Spróbuj tutajNapisał Emenems
http://www.bartcowiak.pl/index2_kontakt.htm
Pozdrawiam
Spróbuj tutajNapisał Emenems
http://www.bartcowiak.pl/index2_kontakt.htm
Pozdrawiam
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
witam!!!z tego zestawu to jedynie pistolet podgrzewający klej i pałeczki mogą zdać egzamin :mrgreen:Napisał Alfamaniak156
reszta to całkowity klops ;// :!:
pracuję w holandii w konkretnym serwisie samochodowym i mogę powiedzieć coś na temat usuwania wgniotek bez lakierowania :mrgreen:
miałem doczynienia z dwoma metodami i sam często z nich korzystam przy naprawie aut![]()
pierwsza,ja to nazywam "zewnętrzna" :
zasada działania jest taka sama jak tego z allegro,używam tu profesjonalnego zestawu firmy WURTH.
za pomocą pistoletu i pałeczki klejowej przykleja się we wgniotce specjalny grzybek,następnie gdy klej zwiąże specjalnym młotkiem udarowym(trzpień z ruchomym ciężarkiem)wybija się dołek.resztę kleju usuwa się preparatem w sprayu,następnie nierówności koryguje plastikowym ubijakiem i małym młoteczkiem.potem polerka i gotowe. :mrgreen:
w zestawie są różne wielkości grzybków ...
metoda szybka i skuteczna w 99% przy niewielkich dołkach :wink:
metoda druga "wewnętrzna",tutaj dołki się wypycha :wink:
tu już potrzeba więcej sprzętu i fachowca "złota rączka" po specjalistycznym szkoleniu :!:
najpierw trzeba zdjąć tapicerkę w aucie żeby był w miarę dobry dostęp.
wykorzystuje się specjalne długie i powyginane na wszelkie sposoby łyżki,lampy do oświetlenia,przyssawki,i tp.
tą metodą można wyprostować każdą wgniotkę bez śladu,ale jest dużo trudniejsza i wymaga naprawdę dużej wprawy i skupienia. :roll:
trzy miesiące temu,kiedy były te gradobicia przyjechało do mojego serwisu kilkanaście aut na naprawę właśnie tego rodzaju.przybyła też na miejsce ekipa fachowców z włoch...hi,hi![]()
robota paliła im się w rękach,a po dołkach nie było żadnego śladu(niektóre auta były naprawdę zmasakrowane,łącznie ze zbitymi szybami) :!:
sam widziałem jak gość wyprostował idealnie dach w peugeocie 206 (było na nim ponad 100 wgniotek)cały dzień to robił.
to byli prawdziwi "kozacy" :wink:
dodam że takie naprawy są dosyć kosztowne( za jedno auto wychodziło średnio ok 2000 euro) ;//
według mnie lepiej wydać trochę więcej kasy na takiego fachowca gdyż:
a)element zostaje w oryginale(bez szpachlowania,lakierowania)
b)szybkość naprawy
c)praktycznie żadnych skutków ubocznych
gdy zdecydujemy się na szpachlowanie:
a)szpachla po pewnym czasie siada i wychodzą rysy
b)ciężko jest wyprowadzić idealnie ze szpachli np.dach lub maskę po gradobiciu
c)jedyny plus to tańsze koszty
w kraju,u mnie w mieście (płońsk) jest gość który naprawia takie rzeczy w ten sposób i jest naprawdę dobry i nie drogi(widziałem efekty jego pracy!),niestety gdzieś posiałem numer telefonu do niego.
jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę pisać na privaDD
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...