A może spaliła ci się żaróweczka od tej kontrolki :?: Bo czy ciepło czy zimno, powinna się chociaż na krótką chwilkę zaświecićNapisał fracek
A może spaliła ci się żaróweczka od tej kontrolki :?: Bo czy ciepło czy zimno, powinna się chociaż na krótką chwilkę zaświecićNapisał fracek
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
przy przekręcaniu kluczyk wszystki kontrolki zapalają sie włącznie ze spręzynką, mialiśmy juz temp 1stp , 3stp i w żadnym wypadku nie grzało mi świec nie było oznak żadnej awari.
Ktoś ma jakies sugestie to postępowania w takim wypadku?
Może to aku ma za słabe napiecie bo ostatnio czuje że słabnie troche w te niskie temp?
Witam!
Ja ostatnio mam podobny problem,szczegolnie gdy odpalam autko rano!
Otoz przekrecam kluczyk zapala mi sie kontrolka swiec i po ok. 2 sekunadach gasnie i po chwili zaczyna przez kilka sekund mrugac!Dodatkowo na wyswietlaczu ktory pokazuje przejechane kilometry przez ok. 3 sekundy mruga jakies c,sloneczko i 3!Co jest grane???
Pozdrawiam!
Mruganie kontrolki grzania świec zawsze oznacza jej spalenie lub uszkodzenie układu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Po prostu fabryka ustawiła tak wyświetlacz, że jak temperatura zewnętrzna spada do 3 stopni i poniżej, to wtedy ta informacja pokazuje sie na wyświetlaczu mrugając, żeby zwrócić naszą uwagę, że może być ślisko- w instrukcji jest to opisaneNapisał danloo23
![]()
Ludzie tak ciężko przeczytać instrukcję???
http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Witam!
Mam do Was pytanko!
Od jakiegos czasu mruga mi przez kilka sekund kontrolka grzania swiec!
Swiece wymianialem jakies pol roku temu (wszystkie),czy jest mozliwosc zeby ktoras tak szybko sie przepalila?Jak wogle rozpoznac czy przepalila sie ktoras ze swiec czy moze uszkodzeniu ulegl sterownik?
POZDRAWIAM!!!
Przy okazji podepnę się pod temat z pytaniem:
Ile czasu powinna się świecić przy odpalaniu kontrolka świec nim zgaśnie?
U mnie przy temp. 4st myślę, że trwa to grubo poniżej 1sek. Odkąd kupiłem samochód zawsze mnie to zastanawiało i przy odpalaniu wolę poczekać aż zgasną wszystkie pozostałe kontrolki i dopiero wówczas kręcę...
Mój znajomy kupił "tanie" świece i spaliły sie po 3 tygodniach- tak więc z pewnością jest to możliwe.Napisał danloo23
Świece grzeją się tylko wtedy, kiedy świeci kontrolka, w momencie kiedy kontrolka zgaśnie, świece nie dostają prądu i po prostu stygną. Tak więc po pierwsze, to normalne, że przy dodatnich temperaturach szybko gaśnie kontrolka, a po drugie- popełniasz błąd czekając do zgaśnięcia wszystkich kontrolek- odpalaj od razu jak zgaśnie kontrolka świec- nie czekaj dłużej.Napisał twardy
[quote="b.piotrus"]dzięki za wskazówkę...Napisał danloo23