Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: ABS / Poduszki

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie

Cytat Napisał irekostrow Zobacz post
    @czupi a więc są 4 przewody więc ABS nie ma, ale przy kołach są jakieś czujniki i przewody więc już nic nie kumam. W sumie to myślałem że wszystkie 146 mają seryjnie ABS i poduszki?
    Co do poduszek to mam na kierownicy napisane SRS ABS czyli być powinna czy to znów jakiś szpunt i kierownica od innego auta?

A tak nawiasem to przepaliła mi się jedna żarówka od postojowych i po wymianie nadal nie działa, cóż to może być?
    ja nie mam ani absu ani poduszek co do żarówki to ja mam ze światłami mijania tak że jak złapie mróz ciężki to prawa sie nie zapala, jak robi się cieplej albo furka postoi noc w garażu to jest wszystko okej, więc może to to ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar irekostrow
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    146 1.6 Boxer

Domyślnie

ABS jest mi tak potrzebny jak umarłemu kadzidło, w żadnym aucie nie miałem i nie jest mi źle z tego powodu, ale poduszki by się przydały tak na wszelli wypadek

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał irekostrow Zobacz post
    ABS jest mi tak potrzebny jak umarłemu kadzidło, w żadnym aucie nie miałem i nie jest mi źle z tego powodu, ale poduszki by się przydały tak na wszelli wypadek
    To dlatego że nie miałeś..
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Mi abs czesto przeszkadza i wydłuża droge hamowania, np.gdy prawa strona jest na lodzie a lewa nie to auto leci do przodu jak po lodzie zamiast hamowac przyczepną stroną.. Dlatego na zimę wyjmuję bezpiecznik żeby było bezpieczniej.
    Ostatnio edytowane przez turek1601 ; 27-01-2013 o 22:22

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    146 1.6 Boxer

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    To dlatego że nie miałeś..
    Użytkowałem auto z ABS, że tak powiem dupy nie urywa Od jakiś dwóch lat robię dziennie od 150 do 200 km po mieście, i jakoś bez ABSu nie przytrafiła mi się żadna kolizja z mojej winy

Użytkownik Rowerzysta Avatar PawelRm
    Mieszka w
    Radom/Lublin
    Auto
    była: Alfa Romeo 146 1.7 BOXER 1996r :( jest 307

Domyślnie

ja również poprzednio użytkowałem równocześnie samochód z absem i bez i mimo że jednym i drugim miałem kilka awaryjnych sytuacji to z każdej wychodziłem obronną ręką... do jazdy bez absu trzeba sie przyzwyczaić i nauczyć się inaczej 'traktować' pedał hamulca i gazu... co do poduszek to no coż... chciałbym mieć. nawet zastanawiałem się czy jest możliwość przeszczepienia airbagów do mojej alfy i ile takie coś by kosztowało... bo same sensory i poduszki (wystarczyła by mi dla spokojnego snu tylko ta w kierownicy)+komputer(?) to nie jest duży wydatek. I w ogóle czy ktos by sie takiego czegoś podjął... tak sobie gdybam bo wątpie czy byłoby to bezpieczne i czy sie zdecyduje ale mile widziane wasze pomysły pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez PawelRm ; 28-01-2013 o 17:21

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    146 1.6 Boxer

Domyślnie

Cytat Napisał czupi Zobacz post
    A odnosnie tej postojowki jezeli nowa zarowka jest napewno dobra pokombinuj z kostka przylaczeniowa dognij blaczki w oprawce przeczysc papierem posmaruj wazelina techniczna a jezeli nie pomoze to szukaj przerwy w kabelku.
    A więc co do żarówki to czupi miał rację, zaśniedziałe było gniazdo żarówki, wystarczyło wyczyścić w wszystko ładnie, super świeci na biało z żarówkami blue

Co do poduszki, to wymianę diody zostawiam na środę jak będę miał dzień wolny. A więc w środę napiszę co dalej z poduszką.

Ale znalazłem dziś kolejne cudo w mojej Alfie. Nie wiem co za MacGyver kombinował przy tym aucie ale spójrzcież na to

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130128221218.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	38.0 KB
ID:	84273

Nazwa:	20130128221229.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	39.7 KB
ID:	84274

Obcięty kabelek od?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

To jest kostka przyłączeniowa kontrolki zużytych klocków zapewne kabel się ukruszył i Ktoś wywalił cały. Najpierw sprawdź czy działa przylutuj kabel do pozostałości mozesz tam wyczyścić np pedzlem z wodą z płynem czyszczącym albo myjką ciścieniową wtedy będzie można całość odłączyć na zewnątrz będzie wszystko łądnie widać. Później drugi koniec kabelka od tego przytykasz do masy np do tarczy hamulcowej zapłon musi być włączony i jeżeli na zegarach pojawi się kontrolka tarczy z klockami chyba żółta nie pamiętam to Możesz Zabrać się za przyłączenie do klocka hamulcowego. Powinien Być taki dzyndzel chyba biały na klocku i tam Musisz to wpiąć jakimś konektorkiem najlepiej chyba że została końcówk to wyciągnij i do niej Przylutuj. Tu jest przykład nie Wiem Czy Masz takie klocki:
    http://allegro.pl/klocki-przod-alfa-...955964222.html
    W tym woreczku po prawej są właśnie te dzyndzle i one wchodzą do klocka do tych otworów i jak klocek się zużyje to ten dzyndzel biały dotyka tarczy i świeci się kontrolka klocków na desce zegarów.

Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    146 1.6 Boxer

Domyślnie

Dioda wymieniona a więc co dalej z tą poduszką?

Nazwa:	2013-01-30 15.30.20.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	71.2 KB
ID:	84372

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Pod komp i kasuj błąd