Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: [156] Polecicie jakieś żarówy?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: Polecicie jakieś żarówy?

Cytat Napisał cosby
    Jakoś nie podoba mi się barwa światła w alfie. nie mam kasy na ksenony ale ponoć są żarówki które też dają podobną białą a nie żółtawą barwę światła. Może ma ktoś doświadczenie? Poprzednio wymieniałem w audi na jakieś mega philipsy ale efekt nie był taki jakiego się spodziewałem tymczasem widuję na mieście stare jak świat bryki które nie dość że świecą prawie barwą ksenonów 8000 to jeszcze walą po oczach mocą...

Podpowie ktoś doświadczony ? Dzięki z góry...
    Te które tak świecą w tych "starych brykach" to po prostu zestawy ksenonowe. Natomiast świetną żarówką, z którą sam sprawdziłem i faktycznie świeci rewelacyjnie, co prawda nie jak ksenon, ale wydajność i oświetlenie drogi jest faktycznie większe o 50% to żarówka Philips H7 GT 150
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Osobiście odradzam zamontowanie HIDów jeśli nie posiadasz lamp soczewkowych. Było gdzieś w dziale Tuning opisywane jak przerabia się lampy z odbłyśnikiem na soczewkę w 156 ale to już niestety większy koszt, dodając do tego zakup HIDów to napewno w 500zł się nie zmieścisz.

cosby
    Gość

Domyślnie

UUUU... Panowie się popisali - dzięki serdeczne !
    Jutro coś zakupię

gALL
    Gość

Domyślnie

8000K czy 4300K to temperatura barwowa a nie moc!

Swiatlo dzienne ma (w zaleznosci od zachmurzenia, pory dnia, pory roku) ok. 5500-6500K.

Zarowka zwykla swieci ok 2700-3000K i jest lekko zolta, nawet halogenowa. Niebieska banka powoduje przesuniecie widma w strone niebieskiego i wyzszej temperatury barwowej.

8000K to zimno-trupio niebieskie swiatlo meczace wzrok i tak na dobra sprawe nic w nim nie widac, bo nie jest dostatecznie kontrastowe.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin166
    Osobiście odradzam zamontowanie HIDów jeśli nie posiadasz lamp soczewkowych. Było gdzieś w dziale Tuning opisywane jak przerabia się lampy z odbłyśnikiem na soczewkę w 156 ale to już niestety większy koszt, dodając do tego zakup HIDów to napewno w 500zł się nie zmieścisz.

156 ma lampy soczewkowe
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał gALL
    8000K czy 4300K to temperatura barwowa a nie moc!

Swiatlo dzienne ma (w zaleznosci od zachmurzenia, pory dnia, pory roku) ok. 5500-6500K.

Zarowka zwykla swieci ok 2700-3000K i jest lekko zolta, nawet halogenowa. Niebieska banka powoduje przesuniecie widma w strone niebieskiego i wyzszej temperatury barwowej.

8000K to zimno-trupio niebieskie swiatlo meczace wzrok i tak na dobra sprawe nic w nim nie widac, bo nie jest dostatecznie kontrastowe.
    Ja nie pisałem o 4300K w kontekście mocy tylko właśnie barwy, 4300K to najlepsze wyjście. Później jest już' wieś tańczy i śpiewa'.
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedicivalv0le
    156 ma lampy soczewkowe
    gdzie?

kasbak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adasco
    nie montuj zadnych HID-ow, chyba, ze chcesz, zeby kierowcy z przeciwka cie przeklinali.
    Zadna zarowka montowana niefabrycznie, nie bedzie swiecic jak nalezy. Pomine juz to, ze jest to powod do zabrania dowodu i jawne stwarzanie zagrozenia. Zarowka typowej budowy, ale wzmacniana czy o kolorowej bance - to ok. Ale HID - nie.
    za przeproszeniem ale ty pieprzysz farmazony niemal jak z forum VW.Ja mam właśnie takie HID i znajomy na stacji diagnostycznej sprawdził je na moją prośbe pod każdym kątem i powiedział mi że nie ma się do czego przyczepić.Jedyny warunek to gładkie szkło lampy a 156 właśnie takie ma. nie można HID ów założyć do lamp jak np maluch bo jest tam szkło które rozprasza śwatło i niestety są kretyni którzy tam montują.a co do coczewek w 156 to niestety nie ma :!: :!: :!: długo szukałem i na razie nic ,trafiają się jedynie z beznadziejnie wmontowaną soczewką

darino23
    Gość

Domyślnie

czyli rozumiem ze Hid-y mozna rowniez stosowac w 166, bo soczewki sa i gladkie klosze rowniez i powinno byc o niebo lepiej tak :?: