Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Temat: *156* Pomocy pali mi się kontrolka poduszki

obserwator737
    Gość

Domyślnie

dance1 > nie wiem czy rozumiesz co czytasz ale chyba nie... kostki miałem wycięte i przewody polutowane na stałe natychmiast po zakupie auta (czyli jakiś rok wczesniej niż sterownik zgubił soft...) , po rozruchu awaryjnym zaświeciła się kontrolka poduszki , examiner wskazał na błąd stały sterownika (czyli jego uszkodzenie) - wg ASO do wymiany

elektronik mający pojęcie o tym co się dzieje w samochodach wie o tym że to częsta usterka AR i Mesiów , wgrał nowy soft do sterownika (konieczne jego otwarcie) i sterownik był sprawny...

ja się spotkałem w jednym (swoim) tyle że nie jestem elektronikiem i nie prowadzę działalności związanej z naprawianiem elektroniki więc nie muszę prowadzić statystyk w ilu samochodach się to przytrafia - tametn gość jednak od razu wiedział o co chodzi więc
    domyślam się że nie był to pierwszy taki przypadek jaki spotkał

radzę więcej zrozumienia tego co czytasz , z mojej strony koniec dyskusji bo poziom który reprezentujesz w swoich wypowiedziach jest dla mnie nieodpowiedni

jakby ktoś potrzebował naprawić sterownik uszkodzony po rozruchu awaryjnym to namiary na specjalistę są w linku poniżej:

http://katalog.pf.pl/%C5%81%C3%B3d%C...B7870-m19.html

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1
    Z tego co wiem to juz 20 lat temu kompy chronili przed gubieniem softu jak bateria siadala.
    sterownik nie gubi softu w czasie rozładowywania się aku ( czyli nie w czasie gdy np ktoś zostawi włączone radio ) tylko podczas próby rozruchu na rozładowanym aku lub podczas podpinania kablami innego aku lub boostera...

w wypadku rozładowania aku i próby rozruchu awaryjnego można się uchronić przed uszkodzeniem sterownika odpinając go przed rozruchem , następnie uruchamić silnik i poczekać aż aku się naładuje , następnie wyłączyć silnik i zapłon , podpiąc ponownie sterownik...

uzupełniam to tak dla wiedzy innych userów którzy nie mają w zwyczaju ignorować czyjejś praktyki i rozumieją co czytają...

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1
    O moim pojeciu to akurat raczej Ty malo wiesz i ze cos akurat tobie sie trafilo albo specjalisci tak to przedstawili nie znaczy ze u kazdego ten sam problem.
    wiem tyle że nie rozumiesz co czytasz a reszta mnie nie interesuje

nigdzie nie twierdziłem że u każdego występuje ten problem , podałem go jako jedną z możliwości...

nara

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zibi72
    Miałem padnięty aku do zera i wymieniłem na nowy,opcja 2 i 3 odpada
    czyli na padniętym aku była chocby jedna próba uruchomienia silnika ?

rozłącz kostki pod fotelami (te od żółtego przewodu) , oczyść styki , włącz zapłon - jeśli kontrolka zgaśnie - ciesz się że ominęła Cię opcja nr 1 :wink:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

obserwator737 ja tam nie mam zamiaru sie klocic ale raczej na dzien dobry trzeba sprawdzac styki i kostki a Ty ta opcje podajesz na koncu, przez to mozna latwo kogos wprowadzic na zle tory, wiadomo pojedzie do ASO i piekna kase za niby cos zaplaci.

Praktyki nigdy nie ignoruje, ale zawod i praktyka moja raczej nie pozwalaja mi ze zgodzeniem sie z Toba w pewnych kwestiach

Pozdrawiam

obserwator737
    Gość

Domyślnie

nie każę nikomu jechać do ASO , każdy kto mnie zna z forów wie że jestem zagorzałym przeciwnikiem ASO...

napisałem jaki błąd pokaże komputer w przypadku zgubienia softu , kto gdzie podepnie - jego sprawa

napisałem że w ASO chcieli wymieniać sterownik (podpinałem się w ASO pod examiner za 50 zeta "po godzinach") , czy ja komuś piszę żeby go wymieniał ? nie , piszę że mozna to naprawić za ułamek ceny sterownika i podaje gdzie można to zrobić

napisałeś że to co pisałem to bzdury ? napisałeś , nie kumam o czym więc masz zamiar jeszcze tu pisać - mogę powiedzieć że to Ty piszesz bzdury w wyniku nie rozumienia moich wcześniejszych postów...

a kolejność w której wymieniałem różne opcje (no własnie , opcje...) nie jest równoznaczna z tym że w takiej kolejności trzeba szukać usterki , wiadomo że zaczyna się od spraw najprostszych (czyli kostek o ile ktoś je jeszcze ma - dawno temu radziłem je wycinać i lutować przewody na stałe...) ...awaria u kolegi z pierwszego postu wystąpiła
    po problemach z aku więc siłą rzeczy zwróciłem na pewne fakty uwagę jednak wspomniałem też o kostkach...

rozumiem że zawód który wykonujesz i wiedza + praktyka są związane z komputerami zasilanymi 12-14V narażonymi na drastyczne skoki napięć...

btw , mam nadzieję iż kolega który zadawał pytanie na początku tego tematu napisze później o wynikach "poduszkowego śledztwa"

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Napisalem wczesniej ze nie mam zamiaru sie klocic i tym bardziej rozprawek na strone pisac nie bede. Tylko jak sie pisze cos w pkt. chyba nalezy zaczynac od najprostszych rozwiazan do.....

Co do zawodu zgadles, z mala roznica od zasilan 12-14V do duzo wiekszych i narazonych na bardzo ze tak powiem drastyczne skoki napiec, niestety takie warunki pracy tych maszyn

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Panowie dance1, i obserwator737, czy już udało Wam się dojść do porozumienia :?: Jeśli tak to dziękuję .

obserwator737
    Gość

Domyślnie

zibi72 > jakieś wieści ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar zibi72
    Mieszka w
    Malbork
    Auto
    156 1.9 JTD 1999r.

Domyślnie

Niestety żadnych wieści nie mam , nie ma mnie obecnie teraz w domu a to wszystko przydarzyło się żonie jak wrócę do domu zajmę się tym :| :|
    ALFA 156 JTD