Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Jak skutecznie wyciszyć kabinę?

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Bardzo ciekawy temat, będę śledził. Myślałem że tylko mnie irytuje "głośność" tego auta i że tylko mi się wydaje że inne są cichsze. Dawajcie pomysły zwłaszcza jak ktoś wypróbował w praktyce i pomogło, dużo szlajam się po europie Alfą i muszę też coś z tymi dźwiękami z trasy podziałać.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Pirat drogowy Avatar zip.pl
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 147 1.9JTD 8V NOVITEC

Domyślnie

Ale czy pomalowanie bitgumem podłogi i i wneki kol coś daje, ktoś sprawdzał?
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 8V Distinctive "NOVITEC"

Pomogłem, podziękuj. Nie pomogłem.... też podziękuj.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2003 FL 1.8 TS

Domyślnie

Kurcze przydałby się ten 6-ty bieg... A mam jeszcze takie nietypowe pytanie. O ile jest ciszej po takim kompleksowym wyciszeniu? Tzn jak to się przekłada na decybele, oczywiście mniej-więcej?

szpilka
    Gość

Adis
    Gość

Domyślnie

Moja bella jest wyciszona bardzo dobrze,słysze tylko delikatny ale na prawde znikomy dzwiek silnika i przyjemnośc z jazdy jak ja to określam,gdy dobrze wyciszysz bedzie pewnie tak jak u mnie bo kompletniej trumny nie zrobisz? tak myśle,muzyka bardzo dobrze gra tzn efekty.

zrobienie takiego wygłuszenia to jest sprawa dosyć długa,ale łatwa,trzeba tylko delikatnie z plastikowymi elementami.

Ale czy pomalowanie bitgumem podłogi i i wneki kol coś daje, ktoś sprawdzał?
    Co to tego,to jest "średnie" zawsze niby coś,ale dla mnie nie opłacalne i śmierdzi smołą jak to kolega napisał. I trzeba odpowiedni nanieść warstwy w odpowiednie miejsce.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie. Cały czas interesuję się wyciszeniem auta, poczytałem trochę i generalnie żeby zrobić to porządnie trzeba włożyć parę tysięcy złotych... dodatkowo nie wiem czy dobrze skumałem, ale wyciszenie grodzi silnika nie jest takie proste jakby się wydawało, bo trzeba wymontować pół Belli.

Reasumując doszedłem do wniosku, żeby na razie wyciszyć tylko przednie drzwi. Podłogę mam w dobrym stanie więc sobie daruję. Co o tym sądzicie? Chciałbym uzyskać redukcję hałasu gdzieś o 20%, żeby przy 120 km/h było słychać radio i pasażerów

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

W mojej 156 do 140/150kmh rozmawiamy polglosem. Moja zona przy 120 ma tendencje do usypiania, twierdzi ze jest za cicho żeby nie spać

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto

Domyślnie

Marcin, ale masz wyciszone drzwi czy jak?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Nie, mam oryginalne wygluszenia wszędzie. Opony maja duży wpływ na poziom hałasu - mam contipremium contact2, wg danych EU dla rozmiaru 205/55/16 to jest 71db, czyli niezbyt cicho. Mozna kupic nawet 68db innego producenta, co jest 2x ciszej. Mozna tez trafic na 73db co jest znacznie glosniej. Prawda tez jest ze ja mam przy 120kmh na 6-ce jakieś 3krpm co daje efekt właściwie nieslyszalnego szumu silnika.
    No i charakter dźwięku może mieć tez wpływ na jego odbiór.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto

Domyślnie

Nie no ja w moim 1.8 TS mam bardzo głośno i absolutnie nie chodzi o opony, tylko o silnik. Na poziomie 2.5 tyś. obrotów jest przekraczalna granica komfortu gdzie robi się naprawdę głośno i ten hałas staje się mocno denerwujący. Powyżej 3 tyś. jak dla mnie ledwo da się wysiedzieć w aucie na dłuższą metę. Seryjne radio muszę brać na głośność 24-25 żeby coś było słychać. Chyba coś jest nie tak... matę pod maską mam.

Nie wiem ile osiąga obrotów przy 120 km/h, może trochę ponad 3 tyś. na 5-tce, ale tak jak mówię warkot silnika jest mega głośny w kabinie Z resztą nie wiem czy mam coś ze słuchem, ale w ogóle wydaje mi się, że Bella chodzi dosyć głośno jak np ją odpalę i stanę obok czy z przodu. Wydech 100% sprawny i nie dziurawy.

Jeśli te 3 tyś. obrotów weźmiemy mniej/więcej za standard na ekspresówce/autostradzie to wydaje mi się, że biorąc pod uwagę klasę auta, mimo wszystko 5-ty bieg i jednak to, że nie jest to stary żuk, taki hałas jaki powinienem mieć przy wspomnianych 3 tyś. mam gdzieś przy 2.2 maks. 2.5 tyś. obrotów, gdzie jak już napisałem silnik słychać bardzo wyraźnie.
    Ostatnio edytowane przez Luktoja ; 25-07-2013 o 22:01