Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Nowa sonda nie pracuje

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Ciąć kable... ale mam nadzieję, kabli od sondy nie lutowałeś? Bo to zakłóca sygnał i sonda nie pracuje poprawnie.
    Nie nie, nie jest lutowana. Nową sondę można przykręcić płaskim kluczem, więc nic nie trzeba ciąć :p Za to przy odkręcaniu płaski już sobie nie radzi, więc konieczne jest cięcie żeby założyć oczkowy.
    Już myślałem żeby polutować stratą sondę, ale skoro mówisz, że to nie jest dobry pomysł...
    Poprzedni właściciel zakładał gaz i było coś lutowana przy wiązce od sondy, ale wcześniej nie sprawiało to problemów.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

ŁukaszG
    Gość

Domyślnie

AFAIK lutowanie kabelków nie powinno zakłócać pracy sondy - w szczególności tak, że dawałaby stały sygnał (co najwyżej trochę słabszy).

Skoro układ masz szczelny to albo sonda albo ECU. Ja stawiałbym na sondę bo mierzyłeś miernikiem i nawet na najtańszym "metexie" z tesco powinno coś tam latać. Ciężko jest uzyskać na sprawnej sondzie stałe napięcie...
    Za to ciekawi mnie technika z tym odkręcaniem. Ciąć kable?!? Wykręcałem już z boxera sondę i wystarczył dobry płaski 22 i udar w rękach (tj. poprawnie użyty młotek)...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał ŁukaszG Zobacz post
    AFAIK lutowanie kabelków nie powinno zakłócać pracy sondy - w szczególności tak, że dawałaby stały sygnał (co najwyżej trochę słabszy).

Skoro układ masz szczelny to albo sonda albo ECU. Ja stawiałbym na sondę bo mierzyłeś miernikiem i nawet na najtańszym "metexie" z tesco powinno coś tam latać. Ciężko jest uzyskać na sprawnej sondzie stałe napięcie...
    Za to ciekawi mnie technika z tym odkręcaniem. Ciąć kable?!? Wykręcałem już z boxera sondę i wystarczył dobry płaski 22 i udar w rękach (tj. poprawnie użyty młotek)...
    Co ma ECU do tego jakie napięcie podaje lambda???
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ŁukaszG
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Co ma ECU do tego jakie napięcie podaje lambda???
    Uwalone ECU może źle zczytywać napięcie z sondy. Dlatego pytałem o pomiar miernikiem, bo jeżeli ktoś choć trochę potrafi mierzyć to nawet na najtańszym będzie widział jakieś oscylacje :-)

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Czasami jest tak, że jest dziura i sonda leży, ze oscylacji. Czasami jest tak, że paliwo przelewa się przez cylinder i też sonda leży i jest zero oscylacji, bo nie ma tlenu w spalinach tylko samo CO. A niepracująca sonda zwykle leży na 0,45 V przecież (nawet odłączona od sterownika pokaze 0,45 V, tak jest to zbudowane).
    Zresztą, tak dla pewności, dobry szybki tutek tylko trzeba przetłumaczyć google tłumaczem: http://rb-aa.bosch.com/aa-pl/sondyla...amdasonden.pdf

Ja bym się czepił wszystkiego co tworzy mieszankę i ma na to wpływ, zgodnie z zasadą "od najprostszych": szczelność kolektorów i rur dolotu/wydechu, czujniki temperatur i wtryskiwacze - skoro przepływka, sonda i TPS są nowe.
    Ta wartość FRA to jest za wysoka czy za niska? Jak za wysoka - pewnie lewe powietrze, jak za niska to oznacza wysoką korektę w dół i wskazuje na lejący wtryskiwacz.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Ta wartość FRA to jest za wysoka czy za niska? Jak za wysoka - pewnie lewe powietrze, jak za niska to oznacza wysoką korektę w dół i wskazuje na lejący wtryskiwacz.
    Różnie to bywa, ale zawsze FRA zbyt wysokie a TRA zbyt niskie. Przy ostatnim sprawdzaniu FRA wynosiło 31,2 a TRA -48. Przy czym ECU wywala błąd tylko FRA. Dolot szczelny.

Odłączyłem na noc akumulator i ponownie dokonałem pomiaru napięcia sondy. Działy się rzeczy przedziwne... Po odpaleniu silnika napięcie sondy wynosiło około 0.3-0.4 V, następnie zaczęło ono stopniowo spadać aż osiągnęło 0 a nawet przyjmowało wartości ujemne... Co ciekawe po zgaszeniu silnika napięcie na sondzie zaczyna rosnąć.
    Zauważyłem, że przy odpięciu przepływomierza i ponownym podpięciu (na pracującym silniku) przez ułamek sekundy napięcie na sondzie skacze do około 0.5 V aby za moment wrócić w okolice zera. Podobna sytuacja występuje przy gwałtownym dodaniu gazu. Przy delikatnym wzroście obrotów silnika nie ma żadnej reakcji sondy. Zaznaczę, że sonda raczej nie osiągnęła optymalnej temperatury pracy.

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Zimna sonda - może problem z kablem do grzałki? Do tego, TRA na minusie to - z racji że przepływkę pomijamy - wskazuje na wtryskiwacze.

Mieszka w
    Nidzica
    Auto

Domyślnie

Napięcie na grzałce jest.
    Wydaje się, że problem z sondą został rozwiązany. Okazało się, że przewód sygnałowy od wiązki był lutowany. Połączenie było na tyle słabe, że zakłócało to sygnał z sondy. Po poprawieniu połączeń wydaje się, że jest już dobrze. Zresztą oceńcie sami (silnik nie był rozgrzany). W najbliższym czasie sprawdzę jeszcze błędy i parametry.

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Film prywatny Nie można obejrzeć.
    To teraz wyzerować parametry i patrzeć czy uciekną w którąś stronę ^^