Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Alfa Romeo 156FL 1.9JTD M-JET(140hp) NIE DZIAŁA PRĘDKOŚCIOMIERZ!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD M-Jet 2004r.

Domyślnie

Jak w 90% samochodów w tym kraju. W ogóle to we mnie nie trafia. Właśnie postanowiłem poszukać takiego zegara i zastanawiam się czy ten który mam jest od tej wersji.
    Mam taki: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d8de3d8a0.html.
    W książce wygląda to tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...153ef8d2d.html.
    Więc ta dodatkowa kontrolka jest od VDC ale nawet nie wiem czy ja to mam BŁAGAM!! POMOCY!!

- - - Updated - - -

Ok. Wystarczył mi telefon do ASO i podali mi nr prędkościomierza i mam dobrą wersję. Zamówiłem na Allegro taki sam i czekam. W tzw. międzyczasie postanowiłem się zająć podświetlaniem obrotomierza, zakupiłem żarówki, wymieniłem i... dupa. Gdzieś wyczytałem że podświetlanie obrotomierza jest podawane o prędkościomierza więc chyba muszę poczekać aż przyjdzie prędkościomierz? Ogólnie to w Alfie jest troche takich "tatarskich wynalazków".

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD M-Jet 2004r.

Domyślnie

Odkopię swojego trupa bo nie napisałem zakończenia historii. Okazał się padnięty prędkościomierz. Został uszkodzony podczas nieudanej próby kręcenia przebiegu. Wskaźnik paliwa zaczął działać a obrotomierz świecić.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Odkopię swojego trupa bo nie napisałem zakończenia historii. Okazał się padnięty prędkościomierz. Został uszkodzony podczas nieudanej próby kręcenia przebiegu. Wskaźnik paliwa zaczął działać a obrotomierz świecić.

U mnie to samo było z prędkościomierzem i później dziwić się że części które psuć się nie powinny jednak się psują, większość to partactwo poprzedników/handlarzy, po doprowadzeniu do bdb stanu auto jest bezawaryjne.

Ps. licznik kupiłem za 10zł wersja europejska i działa świetnie, a przebieg na tym uszkodzonym był zmniejszony o 65tyś, pytanie tylko po co? gdyby miał te 65tyś więcej i tak bym kupił to auto, bo z tego rocznika trudno żeby miał mniejszy przebieg.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTS 2.0

Domyślnie

Witam wszystkich. Teraz ja odgrzebię trupa ale temat u mnie jak najbardziej świeży.

Wstawiłem auto do warsztatu gdzie miałem do wymiany m.in. alternator. Po odbiorze okazuje się, że prędkościomierz nie działa właściwie.
    Po zgaszeniu silnika wskazówka leci na 240 km a po odpaleniu idzie jeszcze niżej jakby chciała zamknąć licznik

Awaria w zasadzie z dnia na dzień i nie wiadomo z czego. Przy liczniku nie było nic grzebane. Obrotomierz działa normalnie jak i cała reszta. Pod kompem brak błędów.

Kilometry nabija normalnie.

Ktoś coś? Licznik do wymiany?