalanie jakie zanotowałem w skrajnych przypadkach wahało się od 9L do 12.5L.
    Nawet biorąc pod uwagę zmienność warunków drogowych i moich nastrojów to daleko tu do 1% .
    Odnosi się to zarówno do LPG jak i PB.
    Bez obrazy stary, ale carskie ukazy miały więcej wspólnego z demokracją, niż Twoje obserwacje z obiektywizmem i realnymi warunkami badawczymi. Różnica pomiędzy 9 a 12,5 litra jest daleko większa niż zakres tolerancji systemu adaptacji - i gdyby sprawa zależała w takim stopniu od jakości gazu, miałbyś na desce choinkę od chec engine'a

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SebastianS Zobacz post
    Różnica pomiędzy 9 a 12,5 litra jest daleko większa niż zakres tolerancji systemu adaptacji - i gdyby sprawa zależała w takim stopniu od jakości gazu, miałbyś na desce choinkę od chec engine'a
    Mnie jako konsumenta końcowego akurat najmniej obchodzi system adaptacji i jego tolerancja.
    Pisałeś że jakości gazu .

Różnice związane z jakością gazu nie odbiegają od różnic związanych z jakością benzyny - powiedzmy że można mówić o kolejnym 1-1,5% - aktualnym dla obu paliw.
    Ja tylko twierdzę że jakość tego paliwa waha się w większych granicach , dużo większych.

A tak na marginesie jeździsz na co dzień na LPG czy tylko zajmujesz montażem .
    Moja Bella

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Nie mogę się zgodzić. To opinia oparta o bardzo zdezaktualizowane dane. Pod koniec 2010 roku dokonano zmiany, po wprowadzeniu której nie puścił ani jeden reduktor - a montujemy ich ze 400-500 rocznie, nie licząc faktu, że dla pewności, po zawarciu z producentem porozumienia w tej materii - wycofaliśmy sukcesywnie z rynku reduktory sprzed modyfikacji i zastąpiliśmy nowymi, dostarczonymi przez producenta - oczywiście bezpłatnie, w ramach akcji serwisowej.
    Z okresu montażu reduktorów sprzed modyfikacji (ok 900 sztuk) wydarzyło się około 25-30 przypadków rozszczelnienia reduktora, więc problem oczywiście istniał, ale powodów do histerii nie odnotowałem. Kilka dni temu pojawił się nasz niezdyscyplinowany Klient, który nie odwiedzał nas blisko trzy lata. Miał Magic III z początku 2009 roku - chodził do teraz bez zarzutu. Oczywiście zmieniliśmy - prewencyjnie. Pomimo upływu gwarancji.
    Teraz nie ma z nimi najmniejszych problemów. Stosujemy namiętnie.
    Aha - od razu mówię - argument jaki gdzieś wyczytałem, że nadal istnieje ryzyko, bo "kaloryfer" jest cienki i nie zapewnia wytrzymałości, godzien jest kogoś kompletnie pozbawionego wyczucia wytrzymałości materiałów. Albo - kogoś, kto za wszelką cenę chcę pokazywać jak się na wszystkim zna, sięgając w razie potrzeby głęboko w pokłady kontrfaktyczności.
    W dużym zakładzie LPG pracujesz wychodzi że CODZIENNIE średnio 2 auta puszczacie na magicach, (wszystkie auta u was kończą z tym redkiem?) A do tego akcja serwisowa na 900 samochodów (o tej akcji nie słyszałem w innych warsztatch...) nie źle...
    Tylko dodam że wymieniałem ten redek z 09.2011 na przypadłość bąków .... najechane 25 tyś. najprawdopodobniej felerna sztuka....

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    -------
    Auto
    ------------

Domyślnie

Cytat Napisał chao0 Zobacz post
    nie bierz parownika bierz sekwencje
    to jak jest parownik to nie jest sekwencja

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zbrosławice / Gliwice
    Auto
    Kilka

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Mnie jako konsumenta końcowego akurat najmniej obchodzi system adaptacji i jego tolerancja.
    Pisałeś że jakości gazu .

