hmm, a kolego swieci ci sie kontrolka od wtrysku albo cos takiego? bo mam podobny problem z moja 156 2.4 jtd 100kw. stuka , slaba i kontrrolka sie swieci
hmm, a kolego swieci ci sie kontrolka od wtrysku albo cos takiego? bo mam podobny problem z moja 156 2.4 jtd 100kw. stuka , slaba i kontrrolka sie swieci
Jeżeli chodzi o mnie to silnik stuka, ale żadna kontrolka się nie świeci, ani nie ma żadnego błędu, auto ma moc, pali normalnie.
ok, dzieki za info kolegobede monitorowal twoj temat i moze sie czegos dowiem. powodzenia
Odświeżam temat, po zalaniu oleju 2t do paliwa silnik znacząco ucichł, nie do końca ale wiadomo już o co biega, klepie na 5 wtryskiwaczu i trochę na 1, pomyślałem, że na razie założę sprawdzone używki, ale mam pewne wątpliwości, jak wiadomo powszechnie w cf3 nie trzeba kodować wtryskiwaczy, ale za to są klasy wtrysków, poczytałem trochę o tym i ponoć nie ma różnicy czy się coś zmieni w tych klasach na kompie czy nie i tak g... co to daje, w związku z tym mam takie pytanko czy jak teraz mam zamontowane wtryskiwacze z oznaczeniem klasy 2 to czy mogę zamontować wtryski z klasą 1 bądź 3 ? Oczywiście numer wtryskiwacza ten sam 119 czy może lepiej dla świętego spokoju poszukać wtryskiwaczy z klasą 2 czyli taką samą (dokładne u mnie oznaczenie klasy to 2C ale ponoć to to samo tylko tak sobie oznaczyli w pierwszych cf3) i wtedy zapewne odpada jakiekolwiek kombinowanie z wpisywaniem klas, bo sam ich nie zmienię bo MES nie widzi tych klas u mnie tak samo jak korekt wtryskiwaczy. Zapewne jest to pytanie dla osób bardziej wtajemniczonych w tej kwestii, ale może ktoś coś wie na ten temat lub zmienił wtryskiwacz u siebie w jtd i był innej klasy niż pozostałe.
też jestem ciekaw co do tych klas i co one oznaczają?
mam u siebie 3 119 z 2c i jedną E bądź 3.
Co do klepania. Ostatnio trochę się podszkoliłem na swoich błędach niestety.
Wtryski pukają / stukają z kilku powodów 2 najczęstsze to:
Padająca końcówka wtrysku bądź jego gniazdo
bądź uszkodzony zawór powrotny co można wykryć na próbie przelewowej - znacząca ilość paliwa w powrocie.
Problem jest taki że zawór lub zespół zaworów jest dość kosztowny od 200zł w górę co mi osobiście się nie kalkuluje, skoro mogę mieć wtryski używane świeżo wyciągnięte z auta w cenie od 200-300zł.
Na regenerację podziękuję - cinek osobiście widział co się stało z wtryskami po ok 20tys przebiegu z regeneracji...
Kompletny złom a bosch oczywiście wypiął się 4 literami diagnozując zanieczyszczone paliwo opiłkami metalu - łuszcząca się pompa CR.
Co jak dla mnie było bzdurą - pompa rozebrana sprawdzona, filtr rozciąłem tak aby nie zasyfić go i okazał się też czysty ( bez opiłków )
Co do klas to 2C to jeszcze starsze oznaczenie 2 klasy, w dużym skrócie: są 3 klasy 1,2,3; pierwsza klasa ma najmniejszą korekcję dawki czyli najmniej przelewa, druga trochę więcej, a trzecia najwięcej, kolego a czy coś zmieniałeś w komputerze w związku z tymi klasami? Czy to nie ty zmieniałeś te wtryskiwacze?
- - - Updated - - -
Wyczytałem w MES coś takiego: "For 5 cylinder version the injector classification is useless as the control units and injectors are only classified as class 2."
Czyli z tego co rozumiem, a z angielskiego nie jestem najlepszy to klasyfikacja w wersji 5 cyl. jest bezużyteczna z jakiegoś tam powodu i wtryskiwacze są sklasyfikowane jako klasy 2 to by tłumaczyło to 2C na wtryskiwaczu w 2.4 jtd czyli bez różnicy co włożymy i tak komputer będzie miał to w d... i będzie to uznawał jako klasa 2
Ja w 1.9jtd mam 3 wtryskiwacze w 2 klasie i 1 w 1 klasie (nowszy, co oznacza iż w niemcowni był kiedyś wymieniany na nowy - wygląda jak nówka sztuka) Fes oczywiscie widzi je wszystkie i klasy się zgadzają, a więc u mnie wygląda to tak: cylindry 1, 3 i 4 klasy 2, a cylinder 2 klasa 1. Wszystko hula aż miło od dobrych paru lat, bo ja mam tą alfe już ponad 2 lata.
Ja bym się w temat nie zgłębiał jakby Mes widział te klasy, a tak ich nie widzi, klas nadać pewnie bym nie mógł, ale jak się okazuje przynajmniej z tego co zrozumiałem 2.4 jtd ma w poważaniu te klasyTylko, nie wiem jakby wyglądała sytuacja gdybym włożył wtryskiwacz 1 bądź 3 klasy czy by nie było trzeba na serwisowym kompie niczego zmieniać. Ktoś jest kumaty z angielskiego i mógłby dokładnie przetłumaczyć co oznacza powyższe zdanie z mojego postu wyżej bo nie jestem pewien czy dobrze je interpretuje
![]()
u mnie nie widzi klas w FESie, próba ustawienia ich jako 1,2 czy 3 klasa kończy się niepowodzeniem.
Próbowałem je ustawić na włączonym silniku i na zgaszony ( zapłon przekręcony )
Czyli to co u mnie, zapewne jedynie Examiner daje rade.