Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Jak ja lubie takie artykuly:))))

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    Hamulce w 156 sa dobre do 1 ostrego hamowania potem już tylko trzeba czekac aż się schłodzą albo zostanie tylko modlitwa.W Częstochowie juz po 2 rundzie na 1/4mili miałem zagotowany płyn i fioletowe tarcze.Teraz mam nawiercane tarcze i płyn 5.1 i wreście mogę powiedzieć ,że mam hamulce orginał w v6 to porażka
    Eeee u mnie wszystko jest w porządku a chyba mam seryjne hamulce. Jeżeli cokolwiek będę zmieniał na przyszłość to jedynie klocki hamulcowe na Ferodo DS Performanc.

Cytat Napisał PietereQ
    Jak można zmęczyć hamulce w wyścigach na 1/4 mili :?:
    Prędkości były spore a miejsca na hamowanie mało :mrgreen:

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Powinien jeszcze nadmienic, że układ kierowniczy jest precyzyjny
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

JarekFK
    Gość

Domyślnie

A ja powiem tak , w mojej Belli hamulce sa straszne. Nie wiem co jest przyczyna ale z miesiaca na miesiac jest coraz gorzej. Moze problemem jest to ze w ciagu ostatnich 2 lat przejechalem nia 2000 km...a reszte czasu autko stoi w garazu?
    Wiem tylko tyle ze za nim zaczne cokolowiek robic z silnikiem musze usprawnic hamulce. W gre wchodzi Swap hamulcow z GTA... wiec takie pytanie czy jest to oplacalne i wykonalne czy lepiej zainwestowac w nowe tarcze (najchetniej Black Diamond nacinane i nawiercane oraz klocki EBC Red Stuff Ceramiczne, plyn 5.1) czy wymienic wszystko na Brembo z GTA?
    Jakies sugestie.....lub podpowiedzi?
    Pozdrawiam!!!

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Nie wiem czemu takie problemy z hamulcami niektorzy maja, ja mam oryginalne i naprawde nie narzekam. Lekkie nacisniecie hamulca i juz wszystko z siedzen spada. W vectrze to byly tragiczne hamulce, czasami to sie podnosilem 20 cm na siedzeniem zeby szybciej zachamowac, a waze nie malo))

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rafik
    Nie wiem czemu takie problemy z hamulcami niektorzy maja, ja mam oryginalne i naprawde nie narzekam. Lekkie nacisniecie hamulca i juz wszystko z siedzen spada. W vectrze to byly tragiczne hamulce, czasami to sie podnosilem 20 cm na siedzeniem zeby szybciej zachamowac, a waze nie malo))
    Ja w 164 też nie mam co narzekac. A jak ktoś pasów nie zapnie to zjedzie z fotela.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację

Patricko
    Gość

Domyślnie

U mnie w mojej 156 również hamulce są bardzo dobre.
    Wymieniałem już tarczę, ale to standardowy zabieg.
    W każdym razie również jak pierwszy raz wsiadłem to miło mnie zaskoczyło.
    Z bardzo dużej prędkości, nawet jak się nieco zapomnimy to bez problemu płynnie się da wyhamować ( takie naciągane płynnie ).

A co do tekstu, to Alfa zawsze miała sportową duszę.
    Występowała w większości sportów motorowych (kiedyś nawet w starej F1, wersje 158, link do niej poniżej). Szkoda, że dzisiaj jej tak mało w oficjalnych teamach.
    Mimo wszystko Alfa dla mnie to świetne autko, mimo tego że daje czasami ostro w kość

Alfa 158:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_158

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Patricko
    Występowała w większości sportów motorowych (kiedyś nawet w starej F1, wersje 158, link do niej poniżej). Szkoda, że dzisiaj jej tak mało w oficjalnych teamach.
    Mimo wszystko Alfa dla mnie to świetne autko, mimo tego że daje czasami ostro w kość
    Na moim blogu jest sportowa historia Alfy Romeo.

Jurcio_8v
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JarekFK
    (najchetniej Black Diamond nacinane i nawiercane oraz klocki EBC Red Stuff Ceramiczne, plyn 5.1)
    Zamiast DOT 5.1 proponuję motul RBF600 jeszcze wyższa temp. wrzenia

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

Cytat Napisał JarekFK
    A ja powiem tak , w mojej Belli hamulce sa straszne. Nie wiem co jest przyczyna ale z miesiaca na miesiac jest coraz gorzej. Moze problemem jest to ze w ciagu ostatnich 2 lat przejechalem nia 2000 km...a reszte czasu autko stoi w garazu?
    Wiem tylko tyle ze za nim zaczne cokolowiek robic z silnikiem musze usprawnic hamulce. W gre wchodzi Swap hamulcow z GTA... wiec takie pytanie czy jest to oplacalne i wykonalne czy lepiej zainwestowac w nowe tarcze (najchetniej Black Diamond nacinane i nawiercane oraz klocki EBC Red Stuff Ceramiczne, plyn 5.1) czy wymienic wszystko na Brembo z GTA?
    Jakies sugestie.....lub podpowiedzi?
    Pozdrawiam!!!
    Jak Ci słabo hamuje to masz coś nie tak. Sprawdz stan pompy, wymień przewody elastycznie, zamiast zmieniać hamulce z GTA. I daruj sobie red stuffy do jazdy na co dzien, to jest klocek do jazdy torowej, który nie chwyta na zimno, dot 5,1? Jak nie jeździsz na tor to nie ma potrzeby, no chyba że chcesz go wymieniać przynajmniej 2x w ciągu sezonu, bo jest bardzo higroskopijny, no i jakies dobre markowe zwykłe, nie udziwniane w jakieś rowki tarcze.
    W skrócie doprowadz hamulce do stanu fabryczego (ewentualnie jakiś lepszy klocek) a potem kombinuj.

Swoją drogą moderator mógłby wydzielić ten temat, bo nma się nijak do tytułu wątku...

JarekFK
    Gość

Domyślnie

PietereQ napisal:
    I daruj sobie red stuffy do jazdy na co dzien, to jest klocek do jazdy torowej, który nie chwyta na zimno, dot 5,1? Jak nie jeździsz na tor to nie ma potrzeby, no chyba że chcesz go wymieniać przynajmniej 2x w ciągu sezonu, bo jest bardzo higroskopijny, no i jakies dobre markowe zwykłe, nie udziwniane w jakieś rowki tarcze
    Po pierwsze: zanim zrobie cos z hamulcami (tzn. jakies modyfikacje) napewno doprowadze je do dobrego stanu. ( sprawdze zaciski, przewody i pompe)
    Po drugie: wlasnie do tego ma sluzyc to auto (od czasu na tor, od czasu jakis wypad na zlot czy spot) a nie do jazdy na codzien. A z doswiadczenia wiem ze te klocki wlasnie z tarczami Black Diamond spisuja sie rewelacyjnie a i cenowo zestaw jest bardzo atrakcyjny.
    Pozdrawiam
    Jarek