Ja tylko twierdzę że jakość tego paliwa waha się w większych granicach , dużo większych.

A tak na marginesie jeździsz na co dzień na LPG czy tylko zajmujesz montażem .
    Ależ fakt że auto spala raz więcej a raz mniej, o ile zakładać rzeczywiście identyczne warunki pracy - zalezy właśnie od systemu adaptacji, który reagując na zmiany paliwa, skraca bądź wydłuża czasy wtrysku w poszukiwaniu idealnej mieszanki na podstawie wskazań sondy lambda. Jeśli więc raz Ci pali 9, a raz 12,5 to oznacza, że adaptacje muszą Ci się zmieniać o ok 20% średnio. Przykro mi, ale to bzdura. Po prostu jeździsz inaczej, inne warunki zewnętrzne panują itp. Wielu rzeczy nie jesteśmy w stanie uchwycić, a wpływają na zużycie paliwa.

Oczywiście, że jeżdżę na LPG - sądzisz, że montując instalacje sam jeżdżę na benzynie? Otóż nie tylko jeżdżę na sekwencyjnej instalacji LPG, ale w dodatku autem które ma mechaniczny wtrysk benzyny, niesterowany impulsami elektrycznymi... Ciekawe, co? :-D

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Winiar00 Zobacz post
    W dużym zakładzie LPG pracujesz wychodzi że CODZIENNIE średnio 2 auta puszczacie na magicach, (wszystkie auta u was kończą z tym redkiem?) A do tego akcja serwisowa na 900 samochodów (o tej akcji nie słyszałem w innych warsztatch...) nie źle...
    Tylko dodam że wymieniałem ten redek z 09.2011 na przypadłość bąków .... najechane 25 tyś. najprawdopodobniej felerna sztuka....
    To całkiem prawdopodobna średnia u nas. Mamy trzy stanowiska i raczej staramy się mieć je obłożone, choć nie zawsze się udaje poza sezonem. Ponadto pamiętaj, że co prawda niektóre mniejsze autka wyjeżdżają na Tomasetto Alaska, a niektóre, nieliczne - z pewnych przyczyn - na AC R-01, ale za to sporo dużych smoków wyjeżdża na dwóch MIII, co podnosi statystykę. Nierzadko też poprawiamy instalacje po różnych paprakach z bliższych i dalszych okolic. Dziś na przykład walczyliśmy z wydmuchaną uszczelką pod głowicą w 5.7 Hemi w którym ktoś spieprzył LPG i "podskoczyła" głowica... W takich instalacjach też częśto zmieniamy reduktor(y), jeśli okazuje się, że ktoś nie zadbał o dostawy towaru dla silnika :-)

Co do Twojego reduktora - być może jakieś uszkodzenie podczas fabrycznego montażu reduktora, albo w dziesiątkach tysięcy oringów z vitonu, zawieruszony z NBR-u, który był przyczyną wcześniejszych awarii. Naprawdę nam się nie zdarzył ani jeden nieszczelny po "lifcie".

A czy nasz zakład taki duży - hm... taki sobie. Pewnie gdybym kładł mniejszy nacisk na poziom załogi, zakład byłby większy. Ciężko o myślących ludzi. Ale za to staramy się trzymać poziom - na ogół wychodzi :-)
    Wpadnij, zapraszam, zobaczysz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Wpadnij, zapraszam, zobaczysz.
    Może się skusze aż takich kilometrów nie mam...
    Ja i tak bym się tego wystrzegał, sparzyłem się dziękuje... Fakt że chłodnicy, wężów itp... po drodze nie szukałem, ale po odkręceniu korka w wyrównawczym śmierdziało gazem... Teraz mam Golda z odzysku po przerobieniu, spisuje się bdb...
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 29-01-2013 o 09:29