Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Temat: Przepływomierz problem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Grand231 Zobacz post
    Ogólnie to będę czyścił jeszcze czujnik doładowania dokładnie - bo wczoraj sprayem do odtłuszczania tarcz nie dokładnie mi się to wyczyściło - pytanie w czym najlepiej to wyczyścić?, tak jak piszesz bella muli na niskich obrotach a potem od 2,5 tyś wystrzela tak że w fotel wgniata - i to wyraźnie czuć. Kolejny krok skieruje do wyczyszczenia dziś EGR - pewnie będzie dość mocni zasyfiony tak jak czujnik doładowania - także mam pytanie czym najlepiej to wyczyścić?. W piątek albo po świętach odepnę przepływkę i zobaczymy jaki będzie efekt. Logów niestety nie mam ale gdy będę testował sobie auto, to wszystko powrzucam i zapiszę.
    Czujnik ma prawdopodobnie błąd wynikający ze zbyt dużego ciśnienia. Nie oszukuj się, że czyszczeniem usuniesz tą przypadłość skoro one nie występowała kiedyś nawet przy mocno zabrudzonym. Wszystkie objawy (przeładowanie, późne wstawanie turbo, błąd ciśnienia) wskazują na zapieczone prowadnice w turbinie lub ich błędne sterowanie. Upierasz się przy tym przepływomierzu i czujniku a na forum jest co najmniej kilkanaście identycznych przypadków, po których albo czyszczenie turbo dało efekty albo właśnie węże podciśnieniowe (o których kolega wyżej wspomniał) były zagięte/zatkane/nieszczelne i gruszka źle sterowała pracą turbo. W tematach tego dotyczących jest też opis, jak sprawdzić czy łopatki się dobrze ruszają i czy gruszka płynnie chodzi. Zajmij się sprawdzeniem tego i wszystko będzie jasne. Jedynie ta regeneracja turbiny mnie zastanawia ale już różne rzeczy widziałem. Dodam tylko, że u mnie były identyczne objawy i czyszczenie całego dolotu z turbiną zlikwidowało problem.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 28-03-2013 o 10:15

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Czujnik - tutaj uważaj, bo jak zauważysz w dokumentacji jaka zamieściłem powyżej układ pomiaru ciśnienia pokryty jest zabezpieczającym żelem. Więc tu należy zastosować najlepiej alkohol izopropylowy.
    EGR - płyn do czyszczenia gażników lub po prostu benzyna ekstrakcyjna. Byle nie "Kreta"

- - - Updated - - -

Belfer, a ja bym tak jednoznacznie nie określał, że tak jest. W samochodzie syna w podobnym przypadku narozbierałem się po kolei podzespołów i finalnie okazało się, że wadliwy jest czujnik. Po jakimś czasie ja miałem dokładnie to samo. Czyszczenie nie pomaga na długo. Tu, w tym przypadku może się okazać, że polepszy się mu po wyczyszczeniu EGR. Bo po opisie widać, że ma zasyfiony. Po co więc rozbierać cały kolektor jeśli jest możliwość wykluczenia najprostszych rzeczy. Już nie wspomnę jak kolegę podliczą, za czyszczenie łopatek jeśli nie potrafi tego zrobić sam.
    P.S. MAF nie głupieje od zapieczonych łopatek. Miałby poprawne wartości mas powietrza idące w parze z ciśnieniem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

A ile taki czujnik kosztuje, warto kupić oryginał Boscha czy może dobrze działa też innej firmy?.

- - - Updated - - -

A z drugiej strony jakim cudem łopatki turbiny mogły się zapiec skoro ja regenerowali?, i to w ciągu zaledwie 3 tyś km.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Czujnik - tutaj uważaj, bo jak zauważysz w dokumentacji jaka zamieściłem powyżej układ pomiaru ciśnienia pokryty jest zabezpieczającym żelem. Więc tu należy zastosować najlepiej alkohol izopropylowy.
    EGR - płyn do czyszczenia gażników lub po prostu benzyna ekstrakcyjna. Byle nie "Kreta"

