Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Tylny zacisk.Pytanie

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Shenk
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 144km (99r)

Domyślnie

Sie rozpedz, zahamuj na max. i niech ktos patrzy czy oba kola rowno biora, bo jak tylko reczny nierowno bieze to ci sie linki rozjechaly i nie rowno trzyma. Jesli znow ktos przy wymianie klockow cofal nie umiejetnie tloczek do srodka to mogl sie zrobic zadzior na slimaku i taki tlok jest bezuzyteczny juz.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Shenk Zobacz post
    Sie rozpedz, zahamuj na max. i niech ktos patrzy czy oba kola rowno biora, bo jak tylko reczny nierowno bieze to ci sie linki rozjechaly i nie rowno trzyma. Jesli znow ktos przy wymianie klockow cofal nie umiejetnie tloczek do srodka to mogl sie zrobic zadzior na slimaku i taki tlok jest bezuzyteczny juz.
    Linkami na pewno nic nie zrobisz.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    146 Boxer 1.6 95 r.

Domyślnie

To jezeli Masz za 50 zl zacisk to proponuje go tez pożądnie wyczyscic i sprawdzić chociaz oslone przeciwpyłową z zewnątrz czy nie rozerwana bo jak widać że jest już zmęczona lub rozerwana to nic z niej nie będzie. A Pozatym taka wymiana jednego zacisku nic ci nie da bo ja wiem jak to mechanik zrobi wkręci klocek tak na styk zeby klocki weszły dokręci zacisk do jarzama założy linkę i już. A w ten sposób cudów nie będzie. Ja ostatnio robiłem tak że najpierw kupiłem pastę do tłoczków i ate plastilube do klocków. Zdemontowałem zacisk ale w obydwu rozerwane osłony przeciwpyłowe więc trzebabyło kupić ok 70 zł. Później czyszczenie zacisków jarzma też, tłoczka, i składanie wszystkiego. Później założenie na auto obydwu zacisków i odpowietrzenie, przejechanie się kawałek , powrót do garażu i montaż linek i regulacja ich. Ale trzeba wspomnieć też że trzeba skonstruować narzędzie do wkręcania tłoczków.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał czupi Zobacz post
    Później założenie na auto obydwu zacisków i odpowietrzenie, przejechanie się kawałek , powrót do garażu i montaż linek i regulacja ich.
    I tak to się robi.Z tym żę wystarczy parę razy(po odpowietrzeniu)wcisnąć pedał i na koniec jak piszesz-linki.

rafal1979
    Gość

Domyślnie

czyli w jakiej kolejności, jeżeli możesz to napisz

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rafal1979 Zobacz post
    czyli w jakiej kolejności, jeżeli możesz to napisz
    CZUPI napisał już.Ale powtórzę.Rozłączasz linki przy zaciskach(popuszczasz naciąg linki pod mieszkiem dźwigni),demontujesz zacisk(przy okazji sprawdź,wyczyść,nasmaruj prowadnice),wyjmujesz klocki.Wkręcasz wciskając jednocześnie tłoczki(to trochę trudne,można użyć np ścisku stolarskiego i "żabek"do wkręcania).Montujesz wszystko,naciskasz kilkakrotnie pedał hamulca.Dopiero teraz podłączasz linki i regulujesz napięcie linki.

rafal1979
    Gość

Domyślnie

Dokładnie tak samo zrobił mechanik przy wymianie klocków jak ja kupiłem potem pojechałem na przegląd i pan stwierdzil ze niemam chamulca w prawym tylnym kole. A ten reczny przy rozpędzeniu auta to mocniej bieze lewa strone a prawa to tylko słabiutki ślad oile można to tak nazwac