Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: [156] Tanie opony czy lepiej dobre używki?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Ozzy. przecież tak się właśnie mierzy... Te znaczniki zazwyczaj pokazują graniczne zużycie opony czyli 1,6mm. Oznacza to że bieżnika jest jeszcze właśnie tyle na ile zezwalają przepisy. Nie dziw się, że ludzie tak mierzą, bo tak właśnie jest. A gdyby tego znacznika nie było? też byś odejmował te prawie 2mm?
    Nie, moment. Ja wiem że się tak mierzy. Ale z chwilą gdy bieżnik zrówna się z poprzecznymi rowkami to opona jest do wymiany. I to do wymiany już. Tu się zgadzamy. A dla mnie jako kupującego znaczenie ma ilość bieżnika który jeszcze mogę zużyć a nie wartość sumaryczna. Można oczywiście odjąć te 1.6mm. Ale jak ktoś mierzy przy mnie "do dna" i mówi: "Oooo, super oponki, ma Pan jeszcze 3mm do zużycia!" to mam ochotę mu coś powiedzieć brzydkiego :roll: Bo 3mm brzmi lepiej niż 1.4mm ;// ale to wszystko drobiazg, ważne aby się nie dać oszukać. A jak się liczy to nieważne, byle metoda i wynik były poprawne.

A te Dunlopy to sam bym źródło poznał :wink:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Siafal89
    Gość

Domyślnie

no rozumiem Cię, dlatego zawsze tą wartość trzeba sobie odjąć od podawanej przez sprzedającego

sam muszę kupić zimówki teraz + felgi stalowe... mam komplet w rozmiarze 225/45/17 ale nie chce na alumach jeździć w zimę

adasco
    Gość

Domyślnie

Ryzyko jest tak czy siak. I kupujac nowe tanie, i uzywki mozna trafic albo swietnie, albo na mine.
    Jesli chodzi o nowe, to nie ryzykowalbym chinskich - we wszystkich terach jakie widzialem, wypadaly zle lub jeszcze gorzej. Z takich tanich, mialem kiedys CEAT na zime - i nie narzekalem.
    Do uzywanych zapuszcalem sie pare razy, ale jakos nigdy nic ciekawego nie trafilem, choc mamy pod Lodzia mega-sklad opony.net.

darloss
    Gość

Domyślnie

Witam... Ja kupiłem na allegro oponki pirelli 205/55R16, co prawda używki z bieżnikiem 6mm, ale za to w rewelacyjnej cenie 300zł za komplecik letnie też mam pirelli i są ok jedyny problem to to że muszę je wrzucić na alumy;(
    Pozdro...