Tak, Tak biegi działają. Teraz nawet działają dużo lepiej jak wymieniłem olej w skrzyni biegów na syntetyk, bo mi poprzedni mechanik zalał półsyntetyk i stwierdził że i jak ma jeździć to i tak będzie jeździć :/
- - - Updated - - -
Nie nie, śruba do wlewu oleju jest blisko ale tak bardziej z lewej strony patrząc na wprost, a ta śruba jest zaraz nad czujnikiem biegu wstecznego. Podnieś maskę i spójrz od góry i powinno być ją widać.
Ona była naprawiana tak ? to może zapomnieli dokręcić i wyszło jak wyszłoTylko gorzej że nie wiadomo od czego ona jest.
No właśnie nic się złego nie dzieje. Skrzynia pracuje dobrze. Tylko nurtuje mnie pytanie co to jest i do czego służy?
Potwierdzam opinie Kolegów wyżej to powinna być śruba wlewu oleju na klucz imbusowy wpustowy.
- - - Updated - - -
Ale że wylało sie przez nią tyle oleju,wręcz nie prawdopodobne.
- - - Updated - - -
Uzupełnij olej kup nowy korek i po sprawie!
Słuchajcie to nie może być korek wlewu oleju. Po pierwsze wiem to dlatego bo dwa dni temu wymieniałem olej i korek do wlewu oleju jest trochę niżej i bardziej po lewej stronie. Po drugie otwór po tej śrubie ma średnicę nie większą niż jeden centymetr, a to chyba za mało jak na wlew oleju. Wejdźcie na tą aukcje http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...046290881.html na trzecim zdjęciu jest ta śruba. Jest czujnik biegu wstecznego, po jego lewej stronie jest korek do wlewania oleju, a nad czujnikiem jest właśnie ta śruba.
Może to być korek zatrzasku zespołu kół zębatych osi widełek.
Śruby te są przykręcane z uszczelkami
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 23-03-2013 o 09:50
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
O widzisz kolego być może to jest dobry trop. Tylko powiedz mi czy to że da śruba się wykręciła może oznaczać że są powody do niepokoju? Powtórzę tylko, że skrzynia działa bardzo dobrze i nawet jak ta śruba się wykręciła to było wszystko ok.
Eeeeee edytowałem post bo w końcu zajrzałem do mądrej książki i to zdecydowanie śruba mocowania osi koła zębatego pośredniego biegu wstecznego
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 23-03-2013 o 19:46
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Dziękuję Ci bardzo kolego. Jeszcze jak możesz to mi powiedz czy to że się odkręciła może oznaczać coś złego??? i czy możliwe jest żeby przy wkręconej tej śrubie ciekł przez nią olej??? Bo mam jeszcze malutką plamkę po samochodem i wydaje mi się, że to przez tą śrubę kapie.