Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Skrzypiący pedał sprzęgła

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

Oto zdjęcie sprężyny dźwigni sprzęgła zrobione dziś - smar pomógł i problem skrzypienia ustał.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM01078.jpg
Wyświetleń:	371
Rozmiar:	73.8 KB
ID:	117764

Dość ciężki tam dostęp więc - smar na palec, trochę gimnastyki ....
    156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
    159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Dzięki. Niestety w mojej 159 jest zupełnie inna sprężyna.. Taka, której oś jest równoległa do tłoka pompy sprzęgła. Jak widać na fotce w Twojej alfie jest prostopadła..
    Przeglądałem Eper - jak widać w zależności od wersji silnikowych i roku produkcji stosowano 2 a nawet chyba 3 różne konstrukcje pedału sprzęgła....
    Załączam rys. z Epera mojej wersji:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pedał.jpg
Wyświetleń:	255
Rozmiar:	70.0 KB
ID:	117902

Skrzypienie jest BARDZO irytujące...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Ciekawe czy uporaliście się z tym skrzypieniem ? Mi od zakupu nie tyle że cichutko skrzypi, co pedał sprzęgła ma delikatny luz. Po całkowitym odpuszczeniu rusza sie kilka milimetrów góra dół. Równie irytująco ale inaczej zachowuje się pedał hamulca. Przy odpuszczeniu ewidentnie słychać ''dobicie'' na miejsce .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    Ciekawe czy uporaliście się z tym skrzypieniem ? Mi od zakupu nie tyle że cichutko skrzypi, co pedał sprzęgła ma delikatny luz. Po całkowitym odpuszczeniu rusza sie kilka milimetrów góra dół. Równie irytująco ale inaczej zachowuje się pedał hamulca. Przy odpuszczeniu ewidentnie słychać ''dobicie'' na miejsce .
    W pewnym sensie się uporałem... Skrzypi sama pompa, a dokładnie tłok. Pompa była wymieniana min. 2 razy na gwarancji, w końcu mechanik mi powiedział, że nie ma szans pozbyć się definitywnie tej przypadłości i zasugerował smarowanie. Ponieważ nie chciałem stosować WD40 lub innych smarowideł mogących reagować z uszczelkami tłoka pompy, stosuję olej silikonowy, wstrzykuję do wnętrza pompy, od strony króćca dosłownie parę kropel, strzykawką. Pedał trzymam wtedy wciśnięty aby ten silikon od razu nie wyciekł. Poruszam pedałem z 10 razy, potem wytrę nadmiar silikonu, który wycieknie i na parę tygodni starcza. W lecie starcza na nawet 2 m-ce, jesienią i zimą tylko na 2 tygodnie..
    Generalnie skrzypi kiedy w kabinie jest odrobina wilgoci. Jazda włączoną kimą przedłuża okres bez skrzypienia. Letnie upały zdecydowanie też

D.Vito

- - - Updated - - -

Wydaje mi się, że to normalne, że pedały mają minimalny luz w górnym położeniu...
    D.Vito

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Co do skrzypienia pompki sprzęgła pewnie masz pecha z doborem uszczelniaczy. Guma sobie skrzypi na tłoku (jak jest suchy) i tyle. Trzeba się z tym pogodzić lub szukać innego producenta i liczyć że będzie dobrze.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

U mnie też coś zaczęło skrzypieć, tzn czuje nawet takie jakby tarcie na pedale sprzęgła... Chyba czas "wleźć" i przesmarować sprężynę, ewentualnie mechanizm jaki tam pracuje.