Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Gwint w 155

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Na głowę trzeba upaść żeby cos takiego za taką kasę montować do zwykłego auta
    Mówisz? Najwyraźniej musiałem upaść na głowę bo jakoś nie uważam żeby inwestycja w BilsteinB6 i Eibacha była błędem - wręcz przeciwnie.

Poza tym debata tutaj nie idzie o to czy ma to sens finansowy czy nie. Dyskusja była o tym ile kosztuje regulowane zawieszenie do 155.

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał dejv667 Zobacz post
    Poza tym debata tutaj nie idzie o to czy ma to sens finansowy czy nie. Dyskusja była o tym ile kosztuje regulowane zawieszenie do 155.
    Dyskusja schodzi zupełnie w kosmos, regulowane zawieszenie nie musi kosztować pierdylion zeby spełniało swoje zadanie w zwykłym cywilnym aucie nie przeznaczonym do upalania a Ty roztaczasz wizję DTMu

- - - Updated - - -

Cytat Napisał flyberry.pl Zobacz post
    Najbardziej zalezy mi na tym żeby koło ładnie "zapełniało" wnekę i żeby auto miało wyraźnie wyżej tył - teraz mam -30 ale tył dosyc mocno siedzi. Znalazłem gwint LOWTEC 0-60mm ktoś może testował u siebie???
    Przeczytaj o co chodzi założycielowi tematu

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    156SW 1.9JTD 105KM 01r

Domyślnie

3-4 tysiące to kosztuje zestaw amortyzatorów i sprężyn i nie jakichś specjalnych a zwykłych Koni Sport albo Bilstein B6 + sprężyny H&R czy jakichś Eibach.
    5-6 tysięcy to średnia i wysoka uliczna półka. A powyżej zaczynają się zawieszenia z górnej półki - te uliczne bo regulowane zawieszenie do sportu to często większa kasa.

www.delta-HF.com

pewnie że jak ktoś buduje auto do sportu to ma kasę i kupuje dobre i drogie części, ale żeby montować gwint za ponad 5000 zł do zwykłego auta - po to żeby się pochwalić ,to jak napisał kolega 75andrew155 na głowę trzeba upaść i to z bardzo wysoka.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Jak , Dwa razy wymieni Olej , i będzie spawał miskę to zaraz wizja gwintu będzie na półce

Temat tyle razy przerabiany ,

Użytkownik Rowerzysta Avatar flyberry.pl
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 155 94` 1.7 TS 8v, Alfa Romeo 164 94` 3.0 V6 24V Q4

Domyślnie

Ile razy przerabiany???Skoro nikt sensownej odpowiedzi i rady niedał???Dlaczego miałbym miske spawać przecież nigdzie niepisałem że będe jeździł na -60, nigdzie też niepisałem ze chcem gwint za 6 tyś do samochodu za conajmniej dwa razy mniej(Swoją droga ktoś kto dba o 155 wymienia cześci naprawia i piesci i przytulaniekoniecznie musia ja sam dla siebie na tyle wyceniać) Lowtec kosztuje 2500 a Eibach Pro Kit 900 plus amortyzatory B4 1200 więc praktycznie to samo - i tak mam twardo ale moje pytanie brzmiało jaka jest róznica miedzy twardym kitem a gwintem powiedzmy na tym samym obnizeniu bo sam niemam porównania - moim zdaniem lepiej wydac na gwint chociazby przez mozliwosc ustawienia fabryki na zime- ale odczuć twardości z jazdy niemam stad pytam

Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał flyberry.pl
    Lowtec kosztuje 2500 a Eibach Pro Kit 900 plus amortyzatory B4 1200 więc praktycznie to samo - i tak mam twardo ale moje pytanie brzmiało jaka jest róznica miedzy twardym kitem a gwintem powiedzmy na tym samym obnizeniu bo sam niemam porównania - moim zdaniem lepiej wydac na gwint chociazby przez mozliwosc ustawienia fabryki na zime- ale odczuć twardości z jazdy niemam stad pytam
    Różnica w twardości jeśli już to nie wynika z wysokości. Odpowiedzieć na pytanie o twardość będzie trudno bo to nie tylko subiektywne ale i mocno zależne również od opon. Bilstein B4 to zamiennik zwykłych amortyzatorów, według producenta nie powinien być twardszy - dopiero B6 jest "usportowione".

Na tym zdjęciu auto stoi na Eibachu Pro-Kit + Bilstein B6 + 205/45R16. W teorii ma to być zestaw na circa -30mm. W praktyce jest tak jak widzisz.
    Nie miałem żadnych problemów w zimie. Nie było też problemów z krążenikami itp ALE w zimie jeżdżę na 205/50R15. Średnica kół jest ta sama więc wysokość auta się przez to nie zmienia.
    Na zimowych oponach komfort jazdy był naprawdę bardzo dobry. Auto było twarde, ale nie betonowe. Na letnich zrobiło się jednak dużo twardziej bo opony (swoją drogą rewelacyjne Bridgestone RE002) mają BARDZO twardą ściankę boczną. Różnica jest w stosunku do zimowego ogumienia jest olbrzymia. Mimo to w mojej opinii auto ciągle nadaje się do normalnej, codziennej jazdy.

