A u mnie niestety padło łożysko od kompresora klimatyzacji. Sprawdzałeś?
Ostatnio zdjąłem pasek, kręciłem wszystkim co się da i tylko przy klimie słychać "urgolenie". Nasila się przy włączeniu klimy.
A u mnie niestety padło łożysko od kompresora klimatyzacji. Sprawdzałeś?
Ostatnio zdjąłem pasek, kręciłem wszystkim co się da i tylko przy klimie słychać "urgolenie". Nasila się przy włączeniu klimy.
Ostatnio edytowane przez PRE2ES ; 17-04-2013 o 07:24
Kolo pasowe zmienione (Dayco) a brzeczenie jak bylo tak jest.... F**K
Kolego pierwsze co trzeba zrobić żeby zdiagnozować co padlo to zdejmij pasek klinowy i odpal auto bez tego paska. Wykluczysz rolki, klime, kolo pasowe, napinacz, pompe wpomy i altek.
Jeżeli prxestanie brzeczec to winowajca gdziesz jest w osprzxecie : wspoma, altek , klima itp.
Jezeli nadal bedzie kwiczec to moze cos byc poluzowane- jakas sruba itp lub pompa iolejowa kwiczy.
W 2,4 jtd 10v przy dużych przebiegach lubi pobrzdękiwać łańcuszek pompy olejowej. Cięż ko wyobrazić sobie co masz na myśli pisząc o metalicznym brzdekaniu. Poczytaj o pompach olejowych w 2,4. Napisze tylko ze ten dzwiek jest nieszkodliwy dla prawidlowego funkcjonowania tych pomp jednak jest wkrwający. Poszukaj info o tych łańcuszkach.
Nie załamuj rąk. Jednak dzieki temu ze nie sprawdziles tego na zdjetym pasku naraziles sie niepotrzebnie na koszta. Napinacz i kolo pasowe to dobre inwestycje bo predzej czy pozniej i tak bys musial wymieniaqc bo one lubia padac po kilkunastu latach.
głowa do góry 2,4 to pancerne silniki, wiec warto o nie dbać abedziesz zadowolony.
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 27-04-2013 o 06:35 Powód: sorki za pisownie
[C
Sam tego nie sprawdzalem, ale mechanik który wszystko ogarnial mowil, ze sprawdzil na zdjętym pasku i podobno bylo cicho. Mogl sie jednak pomylic, bo jak silnik jest zimy to brzeczenia nie ma lub jest ledwo slyszalne, orkierstra zaczyna sie dopiero przy porzadnie rozgrzanym silniku.
Poczytałem o pompach oleju i objawy by pasowaly. Pozostalo tylko sprawdzic czy jest brzeczenie na zdjetym pasku przy rozgrzanym silniku.
Ostatnio edytowane przez wojtaak ; 27-04-2013 o 14:24
Po teście ze zdjetym paskiem wszystko wskazuje na lancuszek w pompie oleju... Po przeczytaniu paru tematów zastanawiam sie nad sensem jej wymiany, bo jest ku temu okazja - po wymianie rozrzadu cieknie uszczelniacz walu wiec bedzie poprawka i przy okazji mozna by ruszyc pompe. Kwestia tylko czy jest sens bo a) nowa pompa nie dosc ze droga, trudno dostepna (moze ma ktos namiary?) to nie wiadomo ile wytrzyma, b) przy uzywce nie wiadomo czy trafie lepiej czy gorzej....