- - - Updated - - -

Belfer, a ja bym tak jednoznacznie nie określał, że tak jest. W samochodzie syna w podobnym przypadku narozbierałem się po kolei podzespołów i finalnie okazało się, że wadliwy jest czujnik. Po jakimś czasie ja miałem dokładnie to samo. Czyszczenie nie pomaga na długo. Tu, w tym przypadku może się okazać, że polepszy się mu po wyczyszczeniu EGR. Bo po opisie widać, że ma zasyfiony. Po co więc rozbierać cały kolektor jeśli jest możliwość wykluczenia najprostszych rzeczy. Już nie wspomnę jak kolegę podliczą, za czyszczenie łopatek jeśli nie potrafi tego zrobić sam.
    P.S. MAF nie głupieje od zapieczonych łopatek. Miałby poprawne wartości mas powietrza idące w parze z ciśnieniem.
    MAF swoją drogą i wiem, że te parametry to może być też wina przepływki. Ale jeszcze nie słyszałem, żeby tak mały błąd powodował takie przeładowanie. Jeśli czujnik rzeczywiście padł to będzie najlepsza opcja. Ja nie proponuję czyszczenia całego dolotu tylko piszę, jak to u mnie wyglądało.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Grand231 Zobacz post
    A ile taki czujnik kosztuje, warto kupić oryginał Boscha czy może dobrze działa też innej firmy?.

- - - Updated - - -

A z drugiej strony jakim cudem łopatki turbiny mogły się zapiec skoro ja regenerowali?, i to w ciągu zaledwie 3 tyś km.
    Jeśli kupować czujnik to tylko Bosch.

Może to nie będą te łopatki jeśli ktoś dobrze zrobił regenerację ale różne cuda już widywałem i jeśli czegoś nie widzę to raczej sceptycznie do tego podchodzę.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 31-03-2013 o 09:35

Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto

Domyślnie

Wczoraj przeczyściłem cały EGR - był strasznie zasyfiony, dodatkowo wyczyściłem dolot z intercoolera - również było tam trochę brudu. Autko stało się tak jakby żwawsze, ale problem mulenia został - wczoraj zaobserwowałem niepokojącą rzecz tzn. overboost a dokładnie jego wyloty do wężyków podciśnieniowych są obklejone poksyliną ! - wygląda to tak jakby ktoś chciał te wyloty uszczelnić substancją pokroju plasteliny, dodatkowo wężyki podciśnieniowe są w tej poksylinie owinięte tak jakby czymś przypominającym wycięty zielony wąż ogrodowy. Podejrzewam, ze problem może tkwić w tym elektrozaworze VGT - bo po co ktoś by tam obklejał ?, pewnie było to zrobione na chwilę tak aby to wytrzymało okres testów aż do kupna . Czy myślicie że może być to to ?.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

Może,jeżeli są nieszczelne wężyki nie działa zmienna regulacja turbiny.Sprawdź czy sztanga od gruchy się wysuwa i wsuwa .
    http://www.youtube.com/watch?v=KmDmi_e7ozY
    Ostatnio edytowane przez tom.pk ; 30-03-2013 o 15:56

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Chcąc sprawdzić zawór vtg, odepnij wężyk podciśnieniowy bezpośrednio do gruch wtedy powinien mieć buta przy każdym naciśnięciu gazu.

Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto

Domyślnie

Ogólnie to teraz zaobserwowałem, że sztangla od gruchy nie chodzi tak szybko jak na tym filmiku, a raczej bardzo wolno nawet przy mocnym gazowaniu na postoju, co masz na myśli w stwierdzeniu "powinien mieć buta przy każdym naciśnięciu gazu" ? - bo nie za bardzo czaję
    Ostatnio edytowane przez Grand231 ; 30-03-2013 o 18:52

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Pomijasz wtedy sterowanie podcisnienie steruje bezpośrednio gruchom bez opóźnienia. Podlacz jak mówię i zobaczysz sam.

- - - Updated - - -

Jak coś to zadzwoń 785746650 też ostatnio walczyłem ze sterowaniem

Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto

Domyślnie

Mam odłączyć przewód podciśnienia od gruchy i się przejechać tak ?, czy na postoju sprawdzić ?