Czy jakiś gwint będzie twardszy czy nie zależy od co najmniej kilku czynników, często tak pozornie drobnych jak opony. Taki sam wpływ ma masa samochodu. U mnie np pełny bak paliwa (circa 60 litrów które siedzą ZA tylną osią) wyraźnie wpływa na komfort jazdy. To samo zawieszenie zanotowane w "gołym" 1,6 może się wyraźnie różnić od dobrze wyposażonego 2,0. Na koniec pamiętaj, że opinia jest jak dupa - każdy ma własną. To co dla mnie może być całkiem wygodne dla Ciebie nie musi.

W każdym razie radzę być ostrożny jeśli chodzi o wszelkiej maści tanie gwinty. Kilka razy miałem okazję jeździć różnymi autami a których właściciele zdecydowali się na różnej maści tanie rozwiązania. Cechą wspólną był za każdym razem fakt, że te zawieszenia były bardzo twarde co niestety skutecznie utrudniało szybką jazdę po czymkolwiek innym niż idealnie równy stół.
    www.delta-HF.com

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

W każdym razie radzę być ostrożny jeśli chodzi o wszelkiej maści tanie gwinty. Kilka razy miałem okazję jeździć różnymi autami a których właściciele zdecydowali się na różnej maści tanie rozwiązania. Cechą wspólną był za każdym razem fakt, że te zawieszenia były bardzo twarde co niestety skutecznie utrudniało szybką jazdę po czymkolwiek innym niż idealnie równy stół.
    A o to jest to co do mnie przemawia.

Obnizenie auta wiecej niz 40mm skutkuje zakupem juz dostosowanych amortyzatorów i to zaczynają sie schody z dość znaczną różnicą w cenie, na każdej aukcji czy poradach mozna wyczytać taką informację. Same springi nie sa problemem

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

ale moje pytanie brzmiało jaka jest róznica miedzy twardym kitem a gwintem powiedzmy na tym samym obnizeniu bo sam niemam porównania - moim zdaniem lepiej wydac na gwint chociazby przez mozliwosc ustawienia fabryki na zime- ale odczuć twardości z jazdy niemam stad pytam
    W dziale nasze belle jest opisana 155 V6 z Krakowa. Właściciel miał Koni sport z obniżającymi sprężynami, a potem zmienił na gwint HR, jakieś opinie się tam pojawiają:
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...kasz_k-22.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar flyberry.pl
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 155 94` 1.7 TS 8v, Alfa Romeo 164 94` 3.0 V6 24V Q4

Domyślnie

Czytałem, stąd m.in mój pomysł na gwint bo ta 155 chyba jest i będzie wzorem dla wszystkich posiadaczy tego modelu - natomiast niewiele właściciel pisał o samych doznaniach jazdy na gwincie. Jeśli chodzi o Lancie kolegi dejv667 mam identyczne opony rozmiarowo tyle że GY F1 takie same felgi a luke na przednim kole spokojnie dwa razy większą i wygląda to dosyć śmiesznie tył prawie sie chowa przód sporo wyżej. Natomiast na zimówkach w tym samym rozmiarze jest tak jak u Ciebie na zdjęciach stąd właśnie zastanawia się nad gwintem - za zimówki z felgami dałem więcej niz za gwint miałbym zapłacic i szkoda mi potem zmieniac dlatego boje sie ze jak założe jeszcze krótsze spręzyny to potem zimówki mi niewejdą a tak wystarczy dobrze wyregulować zaiweszenie i bedzie ok - chyba że źle rozumuje z gwintem. Poza tym w planie jest założenie 17 cali i znów może sie pojawić problem na kicie a przy gwincie niebędzie.
    Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - jeśli założe ten gwint LOWTECA czy on poźniej podoła cięższemy silnikowi???Czy będzie konieczna zmiana???

Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Jeśli chodzi o Lancie kolegi dejv667 mam identyczne opony rozmiarowo tyle że GY F1 takie same felgi a luke na przednim kole spokojnie dwa razy większą i wygląda to dosyć śmiesznie tył prawie sie chowa przód sporo wyżej.
    U mnie siedzi bardzo ciężki silnik.

Natomiast na zimówkach w tym samym rozmiarze jest tak jak u Ciebie na zdjęciach
    A jaki rozmiar zimowych? W każdym razie to ciekawe bo rozmiar koła ma mało wspólnego z wysokością zawieszenia.
    Może po prostu zimowe koła mają większą średnicę i stąd wrażenie, że szczelniej wypełniają nadkole?

stąd właśnie zastanawia się nad gwintem - za zimówki z felgami dałem więcej niz za gwint miałbym zapłacic i szkoda mi potem zmieniac dlatego boje sie ze jak założe jeszcze krótsze spręzyny to potem zimówki mi niewejdą a tak wystarczy dobrze wyregulować zaiweszenie i bedzie ok - chyba że źle rozumuje z gwintem.
    Równie dobrze można mieć dwa zestawy sprężyn i wymieniać je co sezon. Przy takim zawieszeniu jak nasze to banalnie prosta sprawa.

Poza tym w planie jest założenie 17 cali i znów może sie pojawić problem na kicie a przy gwincie niebędzie.
    Moje skromne zdanie jest takie że powinno się kompletować wszystko na gotowo, pod konkretny rozmiar kół itd.

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - jeśli założe ten gwint LOWTECA czy on poźniej podoła cięższemy silnikowi???Czy będzie konieczna zmiana???
    Sprawdź czy dla innych wersji silnikowych są inne wersje tego zawieszenia.

www.delta-HF.com