sprawdź bezpiecznik od zapalniczki w kabinie samochodu
sprawdź bezpiecznik od zapalniczki w kabinie samochodu
Właśnie wróciłem z auta i... ...bezpieczniki dobre, wszystkie... sprawdziłem dla pewnościjak odpalić tą sprężarkę na "krótko" bo chyba tylko to mogę jeszcze sprawdzić... ?
odpinasz wsuwkę od sprężarki dajeszcz + od akumulatora do sprężarki i patrzysz czy sprzęgiełko chodzi, sprawdź tez czy prąd dochodzi do sprężarki, jak nie masz miernika to żarówka z kablem, kabel wkładasz w wsuwkę ta co dochodzi do sprężarki i masę łapiesz gdzieś, i druga osoba niech włącza i wył na panelu w samochodzie klimę
Zrób tak jak ja to robię na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=Dl-6peOQHfU
Zewrzyj czymś styki przekaźnika od klimatyzacji.
To zaznaczyłeś na zdjeciu wyżej to tam podaj plus z akumulatora nawet na wyłączonym zapłonie. Powinienieś usłyszeć takie tyknięcie dosyć mocne w sprężarce. usłyszysz to potem zrób próbę z żeróweczką juz na odpalonym silniku. Jeżeli się zaświeci to pewnie czynnik uciekł.
Ale Rozrabia
156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
Blue cosmo
Panowie, poszedłem za waszymi radami i efekt jest taki:
1. Prąd nie dochodzi do sprężarki (sprawdzane miernikiem i żarówką) na wtyczce przy sprężarce.
2. Metodą Artura zwarłem w przekaźniku i sprężarka ruszyła... tzn. kręci się to co na filmiku![]()
3. Powiedzcie mi panowie czemu wentylator chodził na tym przekaźniku od klimy a klima nie chodziła na przekaźniku od wentylatora na chłodnicy 1 prędkości.
co dalej ??![]()
Ostatnio edytowane przez Konek ; 05-06-2013 o 20:22
Od załączania się sprężarki odpowiedzialny jest presostat (zawór na osuszaczu). Jeśli jest mało czynnika to sprężarka nie ruszy (brak napięcia), presostat na to nie pozwoli. Jedź do jakiegoś serwisu od klimatyzacji i niech ci spuszczą czynnik (to jest darmowe). Wymień wszystkie oringi w instalacji ciśnieniowej (wszystkie) i dopiero nabij klimatyzację. Możesz jeszcze raz uruchomić klimatyzację zwierając przekaźnik aż załapie na stałe i czekaj kiedy się wyłączy samoczynnie a jeśli się wyłączy to masz odpowiedź (niedostateczna ilość czynnika).
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 05-06-2013 o 21:17