Witam,
nie jestem za bardzo rozeznany w tematyce doboru opon, więc chciałeś prosić o Waszą pomoc. Muszę wymienić dwie opony letnie, obecnie założone 215/45/17 (tak jak podaje producent) na oryginalnych alu. Czy możliwe jest założenie węższej opony, zapewne musiałbym sprawdzić wymiary felgi, czy lepiej pozostać przy tym rozmiarze?
I z ciekawości, o co chodzi z rozmiarem zawiasu?
Oryginalne alu rozumiem jako Selespeedy, Telefony, Tristary itp. Nie wiem jaką szerokość mają telefony, ale na 2 pozostałe to śmiało 205 zakładaj. A w ogóle dlaczego chcesz węższe, bo wydaje mi się, że cena jest podobna, a wygląda lepiej na 215?![]()
Ja miałem felgi 7,5J doszła opona 225/45 i z przodu nie dało rady, ale na tył tak.
Nie orientuje się w nazwach felg więc załączam zdjęcieW jednym modelu powinny być jednakowe rozmiary, nie ma raczej różnych? O to jakie znalazłem rozmiary podane na jednej z aukcji dotyczących tego model felg: ŚREDNICA: 17 CALI SZEROKOŚĆ: 7 CALI ODSADZENIE ET: 40,5 ROZSTAW ŚRUB: 5X98 OTWÓR CENTRYCZNY: 58
Mam zamiar kupić dwie oponki używane i pytam gdyby nie było tego rozmiaru to czy mogę założyć inny? A co myślisz że na tyle zostaną 215/45 a na przód założyć najwyżej 205?
![]()
mam tą samą felgę i właśnie 215/45 przy moim obniżonym zawieszeniu auto trzyma się drogi jak przyklejone na twoim miejscu nic bym nie zmieniał! Cena 205 a 215 jest praktycznie taka sama
Ostatnio edytowane przez TOMAJ ; 12-04-2013 o 18:09
Ok,
pytam zapobiegawczo![]()
To są TristaryTak jak TOMAJ Ci radzi - zostań przy 215. Ale jeśli nie będzie to śmiało bierz 205. Tylko tu też masz wybór, bo możesz wziąć 205/45 (będzie miała niższy profil niż 215/45) lub 205/50 (tu profil prawie identyczny jak w 215/45). To zależy od tego czy chcesz wszystkie opony mieć z jednakowym profilem czy np. przód wolisz mieć "cieńszy"
![]()
Tak. Będzie minimalnie większy, ale tego nie będzie widać. Wiem bo sam tak miałem na zimę![]()