Dzięki. Niestety w mojej 159 jest zupełnie inna sprężyna.. Taka, której oś jest równoległa do tłoka pompy sprzęgła. Jak widać na fotce w Twojej alfie jest prostopadła..
Przeglądałem Eper - jak widać w zależności od wersji silnikowych i roku produkcji stosowano 2 a nawet chyba 3 różne konstrukcje pedału sprzęgła....
Załączam rys. z Epera mojej wersji:
Skrzypienie jest BARDZO irytujące...
Ciekawe czy uporaliście się z tym skrzypieniem ? Mi od zakupu nie tyle że cichutko skrzypi, co pedał sprzęgła ma delikatny luz. Po całkowitym odpuszczeniu rusza sie kilka milimetrów góra dół. Równie irytująco ale inaczej zachowuje się pedał hamulca. Przy odpuszczeniu ewidentnie słychać ''dobicie'' na miejsce .
W pewnym sensie się uporałem... Skrzypi sama pompa, a dokładnie tłok. Pompa była wymieniana min. 2 razy na gwarancji, w końcu mechanik mi powiedział, że nie ma szans pozbyć się definitywnie tej przypadłości i zasugerował smarowanie. Ponieważ nie chciałem stosować WD40 lub innych smarowideł mogących reagować z uszczelkami tłoka pompy, stosuję olej silikonowy, wstrzykuję do wnętrza pompy, od strony króćca dosłownie parę kropel, strzykawką. Pedał trzymam wtedy wciśnięty aby ten silikon od razu nie wyciekł. Poruszam pedałem z 10 razy, potem wytrę nadmiar silikonu, który wycieknie i na parę tygodni starcza. W lecie starcza na nawet 2 m-ce, jesienią i zimą tylko na 2 tygodnie..
Generalnie skrzypi kiedy w kabinie jest odrobina wilgoci. Jazda włączoną kimą przedłuża okres bez skrzypienia. Letnie upały zdecydowanie też![]()
D.Vito
- - - Updated - - -
Wydaje mi się, że to normalne, że pedały mają minimalny luz w górnym położeniu...
D.Vito
Co do skrzypienia pompki sprzęgła pewnie masz pecha z doborem uszczelniaczy. Guma sobie skrzypi na tłoku (jak jest suchy) i tyle. Trzeba się z tym pogodzić lub szukać innego producenta i liczyć że będzie dobrze.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
U mnie też coś zaczęło skrzypieć, tzn czuje nawet takie jakby tarcie na pedale sprzęgła... Chyba czas "wleźć" i przesmarować sprężynę, ewentualnie mechanizm jaki tam pracuje.